İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu, kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu gelişen ciddi bir durumdur diye belirtti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu, kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu gelişen ciddi bir durumdur diye belirtti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu,”Kalp yaşamamız için gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanı vücudumuza pompalayan organımızdır. Kalp yetmezliği dendiğinde kalbin pompalama gücünün olması gerekenden daha az olmasıdır. Bu durumda kalp kanı yeterli miktar ve hızda organlarımıza gönderemez. Kalp vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda oksijen ve besini vücuda pompalayamaz. Bu durum tedavi ile düzelemezse hayat sürdürülemez olur.” diye söyledi.
Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu,”Kalp kası bozulmasına yol açan, kalbin pompalama gücünü azaltan nedenler kalp yetmezliği nedeni olabilir: Kalp damar hastalıkları, Kalp Krizi (miyokard infarktüsü), Kalp kas hastalıkları(Kardiyomiyopati), Kalbin zorlanarak aşırı çalıştığı durumlar(Yüksek tansiyon, kapak hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir.”diye ifade etti.
Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu,”Kalp Yetmezliği’nde şikâyetler, kalp ve vücutta oluşan değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkar.
Nefes darlığı ile birlikte dinlenme veya yatakta yatarken nefes almada güçlük.
Kuru, gıcık tarzında bir öksürük
Ayak ve karında şişme (ödem) ve hızlı kilo artışı.
Sık idrara çıkma(Özellikle geceleri).
İştah kaybı.
Bulantı.
Sersemlik, yorgunluk ve zayıflık:
Beyin kanlanmasının azalması da bilinç düzeyinde değişikliklere yol açar.
Hızlı ve düzensiz kalp ritmi.
Ancak kalp yetmezliğinin ağırlığı ile şikâyetler arasında her zaman doğru orantı olmaz.Kalp yetmezliğinin ağır olmadığı durumlarda hiç şikâyet olmayabilir ve kalp yetmezliği, yalnız muayene ve bir takım laboratuar tetkikleri ile fark edilebilir. Bazen ise ileri derecede Kalp Yetmezliği olduğu halde fazla şikâyet olmayabilir.”dedi.
Dr.Mustafa Nafiz Karagözoğlu,”Doktorunuz şikâyetleriniz ve tıbbi özgeçmişiniz hakkında size birçok soru soracaktır.Kalp yetmezliğine neden olan durumlar (koroner arter hastalığı, diyabet, kapak hastalığı, hipertansiyon vb), sigara kullanım durumu, kullandığınız ilaçlar, alkol alımı, vs hakkında bilgi alınacaktır.Sonrasında fizik muayeneye geçilecek, doktorunuz kalbinizi dinleyip kalp yetmezliğine neden olan hastalığa ait bulguları araştıracaktır. Doktorunuz ayrıca başka testlerin yapılmasını isteyebilir.Bu testler;Rutin kan tetkikleri: kan testleri; böbrek, karaciğer ve tiroid bezlerinin fonksiyonlarını göstermek, kolesterol seviyeleri ve kansızlık (anemi) araştırmak amacıyla yapılır.B-tipi natriüretik peptid (BNP)
Göğüs röntgeni (akciğer grafisi veya tele):Ekokardiyografi:Elektrokardiyogram (EKG)”diye belirtti.
03.05.2016 15:22:00