İslami İlimler Akademisi Erzurum'a değer katacak

Bu haftaki röpörtaj sayfamıza Vuslat Derneği Erzurum Şube Başkanı Cemil Uygur'u konuk ettik.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM // YENİGÜN GAZETESİ

Vuslat Derneği Erzurum Şube Başkanı Cemil Uygur, Çat yolu üzerinde kurmayı planladıkları Erzurum İslami İlimler Akademisi Külliyesi’nin Erzurum’a değer katacağını belirterek, “61 dönümlük arsaya kurmayı planladığımız İslami İlimler Akademisi Külliyesi ile binlerce öğrenci eğitim görecek, ilim öğrenecek. Erzurum bu sayede değer kazanacak” dedi.

Bu haftaki röpörtaj sayfamıza Vuslat Derneği Erzurum Şube Başkanı Cemil Uygur’u konuk ettik. Başkan Uygur ile Vuslat Derneği’nin Erzurum’da ki çalışmaları, verilen destekleri ve Çat yolu üzerinde hayata geçirilmesi planlanan Erzurum İslami İlimler Akademisi Külliyesi hakkında konuştuk.

Vuslat Derneği, Erzurum’un eğitim yuvaları arasına bir yenisini daha ekliyor. Çat yolu üzerinde 61 dönümlük arazi üzerine kurulacak olan İslami İlimler Akademisi Külliyesi, Erzurum’un üçüncü üniversitesi niteliği taşıyacak. 150 milyon lira değerinde olan projenin temelleri Mayıs ayında atılacak.

Vuslat Derneği tarafından Çat yolu üzerinde 61 dönümlük arazi üzerine kurulacak olan İslami İlimler Akademisi Külliyesi, Türkiye’de bir ilk olacak. Belediye’den ruhsat çıktığı taktirde yaklaşık 150 milyonluk dev eğitim projesinin temelleri Nisan ayı ortalarında atılmış olacak. Erzurum eğitim merkezi oluyor. Vuslat Derneği tarafından 61 dönüm arazisi alınan ve önümüzdeki günlerde ruhsat alındığı taktirde 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan İslami İlimler Akademisi Külliyesi, Mısır’daki El Eser Üniversitesi gibi eğitim verecek. 81 ilde yapımı düşünülen ve yapıldığı taktirde Erzurum’un örnek olacağı proje, fenni ve ilmi anlamda geleceğe aydınlık tutacak gençler yetiştirecek.

Vuslat Derneği Erzurum İl Koordinatörü Cemil Uygur, Erzurum’a maddi ve manevi yönde büyük katkısı olabilecek İslami İlimler Akademisi Külliyesi Projesi hakkında önemli bilgiler verdi. Şu anda arazinin alındığını ve ufak pürüzlerin kaldığına vurgu yapan Uygur, “Erzurum İslami İlimler Akademisi Külliyesi’nin kurulacağı arazinin alımında ciddi sorunlar yaşadık. Mart 2015 tarihinde yapılan Aziziye Belediyemize müracaatlarda kamu kurumların tümünde olumlu görüş alındı. Tarım bakanlığına gönderdiğimiz talep yazımız kuruldan çıkmış, gelmesini bekliyoruz. Yazı elimize geçtiği taktirde Büyükşehir Belediyemiz ile Aziziye Belediyemize ruhsat için başvuracağız.  Hiyerarşik yapı içinde işlediği zaman Mayıs ayına ruhsat işlemlerinin kavuşması mümkün değil. İki olağanüstü meclis toplantısı yapıldığı taktirde süreç daha kısa olacaktır. İnşallah şartlar el verir ise Mayıs ayında temel atıp başlamak istiyoruz” dedi.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Cemil Uygur. 1954 Erzurum doğumluyum. İmamhatip okulları mezunuyum. 21 yıl sendikacılık ve şube başkanlığı yaptım. Bu çalışmalarım ile 2001 Temmuz ayında emekli oldum. Kısmet nasip o dönemde milli görüşten siyasi bir takım işlevlerim oldu. Daha sonra Ak Parti’nin kuruluş döneminde İbrahim Özdoğan’ın kurmuş olduğu Ak Parti Erzurum İl Başkanlığı’nda Başkan yardımcılığı yaptım 4 sene. Daha sonra Vuslat Derneği ile tanıştım. Ve şuanda Vuslat Derneği Erzurum İl Koordinatörlüğü görevini yürütmekteyim.

Vuslat Derneği hakkında bilgi verir misiniz?

Kimin yanlış giden bir şeylere itirazı varsa, kim kaygı ve umut taşıyorsa insana dair, kimin yüreğinin bir yerlerinde adalete dair merhamete dair kıpırtılar varsa hala; sesimiz bir buluşma yeri olsun onlara. Vuslat derneği 2005 yılında sosyal yardımlaşma dayanışma kültür ve eğitim derneği olarak Erzurum da kuruldu. Kurulduğu günden beri halka hizmet hakka hizmet düsturuyla durmadan büyüyen ve genişleyen faaliyet alanlarıyla, hizmetlerine bıkmadan, usanmadan yoluna devam etmektedir. Derneğimizin şu an faal olan hizmet alanları; aşevi, eğitim, köy yardımları, kurban eti yardımları, halkla ilişkiler, konferans ve seminer, yaz aktivasyonları olmak üzere insanlara ve insanlığa yararlı olan ve olabilecek tüm alanlarda hizmet etmeyi kendine şiar edinmiştir.  Bu şiar çerçevesinde Vuslat Derneği “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” hadis-i şerifiyle yola çıkarak 2007 yılında Vuslat Derneği Aşevini kurdu. Şu an aşevimiz her gün 1.000 kişiye iki öğünlük sıcak aş ve ekmekleriyle birlikte ihtiyaç sahiplerinin kapılarının önüne kadar mobil araçlarıyla ulaştırmaktadır. Derneğimiz köylerdeki ihtiyaç sahibi ailelerini unutmadı; Geçen yıl dört yüze yakın öğrenciye Önlük ve ayakkabı yardımı yapıp bir nebzede olsa eğitimlerine katkıda bulundu. Yine gücümüz nispetinde kapılarını soğuk rüzgârlardan başka kimselerin çalmadığı ihtiyaç sahibi ailelere kömür ve gıda paketi yardımları yapıldı. Kurban bayramında evine yılda bir kez girebilen şehir merkezi ve köylerdeki aileler tespit edilip kurban eti paketi dağıtıldı. Derneğimiz veren el ile alan el arasındaki köprü olurken bunu gözü kapalı yapmadı, gönüllü üyelerimiz ihtiyaç sahiplerini araştırıp gelen müracaatları yerinde inceleyip değerlendirdikten sonra gerekli alt yapı çalışmaları hazırlayıp hizmeti gerçek ihtiyaç sahibinin kapılarına kadar ulaştırıyor.

Asıl amacınız nedir?

Amacımız insanlara yardım etmektir. Asrımızın muhtaç olduğu, sayıları her geçen gün daha da azalan emrolunduğun gibi dosdoğru ol! ayeti kerimesi ifadesince, hayatın her safhasında istediği gibi değil, istenilen gibi olan “yük olan değil; yük alan” sorunun değil ; çözümün parçası, sorunları sadece gören değil , çözüm üreten, yani geçmişi hatırlayan, yaşadığı anı düşünen ve geleceği için tedbir alan erdemli ve vasıflı, asrının umudu örnek şahsiyetlerin yetiştirilmesini sağlayıp bu vesile ile bireylerin, ailelerin ve toplumların dünyevi ve uhrevi saadetlerini temin edici çalışmalara yön vermek.

Erzurum’da ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Erzurum’da verdiğimiz Kuran kursları, aşevlerimiz ve diğer kurslarımız ile çalışmalar yürütüyoruz. Allah’ın izniyle bu çalışmalarım hayırsever vatandaşların, varlıklı kardeşlerimizin sayesinde oluyor. Allah hepsinden razı olsun. Bunun dışında Umut Marketlerimiz var. Bu marketlerimizde fakir, durumu olmayan vatandaşlarımızın oldu. Verdiğimiz kartlar ile maddi durumu yetersiz kardeşlerimiz orada alışveriş yapıyorlar. Bunun dışında bildiğiniz üzere İslami İlimler Akademisi Külliyesi projemiz var. Bu projemiz inşallah Erzurum’da değer katacak.

Umut Mağazaları dediniz biraz açabilir miyiz?

Vuslat Derneği bünyesinde oluşturulan Giyim Mağazamız daha önceden tespit edilen ihtiyaç sahiplerine, belirlenen yardım rakamı kadar limit konularak alışveriş yapma imkanı sağlanmaktadır. Mağazamız bünyesinde oluşturulan Umut Kartı ile ihtiyaç sahipleri bir mağazada alış veriş yapmanın rahatlığını yaşıyor. Yoksullarımız bize Rabbimizin emaneti… Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor : Fakirleri hor görmeyin, onlar hürmetine yardım görüyor ve rızıklandırılıyorsunuz. Bizler sırası gelen ailelelerimizi arayarak onları mağazalarımıza davet ediyor, herkese seçtiği, beğendiği elbiseyi, ayakkabıyı teslim ediyor, mutluluk içinde evlerine yolluyoruz. Elde avuçta olmayınca bir çoraba bile hasret kalıyor insan. Okula sol ayağınızda beyaz, sağ ayağınızda desenli bir çorapla gidiyorsunuz. Utanıyorsunuz, sıkılıyorsunuz ama soğuğa da dayanılmıyor. Anneniz; ‘Hadi kızım, giy şu çoraplarını ayağına, Hasta olursan doktora gidemeyiz’ diyor. Hem zaten dayanamıyorsunuzki… Üşüyor küçücük parmaklarınız, soğuktan sızım sızım sızlıyor. Okulda en çok ayaklarınızı gizliyorsunuz. Farklı çoraplarınız alay konusu olsun istemiyorsunuz arkadaşlarınız arasında. Halbuki ayakkabıların eksikliği çoraplardan daha belirgin, ama bunu önemsemiyorsunuz. ‘Abla çorap da alabilir miyim? sorusuyla irkiliyorsunuz. Hemen uzanıp raftan pembe renkli güzel bir çorabı uzattığınızda küçük kıza, gözlerindeki ışıltıdan anlıyorsunuz, bir çoraba bile hasret kalındığını. Ayakkabısı, forması, kabanı olmadığı için okula gitmek istemeyen, bayramı eski kıyafetle karşılamak zorunda kaldığı için mahzun olan çocukların dünyalarına bir girebilsek. Ne fırtınalar, ne özlemlerle karşılaşırız kim bilir?

Adak ve Akika kabul ediyorsunuz?

Evet biz her türlü hayır işi için vesile oluyoruz. Yeter ki istekli vatandaşlarımız, hayırseverlerimiz olsun. Adak, Şükür ve Akika kurbanlarınızın kesimlerini şehrimizde bulunan Adak Kesim Merkezimizde vekalet yoluyla yapmaktayız. Kesim işlemi gerçekleştikten sonra bağışçımıza sms ve telefon yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır. Kesimlerden elde edilen etler derneğimizin daha önce tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine dağıtılmakta ve aynı zamanda günlük 2000 İhtiyaç Sahibine yemek çıkarttığımız Aşevimizde değerlendirilmektedir. Kimbilir belkide 1 yıl boyunca evine hiç et girmemiş ihtiyaç sahiplerine sizin vesilenizle taze et ulaştı. Her Kim Bir Müslüman Kardeşini Doyurursa Allah (c.c.)’ da Hiçbir Azığının Olmadığı Ahiret Yurdunda Cennet Nimetleriyle Onu Doyurur.

İslami İlimler Akademisi Külliyesi Mayıs ayında temeli atılacak dediniz. Bu proje hakkında bizi aydınlatabilir misiniz?

Tabi ki. İslami İlimler Akademik Külliyesi, tamamen ilim üzerinde hayata geçirilecek bir projedir. Çat yolu üzerinde 61 dönümlük arazi üzerine kurulacak olan İslami İlimler Akademisi Külliyesi, Erzurum’un üçüncü üniversitesi niteliği taşıyacak. 150 milyon lira değerinde olan projenin temelleri Mayıs ayında atılacak. Külliye’nin kurulacağı arazinin alımında ciddi sorunlar yaşadık. Mart 2015 tarihinde yapılan Aziziye Belediyemize müracaatlarda kamu kurumların tümünde olumlu görüş alındı. Tarım bakanlığına gönderdiğimiz talep yazımız kuruldan çıkmış, gelmesini bekliyoruz. Yazı elimize geçtiği taktirde Büyükşehir Belediyemiz ile Aziziye Belediyemize ruhsat için başvuracağız.  Hiyerarşik yapı içinde işlediği zaman Mayıs ayına ruhsat işlemlerinin kavuşması mümkün değil. İki olağanüstü meclis toplantısı yapıldığı taktirde süreç daha kısa olacaktır. İnşallah şartlar el verir ise Mayıs ayında temel atıp başlamak istiyoruz.

Külliyede kaç öğrenci eğitim görecek? İstihdam sağlayacak mısınız?

Vuslat derneği olarak çalışmalarımızı İslami, insani ve irfani konuları üzerine eğitimleri devam ettirdiklerini dile getiren Uygur, ilk etapta 4-6 yaş ilkokul öncesi sübyan eğitim, akabinde ilkokul 4 biter 5. sınıfta hem okulunu okuyor hem de hafızlık yapıtlıklarını söyledi. Semerci, şöyle konuştu: “İlkokul 8’i bitirip dışarıdan eğitime devam ediyor ardından iptidai eğitim alarak hafızlığa talim tevcih ezberlerine başlıyorlar. Daha sonra hafızlık kursuna geçer ve 18 ay sonra nizamiye eğitim kurumlarında Arapça eğitimini tamamlar. Erzurum genelinde 18 kursumuz mevcut olup, bu kurslarda 850 talebemiz şu anda eğitim görmektedir. Bunun yanında bayan hoca 125 tane erkek hoca bayımız ise 45 tanedir. Külliyemiz yapıldığı taktirde Erzurum’daki bütün öğrenci bu eğitim kurumuna geçecek. Yerlerimiz kısıtlı olduğu için bunların dışında talebe de alamıyoruz. İnşallah külliye bittiği taktirde ilk  talebe sayımız 5 bine kadar çıkacak. Yani Mısır’daki El eser üniversitesini Erzurum’a hep beraber getireceğiz. Burada çocuklarımız fenni ve ilmi bilgilere ulaşacak, çağımızın gerektirdiği eğitimi alacaktır. Çocuklarımıza bizler sahip çıkmaz isek, birileri sahip çıkıyor” diye konuştu.

Ne kadara patlayacak bu proje?

Başarabildiğimiz taktirde proje Türkiye’ye örnek olacak. Bunu için bir an evvel Mayıs ayı içerisinde inşaata başlamak istiyoruz.  Burada düşündüğümüz külliyede ana sınıfı, hafızlık ve imam hatip, ilahiyat fakültesi, cami müştemilatı, yurtlar, sosyal tesisleriyle büyük bir proje olacaktır. Burası Erzurum’a maddi manevi katkısı olacaktır. Bizi dinimizde uzaklaştırdıkça bugün işte görüyoruz ayrışmalara kadar geldik. Maddi anlamda ise 2016 yılı tahmini hesaplara göre, 100 ila 150 milyonluk bir yatırım olacak. İlk etapta bizim hedeflediğimiz 3 bin öğrenci ve sonrasında 5 bin öğrenci okuyacak. Aynı zamanda 800 kişi de istihdam edilecek. Burada hedef, bütçemiz el verdiği taktirde çocuklarımızı ücretsiz okutmak olacak. Bu yüzden Erzurumlu işadamlarımızın bu projeye katkı sağlamalarını talep ediyoruz. İstanbul’daki Erzurumlu işadamlarımız derneğimize büyük destek oluyor. Külliyemiz yapıldığı taktirde bizlere de destek olmalarını istiyoruz

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle külliyenin şehrimize kavuşturulmasına vesile olan değerli büyüğümüz Mahmut Efendi Hocamıza, Vuslat Derneği Onursal Başkanı M. Şevket Gökşan hocamıza, Vuslat Derneği Genel Başkanı Muhsin Keleş beye teşekkür ediyoruz. Ayrıca arsamızın önündeki engellerin kaldırılmasında bizlerde katkı sunan ve eserin Erzurum’a kavuşmasına vesile olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ, Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Zehra Taşkesenlioğlu’na, DSİ Genel Müdürlüğü yetkililerine, Büyükşehir Aziziye Belediye Başkanlarımıza kısacası emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Toplumları zirveye taşıyan en büyük etken ilim ve irfan yüksekliğidir. Ve rehberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’min ‘din nasihat tır’ hadis-i şerifine binaen hafta sonları devamlı olarak tefsir, fıkıh, hadis eksenli seminerler dernek binamızda açık olarak icra edilmektedir. Ayrıca önemli gün ve gecelerde, olaylarda seminerler ve konferanslar düzenlenmektedir. Aynı paralellik çerçevesinde toplumumuzun gizli mimarları olan ve bu hizmetlerin gizli kahramanları hanımefendi kardeşlerimiz; genç kızlara, ev hanımlarına, çalışan hanımlara yönelik tüm insanlara faydalı olmayı ve olabilmeyi hedeflemektedir.


29.02.2016 00:58:00