Kısa çalışma ödeneği yenilenmeli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, bölgedeki çalışma ve sosyal güvenlikle alakalı sorunları dile getirerek, oda ve borsa üyelerinin taleplerini iletti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımı ile İş Dünyası İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıda oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları, TOBB Türkiye Sektör Meclisi Başkanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birim yöneticileri istişareler yaparak, iş dünyasının çalışma hayatına ilişkin görüş ve talepleri ele alındı. Ayrıca Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ve Kayıtlı Kadın İstihdamı projeleri çerçevesinde iş birliği protokolleri imzalandı.

Programın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, nitelikli işgücü istihdamına önem verdiklerini söyledi.

İstihdam teşvikleri çok önemli

Gelir vergisi basamaklarının daraldığını ve 3-4 ayda bir üst basamağın oranını uygulamak durumunda kaldıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaşanıyor, tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bu gün 7,5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamı korunması ve yeni iş alanlarının açılabilmesi için istihdam teşviklerini de çok önemli görüyoruz” diye konuştu.

İstihdamda rekor kırıyoruz

Yeni iş alanlarının açılması için tüm imkanları seferber ettiklerini belirten Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, “ İstihdam oluşturan büyüme için gerekli tüm adımları atmaya devam ediyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız son verilere göre 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirvesini yenilemiş bulunuyor. İşsizlik oranımız da son 15 aydır tekli hanelerde. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaşlarımızın sayısı bu yıl 1 milyonu geçti” açıklamasında bulundu.

Başkan Oral, üyelerin sesi oldu

İş dünyasının çalışma hayatına ilişkin görüş ve taleplerinin ele alındığı toplantıda söz alan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral ise, bölgedeki çalışma ve sosyal güvenlikle alakalı sorunları dile getirerek oda ve borsa üyelerinin taleplerini Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a bizzat iletti.

Verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getiren ETB Başkanı Oral, “ Kovit döneminde getirilen kısa çalışma ödeneğinin ilimiz ve bölgemiz için yeniden getirilmesini talep ettik. Öte yandan tarım hayvancılık sektörü için bu sektöre münhasır sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi konusunda taleplerimizi ilettik. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.  

 

 

Ayşe Nur ERDOĞDU

 


24.09.2024 13:48:11