Kayıp mezarlara gün yüzüne çıkartıldı

Narmanlı Cami'nin kuzey ve doğu tarafından bulunan mezarlar, yapılan restorasyon çalışması ile koruma altına alındı.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM /YENİGÜN GAZETESİ

Narmanlı Cami’nin kuzey ve doğu tarafından bulunan mezarlar, yapılan restorasyon çalışması ile koruma altına alındı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün camiyi tamamen yenilemesi ile kayıp mezarların yerleri tekrar belirlenerek, restore işlemine tabi tutuldu. İşlemlerin tamamlanmasıyla kayıp mezarlar, tekrar gün yüzüne çıkartıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınarak yenilenen 277 yıllık Narmanlı Cami’nin kuzey ve doğu kısmında zamana ve kaymalara bağlı olarak 23 adet mezar bulunmuştu. Restorasyon işlemlerinin tamamlanması ile kayıp mezarlar düzenlenerek, taşları ve yerleri yenilendi.

I. Sultan Mahmut döneminde 1738 yılında Narman’lı H.Yusuf Efendi tarfından yaptırılan Narmanlı Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda restorasyon kapsamına alındı. Minaresi ve iç kısımlarının yenilendiği camide, kuzey ve güney bahçelerde yapılan temizlik çalışmaları esnasında zamana ve toprak kaymalarına bağlı olarak kaybolmuş 23 mezar bulundu. Kitabeleri okunamayaca kadar kötü durumda olan mezarlar, koruma altına alındı. Camii’nin doğu ve güney bahçelerinde bulunan hazirede 32 mezarlık bulunuyor. Camii’nin kuzey kısmında bulunan mezarlıkta Ali Paşa Camii haziresinde ise Karakullukçu ziyareti, Gürcü Hacı Ahmed Efendi, Acarzade Hafız Mehmet Efendi mezarı, Mehmet Şükrü Efendi’ye ait kabirler, Dervişağa Camii haziresinde Hacı Derviş Ağa Türbesi Erzurum Ağası Ahmet Ağa’ya ait mezarlar bulunuyor. Ayrıca Hazirede Nakşibendi Meşayihleri’nden Muhammed Efendi’nin de kabri bu mezarlıkta yer alıyor. Restorasyon çalışmalarının sona erdiği camide, kayıp mezarlar yeniden düzenlendi ve yerleri belirlendi.

“NARMANLI CAMİ TARİHİ”

Şehir merkezinde, Tebriz Kapı semtinde, Çifte Minareli Medrese’nin doğusunda yer alır. Kitabesine göre 1738 yılında Narmanlı Hacı Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Önünde beş kubbeli son cemaat yeri bulunan Narmanlı Camii iç mekânı örten kubbesinin biraz daha büyük olması bakımından Erzurum’daki tek kubbeli camiler içerisinde en dikkat çekici olanıdır.


12.03.2016 01:40:00