Kop Tünelinin sicili kabarık

Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Erzurum Bayburt kara yolundaki Kop Dağı tünel inşaatı, 12 yıldır bir türlü tamamlanamadı. Adeta korku tüneline dönen inşaat alanında 2012 yılından beri meydana gelen kazalarda 2 kişi hayatını kaybederken onlarca işçi de yaralandı.

Önceki gün Erzurum-Bayburt sınırındaki Kop Tüneli'nde meydana gelen göçükte bir işçi hayatını kaybederken 2 işçi de yaralandı. Haziran ayında Bayburt ve Erzurum Valilerinin birlikte inceleme yaptığı tünel inşaatında yaşanan son kaza, gözleri bir kez daha Kop Tüneli inşaatına çevirdi.

İlk göçük Haziran 2015 de!

Erzurum-Bayburt sınırındaki 2 bin 400 rakımlı Kop Geçidinin 2 bin rakımlı noktasında 2012 yılında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan ve 3 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağı vaadinde bulunulan tünel inşaatında ilk göçük 24 Haziran 2015 yılında meydana geldi.

Tünelin Erzurum girişindeki T2 tüpünün üst kısmından çıkan yüksek miktarda yeraltı suyu ve dış kısmında oluşan göçük nedeniyle çalışmalar olumsuz etkilendi. O tarihte Anadolu Ajansına açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tünel Kontrol Mühendisi Hayri Targut, Kop Dağı Tüneli'nin inşaatında aşırı derecede jeolojik verilerle karşılaşıldığını ve bunlarda en ciddisinin Erzurum girişindeki T2 tüpünün 870'inci metresinde oluştuğunu belirtmişti. Yeraltı suyundan kaynaklı zorlukla karşılaştıklarını anlatan Targut, yaşanan lokal göçüğün ilerleme hızını yavaşlattığını dile getirmişti. 

İlk can kaybı Eylül 2020’de!

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Kop Dağı Tünel inşaatında ilk can kaybı ise 24 Eylül 2020 yılında yaşandı. Tünelde su boşaltma çalışması yapılan alanda kaya gazından kaynaklı meydana gelen patlamada 11 kişi yaralandı. Yaralılardan 8'i Bayburt'ta tedavi görürken durumu ağır olan ve Trabzon'a sevk edilen Oğuzhan Orak, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 21 yaşındaki Orak’ın cenazesi Aşkale'nin Küçükgeçit köyünde toprağa verildi.

Gözyaşları içerisinde toprağa verilen Oğuzhan Orak’ın kazadan bir hafta önce askerden teskere alarak işe girdiği ve genç adamın ikinci iş gününde patlama meydana geldiği öğrenildi.

2022’de 5 işçi göçük altında kaldı

 

Temel atılmasından sonra geçen 10 yıl içerisinde bir türlü tamamlanamayan tünel inşaatında, 12 Aralık 2022 yılında yaşanan göçükte ise 2’i ağır 5 işçi yaralandı. Çift tüplü tünelde yaşanan göçük ihbarı üzerine bölgeye AFAD, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerce 5 işçi göçükten çıkarılarak ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

Son göçük Cumartesi günü yaşandı!

Erzurum-Bayburt sınırındaki Kop Tüneli'nde yaşanan son göçük geçtiğimiz Cumartesi günü meydana geldi. Göçükte mahsur kalan işçilerden 1'i hayatını kaybetti, 3 işçi yaralandı.

Saat 20.30 sularında tünelin Bayburt tarafında yaşanan göçük ihbarı üzerine olay yerine sağlık, AFAD ve  jandarma ekipleri sevk edildi. Göçükte mahsur kalan işçilerin kurtarılması için ekipler çalışma başlattı. Göçük altından çıkarılan işçiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan 3 işçiden Mustafa Bayramoğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi. Yaralı işçilerin ise tedavileri sürerken olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Haziran’da Valiler incelemişti

Yapım işi Bayburt Group tarafından sürdürülen tünel inşaatında 2021 yılında incelemelerde bulunan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,  Kop Tüneli’nin 2023 yılında hizmete gireceğini kaydetmişti.

Bakanlık tarafından vadeliden sürede de tamamlanamayan tüneli Bayburt Valisi Mustafa Eldivan ile Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ziyaret etti. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan ziyarette Karayolları 12'inci Bölge Müdürü Yücel Oğuzhan ve yüklenici firma yetkilileri,  tünelin son durumuna ilişkin Valileri bilgilendirmişti.

Vatandaş umudunu kesti!

Yapımı yılan hikayesine dönen ve yıllardır can kayıplarına neden olan tünelin tamamlanarak hizmete açılmasını isteyen vatandaşlar, yüklenici firma ve yetkililere tepkili.

Bayburtlu Hacı Bayram Yılmaz, artık birilerinin bu işe bir dur demesini isterken, Metin Tiryaki isimli vatandaş  tüneldeki çalışmalardan umudunu yitirdiğini söyledi.

Uzun yıllar Köy Hizmetlerinde çalışmış, 18 yıl dozer operatörlüğü, 15 yıl şantiye formenliği yapmış ve bölgeye hakim olduğunu belirten Rahmi Yıldırım ise, bir 12 yıl daha tünelin bitmeyeceğini iddia etti. Yıldırım, “İspir Tüneli, 12 kilometre o bitti. 47 kilometre Trabzon tüneli, o da bitti. Ne şanssa Erzurum-Bayburt tüneli bitmiyor. Özlemle, hasretle tünelin bitmesini bekliyoruz. Bir Bayburtlu olarak üzülüyorum, bunun Türkiye'de örneği yok. Bizimle başlayan tünellerin tamamı bitti, burası neden bitmiyor? Buranın analizleri, sondajları yapılırken bu tünelin altyapısı iyi değilse, içinde çökmeler olacaksa niye başlanıldı? “ifadelerini kullandı.

 

Melek Ahıskalı

 


09.09.2024 15:02:02