Tünelin Erzurum girişindeki T2 tüpünün üst kısmından çıkan yüksek miktarda yeraltı suyu ve dış kısmında oluşan göçük nedeniyle çalışmalar olumsuz etkilendi. O tarihte Anadolu Ajansına açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tünel Kontrol Mühendisi Hayri Targut, Kop Dağı Tüneli'nin inşaatında aşırı derecede jeolojik verilerle karşılaşıldığını ve bunlarda en ciddisinin Erzurum girişindeki T2 tüpünün 870'inci metresinde oluştuğunu belirtmişti. Yeraltı suyundan kaynaklı zorlukla karşılaştıklarını anlatan Targut, yaşanan lokal göçüğün ilerleme hızını yavaşlattığını dile getirmişti.
İlk can kaybı Eylül 2020’de!
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Kop Dağı Tünel inşaatında ilk can kaybı ise 24 Eylül 2020 yılında yaşandı. Tünelde su boşaltma çalışması yapılan alanda kaya gazından kaynaklı
Gözyaşları içerisinde toprağa verilen Oğuzhan Orak’ın kazadan bir hafta önce askerden teskere alarak işe girdiği ve genç adamın ikinci iş gününde patlama meydana geldiği öğrenildi.
2022’de 5 işçi göçük altında kaldı
Temel atılmasından sonra geçen 10 yıl içerisinde bir türlü tamamlanamayan tünel inşaatında, 12 Aralık 2022 yılında yaşanan göçükte ise 2’i ağır 5 işçi yaralandı. Çift tüplü tünelde yaşanan göçük ihbarı üzerine bölgeye AFAD, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerce 5 işçi göçükten çıkarılarak ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Son göçük Cumartesi günü yaşandı!
Erzurum-Bayburt sınırındaki Kop Tüneli'nde yaşanan son göçük geçtiğimiz Cumartesi günü meydana geldi. Göçükte mahsur kalan işçilerden 1'i hayatını kaybetti, 3 işçi yaralandı.
Saat 20.30 sularında tünelin Bayburt tarafında yaşanan göçük ihbarı üzerine olay yerine sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Göçükte mahsur kalan işçilerin kurtarılması için ekipler çalışma başlattı. Göçük altından çıkarılan işçiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan 3 işçiden Mustafa Bayramoğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi. Yaralı işçilerin ise tedavileri sürerken olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.
Haziran’da Valiler incelemişti
Yapım işi Bayburt Group tarafından sürdürülen tünel inşaatında 2021 yılında incelemelerde bulunan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kop Tüneli’nin 2023 yılında hizmete gireceğini kaydetmişti.
Bakanlık tarafından vadeliden sürede de tamamlanamayan tüneli Bayburt Valisi Mustafa Eldivan ile Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ziyaret etti. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan ziyarette Karayolları 12'inci Bölge Müdürü Yücel Oğuzhan ve yüklenici firma yetkilileri, tünelin son durumuna ilişkin Valileri bilgilendirmişti.
Vatandaş umudunu kesti!
Yapımı yılan hikayesine dönen ve yıllardır can kayıplarına neden olan tünelin tamamlanarak hizmete açılmasını isteyen vatandaşlar, yüklenici firma ve yetkililere tepkili.
Bayburtlu Hacı Bayram Yılmaz, artık birilerinin bu işe bir dur demesini isterken, Metin Tiryaki isimli vatandaş tüneldeki çalışmalardan umudunu yitirdiğini söyledi.
Uzun yıllar Köy Hizmetlerinde çalışmış, 18 yıl dozer operatörlüğü, 15 yıl şantiye formenliği yapmış ve bölgeye hakim olduğunu belirten Rahmi Yıldırım ise, bir 12 yıl daha tünelin bitmeyeceğini iddia etti. Yıldırım, “İspir Tüneli, 12 kilometre o bitti. 47 kilometre Trabzon tüneli, o da bitti. Ne şanssa Erzurum-Bayburt tüneli bitmiyor. Özlemle, hasretle tünelin bitmesini bekliyoruz. Bir Bayburtlu olarak üzülüyorum, bunun Türkiye'de örneği yok. Bizimle başlayan tünellerin tamamı bitti, burası neden bitmiyor? Buranın analizleri, sondajları yapılırken bu tünelin altyapısı iyi değilse, içinde çökmeler olacaksa niye başlanıldı? “ifadelerini kullandı.
Melek Ahıskalı