Erzurum ve Palandöken > Özel Röportaj

Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar kartv.net Yayın koordinatörü Muhammet Hanifi AKSAKAL'ın Sorularını büyük bir titizlikle cevapladı..(( BULUTLAR : HER ŞEY ERZURUM İÇİN ))

Muhammet Hanifi AKSAKAL

mu.han.ak@hotmail.com

Erzurum ve Palandöken

Erzurumlu olmanın gururu ve hazzı ile hiç tartışmasız bir gerçektir…

Bu şehir öylesine asil ve vakurlu bir duruşa sahiptir ki devletinden beklentilerinde bile fedakarlık ruhu ile ‘Önce Vatan’ denklemiyle bütünleşmiştir…

Bu şehri anlamak için geçmişini ve geçirdiği badireleri çok iyi analiz etmek gerekiyor.

Tam da bu noktada böylesi güzide bir şehrin hak ettiği yere gelmesi için hak ettiği değerin verilmesi herkesçe taktir edilmesi gerekir kanaatindeyim…

Kiminiz bu görüşlerimin Erzurumlu ve Erzurum’da yaşayan biri olduğum için neticesi olarak görebilirsiniz…

Ama birçoğumuz Erzurum sınırlarını terk eylediğimizde bu ağırlığın altında büyük sorumluluk yüklendiğimizi fark etmekteyiz…

Erzurum efradı olmak kadar onun yükünü kaldırabilmekte marifet ister mutlaka…

Bu minvalde böylesi bir şehrin büyüyüp gelişmesinde etkisi inkar edilemeyecek belediyecilik hizmetlerinin de takipçisi olmamız gerekmektedir.

Son 15-20 yılda özellikle kış turizminde ivme kazanan Palandöken’in tanıtımında ne denli etkili olduğumuz tartışmalı hale gelmiştir. Öyle ki potansiyeli Palandöken’in çeyreği kadar olmayan kayak merkezleri adeta çığ gibi gelen turist akınıyla kalitesine kalite katmaktadırlar…

Düşünmemiz düşünmemiz daha da çok düşünmemiz gerekir…

Bu şehrin dolayısıyla Palandöken’in turizmde ki etkisinin artırılması için…

Valisinden büyükşehir belediye başkanına tüm kamu kurum müdürlerine varıncaya kadar herkesin topyekün seferberlik etmesinin zamanı geldi de geçiyor bile…

İki yıldır sırf gondol liftler çalışmadığı için tur şirketlerinin liste başından çıkarılan hatta listesinde bulunmayan Palandöken kayıplardadır.

Palandöken’in vitrini olan ilçede belediye başkanının canhıraş çabalarını görmezden gelemeyiz…

Turizmde ilçenin daha da yukarılarda yer alması için estetik çalışmalarıyla göz dolduran Başkan Bulutlar’ın bu girişimlerinin beyhude olmaması için…

Bu şehrin kurtarıcılardan kurtarılması gerekir…

2011 Universiade kış spor oyunlarının kredisini tüketen bir Erzurum ne var ki Palandöken iddiasını kaybetmeden herkesin elini taşın altına sokması elzem olmuştur…

Erzurum ve Palandöken’in bütünlüğünü iyi kavramalı bu ikiliyi hak ettiği gelişmişlik düzeyine getirmemiz gerekiyor…

Nüfusların düşüşüne kapılmadan asıl yükselişin ekonomik canlanma olmasını dikkatlerimizden kaçırmayalım…

 

Sevgili okurlarımız 10 yılı aşkın süredir Erzurum’da yerel yayın organlarında devam ettirdiğimiz ‘PORTRELER’ başlıklı yazı dizimizde bu haftada devam ediyoruz. Sizlerin beğenisi ile gazeteniz Milletin Sesi’nde yayınladığımız söyleşilerimize bu hafta Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ile yaptığımız ilçenin sorunları ve yapılan hizmetleri ele aldık. Özellikle sosyal belediyecilik alanında yaptığı çalışmalar ile ilçe halkının taktirini toplayan Başkan Bulutlar’ın kentsel dönüşüm çalışmalarında ki beklentilerinin dile getirildiği söyleşimizi nefeslerinizi tutarak okuyacağını umut ediyoruz.

 

GECE GÜNDÜZ KAR TEMİZLİYORUZ

Sayın Bulutlar, malumunuz son yılların en çok kar yağışının yaşandığı kış mevsimindeyiz. Öncelikle karla mücadele çalışmalarınızda hangi aşamada olduğunuzu söyler misiniz?

Bir kere şunu öncelikle söylemek istiyorum kar yağarsa bu işi yaparız yağmazsa yapmayız düşüncesi yok bizde. Burası Erzurum ve dolayısıyla kışı ile bilinen bir şehir orta Anadolu ve batı illerimize göre uzun geçen bir şehir. Tedbirlerimizi güz aylarından bizatihi olarak yapıyoruz. Şu anda araç gereç parkında büyük oranda güçlendik. İki katına çıkardık denebilir. Bundan evvel kar yağdığı zaman yolların açılması karın kaldırılması bir ay sürüyordu. Bunu onbeş güne indirebildik. Dışarıdan da araç kiralıyoruz. Sadece Palandöken ilçesinde 20 iş makinesi 20 kamyonla gece gündüz kırk araçla çalışma yapıyoruz. Mağdur pozisyonuna kapılmadık. 1000 e yakın sokağımız var önce yolları açıp genişletiyoruz yerden karı kaldırıyoruz dışarıya taşıyoruz. Geçen yıla rağmen kış biraz daha ağır geçiriyoruz. Tek sıkıntımız vatandaşın sabırsız olması ve kar temizliği yaptığımız zaman araçlarını erken kaldırmaları. 15 gün böylelikle daha kısa zamana inebilir ana arterlerde kar temizliği ile ara sokaklarda kar temizleme eşit oranda olmuyor. Ana arterde bir manevra ile bir kepçe kar alırsın ara sokaklarda en az 6 manevra ile bir kepçe kar alırsınız. Daha erken nasıl kar temizliği yapabiliriz onun hesabını yapıyoruz. Kar temizliği yaptığımızda vatandaşın bize desteği çok önemlidir. Hem zaman hem maliyet açısından bu araçlarını kaldırması  ile ciddi destek olurlar.

 

YEŞİL ALAN DUYARLILIĞIMIZ DEVAM EDİYOR

Malumunuz ülkemizde son üç yılda üç seçim süreci atlattık. Bu süreçte belediye hizmetlerinde aksamalar yaşadınız mı?

Göreve başladığımızda sanki yarın seçim olacakmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afaki sözler vermedik. Sürekli olarak planlı ve programlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Yeşil alan konusunda çok kararlı olduk hiçbir yeşil alanı konuta çevirme gibi çalışmamız olmadı. İmarlı yerleri yeşil alan çevirdik. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi ve spor kompleksi imarlı bir ye iken yeşil alana çevirdik 2 bin kişiye hizmet veren bir yer haline getirdik. Hükümetimiz hiçbir ayrım yapmadan ödenekleri muntazam bir şekilde gönderiyor. Hiçbir belediye finansman sıkıntısı çekiyoruz diyemez. Biz belediye olarak mali disipline riayet ediyor planlı bir şekilde çalışıyoruz. Bütün çalışmalarımızı uzun vadede çalışarak planlı organize bir şekilde sürdürüyoruz. Ciddi manada borçlanmaya girmeden sürdürdük.

 

BÜYÜKŞEHİR İLE TAM UYUM HALİNDEYİZ

2014 yerel seçimlerinde göreve gelen Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen ile uyumunuz nasıl. Sorunlar yaşıyor musunuz?

Büyükşehir belediyesi ile uyumlu bir şekilde çalışıyoruz.Birbirimize destek veriyoruz. Çünkü bu çok önemli nihayetinde büyükşehir meclisinde geçmeden yatırım yapmamız mümkün değil. Her ne suretle sayın Sekmen’in Erzurum’da görevi yeni olsa da kendisi belediyecilikte tecrübeli bir isim. Neyin ne zaman nasıl yapılması gerektiğini çok iyi biliyor ve uygulamalarda oldukça cüretkar. Hal böyle olunca da bizlerin halinden de çok iyi anlıyor. Tam uyum içinde çalışıyoruz. Bu anlamda Başkanımız Mehmet Sekmen’e teşekkür ederiz.  

 

PALANDÖKEN İLÇESİ HAK ETTİĞİ YERE GELECEK

Palandöken Kayak Merkezinin özelleştirilmesi söz konusu. Bu kayak merkezlerinin Büyükşehir Belediyesine devrini nasıl karşılıyorsunuz?

Büyükşehir Belediyesine devri isabetli karşılıyoruz. Özel sektörden çok büyükşehir eliyle yapılacak çalışmaların şehre katkısının daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Biz kış turizminin daha etkili olabilmesi için ilçemiz için çaba gösteriyoruz. Yeşil bir Palandöken nasıl yaparız burayı hak ettiği noktaya nasıl getiririz? Diye düşünüyoruz. 55 tane irili ufaklı parklar yaptık. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi gibi rekreasyon alanları yaptık. 30 senede Palandökende 123 bin metrekare yeşil alan yapılmıştı. Yalnızda 6 sene 130 bin metrekare daha ekledik. İkinci bir kültür merkezini de Yunusemre’de düşünüyoruz. Havuz hamam ve kına gecesi eklenecek. Proje geldi üzerinde rötuşlar yaptık. Bu senede başlamayı düşünüyoruz.

 

HALKIMIZIN EN ÇOK TALEBİ TAZİYE EVLERİ

İlçenizde yaşayan vatandaşın istekleri ve beklentileri ile alakalı anketleriniz araştırmalarınız oluyor mu? bu minvalde ilçe halkı en çok ne istiyor?

Anketlerden ziyade halk meclisleri toplantılar yapıyoruz. Taziye evi talebi çok oluyor. Bunları birinci derecede önceliği olan mahallelerde yapmaya çalışıyoruz. Abdurrahman Gazi, Ertuğrul Gazi Mahallesi Su deposu olduğu mahallemizde yaptık. Maddi durumu kötü olan taziye kabul edemeyecek mahallelere öncelik verdik. Yenişehirde Yıldızkent de talep ediyorlar ama birçoğunun bodrum katlarını taziye evi gibi kullandıklarından dolayı yapım düşünmedik. Ama talepleri değerlendiriyoruz.

 

MAKSUTEFENDİ MAHALLESİ’NDE HİZMET ÖNCELİĞİMİZ VAR

Halk arasında Süt evleri diye bilinen Maksutefendi Mahallesinin kentsel dönüşüm çalışmaları ne aşamada bu yıl bir girişiminiz olacak mı?

O mahallede mahkeme durumu söz konusu. Binalarda tapularda kaymalar var ancak mahkeme kararı çıktıktan sonra çalışmamız olacak. Tapu Kadastro Genel müdürü geldi. Ona da buraları gezdirdik. Mümkün olan isteklerimizi sıraladık. Hukuki anlamda durum çözülürse orada da ciddi anlamda kentsel dönüşüm düşünüyoruz. Bakınız bu mahallelerde de ciddi anlamda çalışmalarımız oldu. Taziye evleri yaptık. Orada bir caminin yapılmasın da ciddi katkımız oldu. Maksutefendi türbesini restore ettik. Asfaltı ve kaldırım çalışmasını oradan başlattık. 2009 yılında daha ziyade kenar mahallelerde merkeze doğru hizmete başladık. Hizmet gitmeyen yerlere öncelik tanıdık. Mahalle ile mezarlık arasındaki yolu yaptık. Yeterli mi elbette değil. 12 milyon TL Recep Tayyip Erdoğan parkı için para harcadık. 480 kişiye kamulaştırma bedeli ödedik. Borçlanma olmadan kendi öz kaynaklarımızla yaptık bunları.

 

YENİ YASADA KENTSEL DÖNÜŞÜM YETKİSİ İSTİYORUZ

Büyükşehir belediye yasasında revizyon yapılması gündemde. Merkezi yönetimden talepleriniz ve önerileriniz olacak mı?

Biz bu işin mutfağında olan kişileriz. Bize de mutlaka sorulacaktır ne istediğimiz. Önerilerimiz elbette vardır. Kentsel dönüşüm yetkisi kanunen büyükşehir belediyesine aittir. Nasıl bize izin verir. Mali durumuma nasıl yapacağımıza bakar. Biz bunun altından çıkabilir miyiz çıkamaz mıyız. Bu işin külfeti fazla olduğu için Kentsel dönüşüm büyükşehire verildi. Büyükşehir belediyesi bize nasıl izin verir? Diyelim ki 100 dönüm alanı bize nasıl verir kentsel dönüşüm için. Projelere ve altından çıkıp çıkmayacağımıza bakar. Eğer çıkılabilecek pozisyon olsaydı kanun bunu ilçe belediyelerine de verirdi. Bizde şu anda yapıyoruz. Rus pazarını kentsel dönüşüm yaptık. Telsizlerde yaptık. İkinci etabada başlayacağız. Kentsel dönüşüm yaparken en önemli unsur orda ki insanları mağdur etmeden yapabilmelisiniz. Gecekonduda olsa orası vatandaş için saraydır. Onun ev sahibi olmasını sağlamadıktan sonra deli düzün ortasında kalacak şekilde kentsel dönüşüm yapmanız doğru değil. Netice itibariyle mağdur olduktan sonra faturası bize çıkacak. New city olayını hepimiz biliyoruz.

 

İlçenizde bulunan Yimpaş Holding arsası ve Kervansaray’ın moloz yığını halinde kaldığınnı hepimiz biliyoruz. Bu yerlerin son hali ne aşamada?

Kervansaray sorununu çözdük hal oldu. Bir hafta içinde de ruhsata gelecekler altı ticaret üstü konut şekilde olacak. Büyükşehir başkanımız ile de görüştük. Desteğini aldık. YİMPAŞ arsasına gelince şu anda mahkemelik olduğu için sonucunu beklemek durumundayız.

 

VATANDAŞIN TEK MUHATAP ALDIĞI KURUM BİZİZ

Diğer kurumlar ile koordineli çalışıyor musunuz? Özellikle asfaltınızı heder etmelerinden dolayı yoğun şikayetleriniz oluyordu.

Biz mümkün mertebe kurumsal yapıyı oluşturduk. El elin ölüsüne gülerek ağlar. Kurumlarla koordinasyon içindeyiz. Yüzde yüz başarılı olunduğunu söyleyemeyiz. Beklenmedik manada kazı oluyor. Kış geçti bahar gelsin demiyoruz. Aras elektrik ilçemizde ciddi çalışmalar yaptı. Budan önce ancak ertesi sene belediye kapatma yapıyordu. Şimdi an be an kapatma yapıyoruz. Bu sonuç Belediyemizin kurumsal çalışmanın neticesinde başarısıdır. Aynı yıl içinde gerekeni yaptık. Burada tabiri caizse biz kurbanız. Vatandaş diğer kurumları dikkate almıyor her çukuru bizden soruyor. Onların işini bile biz yapıyoruz.

 

10 BİN KAYIP NÜFUSUMUZ YAKUTİYE İLÇEMİZDE

Belediyelerin başarısı göç alıp vermesi ile alakalı. Siz bu durumda başarılı olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

Şunu gerçekleştirirsek net bir nüfus profili ortaya çıkar. Kaymakamlık ve diğer kurumlarımızın buraya gelmesi lazım. 10 bine yakın nüfusumuz Yakutiye’de gözüküyor. Planımız şu belediye hizmet binamızı yapıyoruz 2016 yılında taşınıyoruz. Belediyemizin yerini kaymakamlık yapılması için vereceğiz. Maliye Bakanlığında çalışmalar ve o işi de bitirmiş olacağız. Belediye binamızı ve Köşk Mahallesini Yenişehir’e bağlayan yol açacağız. Bizim için çok önemli bir çalışma olacak. Orda 15 metrelik bir yolu başlayacağız. Nüfusumuz 168 bin civarı. Şu anda nikah sarayı ve ilçe emniyet Müdürlüğü’ hizmet binası için Maliye bakanlığında imzada becayiş yaptık. Trafik şube Müdürlüğünü kaldıracağız. İlçe emniyet müdürlüğünü yaptıktan sonra 2017 de inşallah nikah sarayını tamamlamış olacağız. Her gün sabahtan akşama kadar belediyede nikah kıyıyoruz. Vatandaşın düğün salonlarında destek olmak için nikah kıyıyoruz. Girişte kafesi çiçekçisi kuyumcusu olacak hepsi içinde olacak şekilde topyekun bütün ihtiyaçları giderecek şekilde Üsküdar da ki gibi bir nikah sarayı yapacağız. Çok düşük bir maliyetle herkesin ödeyeceği bir maliyetle nikah sarayı olacak. En fazla talep edilen isteklerimizden birisi.

 

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İNSANI EĞİTMEK ÖNEMLİ

Recep Tayyip Erdoğan Kültür merkezlerinde filografi kursları, kuran kursları resim, ev işleri kursları var. Bunların geri dönüşünü gördünüz mü?

32 dalda kurslarımız var orada. Türkiye’de kafa yapısı olarak şu var okumak bir yere gelmek anlamına gelmez. Biz orda daha ziyade insanı eğitme hedefindeyiz. Giyim, dikiş nakış konuşma dili okuma yazma kursları musiki, kuran kurslarına varıncaya kadar milli manevi değerlerimizle ilgili konferanslarda veriyoruz. Bir meslek öğrenen o mesleğin kendine has ahlakını da öğrensin. Hem pozitif hem de manevi ilim. Şu ana kadar bizim orda 3 bini geçen kursumuz oldu. Binin üzerinde kursiyerimiz var. Yanında da spor salonumuz var bine yakın lisanslı sporcumuz var. Netice itibariyle orası bir okul. O okulda hem pozitif hem manevilimler öğreniyorlar. Biz orda sanat odası açtık. Benim için bu çok önemli folklorumuzla ilgili giysilerin yapımı ile ilgili çalışma yok. Bu oda ile tüm giysilerin dikimini sağlıyoruz. Dolayısıyla şehrimizin manevi dinamiklerini ayakta tutabilmek için çalışmalarımız var. Beyaz Şehir Palandöken dergimiz ile şehrimizde yetişen manevi dinamiklerimizden siyasetçilerimize varıncaya kadar bu dergide yer veriyoruz. Erzurum ansiklopedisi şeklinde bir takvim.

 

YENİŞEHİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLATACAĞIZ

Park sorununun çözümü ile ilgili katlı otoparklar  ve cep otoparklar yapımı düşünüyor musunuz?

Hatırlayacağınız üzere iki yıl önce yeni binaların altlarında otopark zorunluluğu getirdik. Bunların geri dönüşümü oluyor. Gizli yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunuyoruz. Biz binaların altına otopark sistemini kurarsak mesele kendiliğinden hallolur. İnşallah ilk Yenişehir’in yeni planı yapılacak 30 yıllık binaların sökülmesi lazım. Taleplerde fazla. Bunu gerçekleştirdiğimiz taktirde gerçekleşirse her ne suretle olursa olsun bütün binaların altı otoparklar olacak.

Yeni yollar açacağız. Yunusemre de yeni yollar açacağız yolları genişleteceğiz. Çok kazalar oluyor öğrencinin yoğun olduğu yerde 3-4 trilyonluk kamulaştırma yapacağız. Modifiyeli en az 6-7 dayanan asfaltlar döküyoruz. Yeşil alanı kaldırımı asfaltı ile daha iyi palandöken hedefindeyiz. Yeni tip bina projeleri olur. Kervansarayın projesi fevkalade güzel yeşil alanlı proje. Her şeyden binalar arasındaki en az yirmi metre boşluk olmalı. Geçmişte yapılan hatalar var iki blok arasında boşluk hemen hemen yok gibi.

 

Son olarak neler söyleyeceksiniz?

Kentsel dönüşüm yetkisinin büyükşehirde olduğunu söylememdeki amaç oydu. Bir çalışma yaptığımızda o çalışmada irtibatı olan kurumlar var mı? Yüzde 50’yi geçiyorsa o işe girmem. Hiçbir kurumla alakası olmayan bir alan varsa çalışırım. Yeni kültür merkezinin projesi hiçbir kurumla alakalı değil. İkinci marketleri n yapımı konusunda çok çaba sarf ettik. Ama kentsel dönüşüme sokuldu istediğimiz olmadı. Kentsel dönüşüm yetkisinde dahilimiz olsun istiyoruz. Bize de yetki verilsin. Kentsel dönüşüm yetkisi büyükşehirde olduğundan dolayı gelirlerde onlarda oluyor. Bize de yetki verilsin.  Peşin çalışıyoruz piyasada personele de borcumuz yok hep öz kaynaklarımızla çalışmalarımız yapıyoruz.


18.02.2016 09:02:00