Kitap okumak kaybettirmez kazandırır

İnşirah Sahaf ve Kitapevi sahibi Nizamettin Korucu, kitap okumanın kişisel gelişimi sağlayan en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çekerek,” Kitap okumak insana kaybettirmez aksine kazandırır” dedi.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM /YENÜGÜN GAZETESİ

İnşirah Sahaf ve Kitapevi sahibi Nizamettin Korucu, kitap okumanın kişisel gelişimi sağlayan en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çekerek,” Kitap okumak insana kaybettirmez aksine kazandırır” dedi.

İnşirah Sahaf ve Kitapevi sahibi Nizamettin Korucu, kitap okumanın önemine dikkat çekti. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, bilgiye ulaşma hızının kısalması nedeniyle genel olarak kitapların ikinci planda tutulduğunu belirten Korucu, yeni yetişten nesle özellikle ilk öğretim çağındaki çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için ailelere çağrıda bulundu. Kitabın insana bir şey kaybettirmediğini aksine çok şey kazandırdığını aktaran Korucu, “Çocuklarımızı, arada sırada kütüphaneye götürmeyi, onların kitaplar dünyasından yararlanmalarını ihmal etmeyelim. Şu özdeyişleri  asla unutmayalım; “Kitapsız yetişen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer. Kitapsız hayat, kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır” dedi.

KİTAP BİLGİ EDİNMENİN ARACIDIR

Kitap okumanın bir amaç değil bilgi edinmek için bir araç olduğuna dikkat çeken Korucu, gelişmiş ülkelerin kitap okuyarak, araştırarak ve öğrenerek bugünlere geldiklerine dikkat çekti. Kitap okumanın geleceğe tutulan bir ışık olduğunu belirten Korucu, “Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda insan bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir. Okuduğumuz metin tarih ise günümüze ışık tutmalıdır; ahlak kitabı okuyorsak davranışlarımız düzelmelidir. Okuduğumuz bilgilerden faydalanmalıyız ve onları hayata uygulamalıyız; aksi halde, marangozluk kitabı okuduğu halde hiçbir şey yapamayan adama benzeriz. Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları, sahip oldukları bilgilerin yüzde 60’ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

YENİ NESİLLERİ KİTAP OKUMAYA ALIŞTIRMALIYIZ

Yeni nesillerin özellikle ilk okul çağındaki çocukların kitap okumaya alıştırmamız gerektiğini aktaran Korucu, kitap okuyan çocukların sayısının artması ile gelişmişlik düzeyinin eşit şekilde artacağını kaydetti. Kitap okumanın çocukların ders ve sınavlarına da olumlu anlamda katkı sunacağını anlatan Korucu, “Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Okuma sayesinde kendisini yetiştirmiş bireylerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın, sınav başarısında yadsınmaz bir katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını iyi değerlendirebilen öğrenciler, diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar. Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Okuma sayesinde kendisini yetiştirmiş bireylerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın, sınav başarısında yadsınmaz bir katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını iyi değerlendirebilen öğrenciler, diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar” şeklinde konuştu.

KİTAP OKUMAK ZİHİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR

Kitap okumanın zihin gelişimine yadsınamaz bir şekilde katkı sunduğunu ifade eden Korucu, anne karnında ki çocuğun bile yüksek sesle okunulan kitap sayesinde beyin gelişiminine olumlu katkı sağladığını söyledi. Kitap okuyan, kitap dinleyen çocukların düşüncelerinin daha zengin olduğunu belirten Korucu, kitabın aynı zamanında kelime haznesini de arttırdığına vurgu yaptı. Korucu, “Kitap okumanın zihinsel gelişmeye katkısı,  anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek, 6. ya da 7. aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Anneler, yüksek sesle kitap okurken, çocuklar, onları dinler. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma, çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır” dedi.


19.03.2016 01:04:00