Hattatoğlu'nun hedefi Mescid-i Aksa maketi!

Erzurum yetiştirdiği en ünlü maket ustalarından biri olan Doğan Hattatoğlu, koleksiyonuna eklemeyi planladığı Mescid-i Aksa maket çalışmasında sona geldi.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM / GÜNEBAKIŞ GAZETESİ

Erzurum yetiştirdiği en ünlü maket ustalarından biri olan Doğan Hattatoğlu, koleksiyonuna eklemeyi planladığı Mescid-i Aksa maket çalışmasında sona geldi. Maketin yüzde 60’lık kısmını tamamlayan Hattatoğlu, bu çalışmasında Kudüs’ten getirdiği gerçek toprağı kullanacak. Gelecek yıl Miraç Gecesi tamamlanması planlanan Mescid-i Aksa maketi yine Ulu Cami’ye hediye edilerek sergilenecek.

Emekliliği sonrası kendini makete adıyan 62 yaşındaki Doğan Hattatoğlu, 40’ın üzerinde yaptığı eser ile adından sıkça söz ettirdi. Son olarak Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin maketlerini tamamlayarak Ulu Camii’de görücüye çıkaran Ünlü Maket Ustası Hattatoğlu, bu seferde Mescid-i Aksa’nın maket çalışmasına devam ediyor. Maketin yüzde 60’lık kısmını tamamlayan Hattatoğlu, bu çalışmasında ilk defa Kudüs’ten getirdiği toprağı kullanacak.

Daha önce Mescid-i Haram’ı (Beytullah, Mekke) ve Mescid-i Nebevi’nin (Medine) maketlerini yaparak Erzurum Ulu Camiye hediye eden Hattatoğlu, Mescid’i Aksa’yı (Kudüs) da bitirince yine Ulu Cami’ye hediye edecek. Sanatçının büyük bir titizlikle, adete santim santim çalıştığı Mescid’i Aksa maketini 2016’nın Miraç gecesinde Ulu Cami’de ziyaret edilebilecek. Maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu çalışma ofisinin duvarına yerleştirdiği büyük boy Kudüs ve Mescidi Aksa fotoğrafıyla motivasyonunu yüksek tutuyor. Bu çalışması için Kudüs’e giden sanatçı Hattatoğlu, Mescid’i Aksa’nın her yanını eski mimarlar gibi adımladı, ölçüp biçti, notlar aldı, fotoğraf ve videolar çekti, yaptığı maketin mescidi tam yansıtması için her noktayı dikkatle değerlendirdi. Hattatoğlu’nun Erzurum’un tarihini ve kültürel mirasını yansıtan maketleri yurt içinde ve TBMM’nde açılan sergilerde de takdir toplamıştı. Sanatçı daha öncede hazırladığı Erzurum temalı maketlerinin bir kısmını Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne hediye etmişti.

Ney müziği eşliğinde maket çalışmalarına devam ettiğini belirten Ünlü Maket Ustası Doğan Hattatoğlu, daha önce gerçekleştirdiği çalışmalar ile 40’ın üzerinde eseri hayata geçirerek, sergiye sunduğunu dile getirdi. Erzurum’un ünlü tarihi yerleri başta olmak üzere son olarak Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin maketlerini tamamladığını ve Ulu Camii’ye hediye ettiğini aktaran Hattatoğlu, bu seferde Mescid-i Aksa’nın maket çalışmasını yaptığını kaydetti. Maketin yüzde 60’lık kısmının tamamlandığını dile getiren Hattatoğlu, yapının gerçek ölçülerinin 1/1000 ölçekli olduğunu ifade etti.

“MAKET İÇİN KUDÜS’TEN TOPRAK GETİRDİ”

Yapının tamamlanması için önünde epey süre olduğunu anlatan Hattatoğlu, bu çalışmayı 2016 yılı Miraç Gecesi’nde Ulu Camii’de görücüye çıkaracağını dile getirdi. Mescid-i Aksa maketinin kendisi için ayrı bir yerinin olduğunu dile getiren Hattatoğlu, bu maket için çok büyük emek verdiğini kaydetti. Çalışmalarında bir ilk olarak Mescid-i Aksa maketinde Kudüs’ten getirdiği toprağı kullanacağını belirten Hattatoğlu, “Şu ana kadar Erzurum’un tarihi yerleri olmak üzere Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin maketlerini tamamladım. 40’ın üzerinde maket şuan görücüye çıktı. Son çalışmam olan Mescid-i Aksa benim için ayrı bir önem taşıyor. Bu maket için Kudüs’e giderek incelemelerde bulundum. Kudüs’ten ayrılırken bir poşet toprak aldım. Bu toprak havaalanında güvenlik görevlileri tarafından fark edildi. Hatıra amacıyla aldığımı söyledim. Maket için kullanacağımı söyleseydim izin vermeyebilirlerdi. İnşallah bu çalışmam 2016 yılı Miraç Gecesi’nde tamamlanacak. Yine Ulu Camii’de sergilecek” diye konuştu.

“DOĞAN HATTATOĞLU KİMDİR?”

1953 yılında Erzurum Merkez’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra esnaf ve sanatkârlık alanında saatçilik mesleğinde uğraş verdi. 1979 yılından beri çalışmakta olduğu Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü hizmetinde çeşitli alanlarda hizmet verdi. Bu görev süresinde Yolspor kulübünde futbol antrenörlüğü ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Bu kulübe tesis kazandırmak adına mimari ve inşaat faaliyetlerini bizzat yürüttüğü Yolspor Spor Tesisleri kompleksini tamamladı. Bu kompleksin spor tesisleri müdürlüğünü yaptıktan sonra da Karayolları 12. Bölge Müd. Sosyal Tesisleri Sorumlusu görevinden emekli olmuştur. Maket çalışmalarına olan özel ilgisi ve İstanbul’da yapılan MiniaTürk çalışmasından da etkilenerek, Erzurum tarihinde yer alan önemli eserlerin maket çalışmaları ile hobi olarak ilgilendi. Bu çalışmaları ilerleterek kendine ait bir koleksiyon oluşturarak 24 çalışma yaptı. Çevresinin isteklerini daha fazla dayanamayarak eserlerini 12 Mart 2004 tarihinde Erzurum’da sergiledi ve yoğun ilgiyle karşılaştı. Bu sergiden sonra Erzurum Valiliğinin isteği üzerine aynı koleksiyonu 3-6 Haziran 2004 te Travel Turkey Uluslar arası Turizm Fuarında Erzurum Standını temsil etmek üzere sergiledi. 2005 yılında TÜYAP fuarında ve 7-13 MArt 2005 de TBMM Şeref Holünde eserlerini sergiledi.Koleksiyonu daha da genişleterek maket sayısını 41 e çıkardı. Evli ve beş çocuk babasıdır.

 


19.03.2016 09:56:00