Türkiye’nin en kapsamlı bölgesel kariyer fuarlarından birisi olan Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı (KUDAKAF’23) başladı. İki gün boyunca sürecek olan fuarın ilk saatlerinden itibaren yoğun ilgi vardı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) koordinasyonunda, paydaş üniversitelerin katkılarıyla gerçekleşecek olan fuar, 18-19 Aralık 2023 tarihlerinde Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde “Yetenek Her Yerde” teması ile kapılarını gençlere açtı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Himayelerinde, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde düzenlenen KUKADAF’23’e Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bayburt, Erzincan Binali Yıldırım, Erzurum Teknik ve Kafkas Üniversiteleri paydaş oldu.
Öğrencilere büyük fırsat
Birçok sektöre ait kariyer fırsatlarının, meslek bilgilerinin ve istihdam süreçlerinin paylaşılmasına imkân sağlayacak olan Kuzeydoğu Anadolu Kariyer Fuarı; özel sektörden yüzlerce firma ile kamu sektöründen çok sayıda kurumu, öğrenci ve mezunlar ile aynı platformda bir araya getiriyor. Temel amacı, tüm gençlere birer yetenek olduklarının hissettirmek olan “Yetenek Her Yerde” temasıyla düzenlenen fuar ile ülkenin her bölgesindeki üniversiteli gençler için niteliklerine uygun iş ve staj fırsatlarına erişim sağlanması ve istihdamın büyük oranını oluşturan KOBİ’lerin insan kaynakları ve yetenek kazanımı süreçleri hakkında farkındalıklarının ve kapasitelerinin artırılması hedefleniyor.
Yüzlerce kurum ve şirket stant açtı
Fuarın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ülkemizin ve dünyanın geleceği için önemli birer yetenek olduklarının hissettirilmesi ve istihdam konusunda fırsat eşitliği sağlanması açısından oldukça önemli olduğunu söyleyerek, “2019 yılından itibaren öğrencilerin iş hayatını tanımaları ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması amacıyla başlatılan bölgesel kariyer fuarları üniversitelerimizin kariyer merkezlerinin aktive edilmesi, sektör temsilcileri ile ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi, üniversitelerimizin nitelikli mezunlarının kamu kurumlarına kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Bunun yanında küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin farkındalık ve kapasitelerinin artırılması açısından da önemlidir. Bu bağlamda paydaş üniversitelerimiz ve 120’si kamu 259’u özel olmak üzere toplamda 379 değerli katılımcılarımızla bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz KUDAKAF23’ün, hem öğrencilerimiz ve mezunlarımıza hem de kamu ve özel sektör temsilcilerine verimli bir fuar tecrübe etme imkânı sunacağına gönülden inanıyoruz” dedi.
Gençler yetişecek ülkemiz kalkınacak
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, “Sevgili gençlerimizin geleceklerini inşa sürecinde mihmandarlık ederek onlara çeşitli imkânlar sunan iyi bir eğitim almaları için Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde devletimiz var gücüyle çalışmaktadır. Medeniyet yolculuğumuzda bu tip organizasyonlar kurumlarımızda görev alacağız. Gençleri yetiştirerek ülkemizin hızla kalkınmasına, büyümesine imkân sunacak bir çalışma model olduğunu hep beraber görmekteyiz. Bir yandan kişisel hayatınızı, mutluluğunuzu devam ettirirken bir yandan da ülkemizin gelişmesine, büyümesine katkı sunmanın huzurunu yaşayacaksınız” ifadelerini kullandı.
Büyük şans
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, gençlerin şanslı olduğundan söz ederek şunları söyledi; “Öğrenciyken sizin kadar şanslı değildik. Sizlerin çok güzel hocaları var. Çok güzel eğitim müesseseleri var. İstediğiniz zaman istediğiniz bilgiye ulaşabilecek imkânınız var. Ben inanıyorum ki bunları çok iyi kullanıyorsunuz. Çok iyi değerlendiriyorsunuz. Doğu dillerinden en az birini Arapça olabilir, Farsça olabilir, Çince olabilir. Batı dillerinden en az birini tercih edin. İngilizce olabilir. Öğrendikten sonra mezun olun. Hiç endişeniz olmasın aramanıza gerek yok. İş sahipleri sizi arayıp bulacak.”
Eğitimde kısa fırsat eşitliği
Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir, üniversite sayısında önemli bir artış sağlandığına dikkat çekerek, “Rakamların arasındaki fedakârlık hikâyelerine baktığımızda ülkemizin geleceğinde söz sahibi olmaya aday 7 milyona yakın üniversite öğrenci yönelik yatırımların karşılığını bulduğunu görüyoruz. Öğrendiklerini yaşama en donanımlı şekilde transfer etmeyi denekleriyle gençlerimiz devletimizin yükselen büyümesine değer katmaktadırlar. Bilginin hızla bir çağda üniversitelerimizde öğretilen bilgilerin pınar stratejiye dönüştürülmesi ve mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesi sadece bireyin kendi gelişimi için değil aynı zamanda toplumun genel ilerlemesi için de hayati bir meseledir. Bu noktada devletin imkânlarının tüm üniversite eşit şartlarda sunulması bakımından ülkemiz her bölgesinde ayrı ayrı etkinliklerle düzenlenen bu kariyer fuarları eğitimde kısa fırsat eşitliğinin sağlanması açısından çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi ilk sırada
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise söz konusu program sayesinde gençlerin henüz lisans eğitimi görürken kariyer planlamasını yapabildiğini belirterek Atatürk Üniversitesi’nin verilerini paylaştı. “Bu memleketin evladı danışman bilgi sisteminden başlayıp bütün programları tamamladıktan sonra tek bir kuruş ödemeden devletin kendine sunduğu bu imkanları kullansın, 4 yıl sonra işsiz kalma diye bir ihtimali söz konusu değil. Bu araçları olması gerektiği gibi kullanan her bir Türk genci aslında Türkiye’nin değil dünyanın aradığı, istediği nitelikte bir bireye dönüşüyor. Atatürk Üniversitesi’nin bizde Yetenek Kapısı’nda kayıtlı öğrenci sayısı ise 91 bin 270. Bu öğrenciler 4 yıldır sisteme kaydolmuşlar, sürekli bilgilendirilmişler. Bu arada bu rakamla da Atatürk Üniversitesi Türkiye’de bu portalı en etkin kullanan üniversitedir. Atatürk Üniversitesi aracılığıyla portala 1858 şirket gelmiş kaydolmuş.
Sponsor kurum ve kuruluşlara plaket takdimi sonrası halk oyunları gösterisi yapıldı. Törene katılan protokolün kurdele kesmesinin ardından stantlar gezildi.
Manolya Bulut
18.12.2023 15:52:06