Hiberbarik ile hayata döndü

Erzurum'da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 70 yaşındaki Bilmez Nine, hiperbarik cihazı sayesinde hayata tutundu.

Erzurum’da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 70 yaşındaki Bilmez Nine, hiperbarik cihazı sayesinde hayata tutundu.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle köylerde etkili olan kar yağışı ve tipi az daha can alıyordu. Etkini olan tipi ve fırtına nedeniyle tüten sobadan zehirlenen 70 yaşındaki Bilmez Nine’yi 112 ekipleri hastaneye son anda yetiştirdi.

Edinilen bilgilere göre olay Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Kevenlik Köyü’nde meydana geldi. Evinde oğlu ile tek başına yaşayan 70 yaşındaki Bilmez Abak, uyumadan önce sobasına kömür attı. Gece saatlerinde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Bilmez Nine’nin, soba bacası tıkandı. Saatlerce karbonmonoksit gazı soluyan Bilmez Nine ve oğlu, komşularının kapısını çalmalarına rağmen cevap veremedi. Hemen ambulans ve muhtarı arayan komşular, kapıyı kırarak içeri girdi. Gelen ambulans ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan yaşlı kadın ve oğlu, hemen tedavi altına alındı. Hastanede bulunan Hiperbarik cihazı ile hayata tutunan 70 yaşındaki kadın, hayati tehlikeyi atlattı.

“HİBERBARİK MUCİZESİ”

Her yıl soba gazından yüzlerce kişinin zehirlendiği Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum Atatürk Araştırma Hastanesi’ne getirilen Hiberbari cihazı hastaların umudu oldu. Soba gazından zehirlenen vatandaşara, hiberbarik makinesi ile 120 dakika süren hayata geri döndürme tedavisi uygulanıyor.

Cihaz sayesinde en ağır vakalara bile müdahale edildiğini ve kalp hastaları hariç yüzde 99 oranında başarı sağladıklarını belirten Hiberbarik Uzman Murat Tekman, bu cihaz sayesinde soba gazından ölüm oranlarının azaldığını dile getirdi. Sağlıkta teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak hastalara hizmet verdiklerini aktaran Tekman, “Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir. Hasta, oksijeni basınç odasının türüne ve hastanın durumuna göre, maskeden, başlıktan, ortamdan yada endoktrakeal tüpten alabilir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi hipoksi nedeni ile ortaya çıkmış olan kapiller geçirgenliğin düzenlenerek ekstravasküler kompartmana sıvı geçişini önler. Venöz lenfatik dönüş artar. Crush, kompartman sendromu, reperfüzyon hasarı, beyin ödemi, yanık gibi olgularda Anti Ödem Etkiden yararlanılır” dedi.

Doğu’nun acil merkezi olduklarını söyleyen Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Çakır, hastanede soba gazı zehirlenmeleri konusunda bölgede en çok tercih edilen hastane olduklarını kaydetti.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM


03.02.2016 22:47:00