Darbe girişimi sırasında canını hiçe sayanlar, kamunun sağladığı her türlü imkândan yararlanabilecek.
Hükümet, OHAL kapsamında çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle hem TSK’nın hem de devletin yapısına yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen 4’üncü kararname ile TSK’dan atılanların yanı sıra bu defa devletin üst yönetiminde görev alan FETÖ’cülerin listesine de yer verilmesi bekleniyor. Başbakanlıkta, ilgili bakanların katılımı ile 4’üncü kararnamenin içeriğine yönelik bir toplantı gerçekleştirildiği öğrenildi. Kısa süre içinde yayınlanacak kararnamede TSK’dan yeni bir ihraç listesine daha yer verilecek. Bu kararnamede ilk defa FETÖ ile bağlantısı olan kamu kurumlarındaki üst düzey bürokratların da bulunacağı ifade edildi. Yapılacak soruşturmalardan sonra kamudan atılacak FETÖ’cü memurların sayısının 30 bini bulacağı ifade ediliyor.
MASAK’IN YETKİLERİ ARTACAK
FETÖ’ye finans desteği veren şirketlerin para trafiğinin takip edilmesi ve şirketlerle ilgili herhangi bir haksız işlem yapılmaması için savcılıkların yürüttüğü soruşturmaların yanısıra Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) bu konudaki yetkilerinin artırılmasına ilişkin bazı düzenlemelerin de yeni KHK’da yer alacağı belirtildi.
DENETİMLİ SERBESTLİK Mİ?..
Darbe girişimine katılanların tutuklanmaları ile birlikte mevcut cezaevlerinin kapasitelerinin yeterli olmayacağı da tartışılıyor. Bu konuda Adalet Bakanlığının TCK’nın denetimli serbestlik ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması maddelerindeki hapis cezalarındaki üst sınırı artıracağı ifade ediliyor. Bu kapsamda, iki seçenek üzerinde çalışma yapılıyor. Birincisi 4 yıldan ceza alanların denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılması, ikincisi ise 2 yıldan az ceza gerektiren suç işleyenlerle ilgili hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulaması.
SİVİL PERSONEL TAKVİYESİ
Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) bağlanmasının ardından, bakanlığın sivilleşmesi kapsamında çok sayıda sivil memur alınacağı ifade edildi. Taşra teşkilatları da dahil olmak üzere, asker eliyle yürütülecek belli görevler hariç, bakanlığın tüm kademelerinde sivil memurlar çalıştırılacak. Yapılan çalışmalarda Genelkurmay Başkanlığı binası içinde yer alan MSB’nin yeni bir binaya taşınması da kararlaştırıldı.
OHAL DAHA ÖNCE KALKABİLİR
Hükümet içinde OHAL’in 3 aydan önce sonlandırılacağı da tartışılıyor. Hükümete yakın kaynaklar, “Bu süreyi sonuna kadar kullanmamıza gerek kalmayabilir. İşleri çok hızlandırdık. Kısa süre içinde tamamlayıp 2-2.5 ayda OHAL bitebilir” değerlendirmesini yaptı.
TERÖR MAĞDURUNA MAAŞ
Mevcut hükümlere göre gazilere maaş bağlanması ve kamunun sağladığı diğer haklardan yararlanılması için yüzde 40 oranında çalışma iş gücünü kaybettiğine dair rapor gerekiyor. Yeni yapılacak düzenleme ile yüzde 40’lık iş göremezlik şartı kaldırılıyor. Darbe girişimi sırasında yaralanan herkes oran ne olursa olsun gazi sayılacak ve kamunun sağladığı imkanlardan yararlanabilecek.
11.08.2016 09:46:00