Erzurum'un iç göç sorununu gündeme getirdi

İstanbul’da MÜSİAD’ın 109’uncu Genel İdari Kurulu toplantısı düzenlendi. Erzurum Şube Başkanı Abdulkerim Kavaz’da toplantıya katılanlar arasındaydı. Kavaz, toplantıda Erzurum’un iç göç vermesiyle ilgili konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 109’uncu Genel İdare Kurulu, İstanbul'da MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. İki gün süren idare kurulunun son gününde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da katıldı. 80 şubeden başkanlar ve üyeler bir araya geldiği toplantıda Erzurum Şube Başkanı Abdulkerim Kavaz'da vardı.

İç göçü gündeme getirdi

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Abdulkerim Kavaz’ın da toplantıya katılanlar arasındaydı. İç göçle ilgili konuşan Kavaz, “Özellikle şu anda Türkiye nüfusunun nerdeyse yüzde 40’ı Marmara Bölgesi’nde yaşıyor. İstatistiklere göre, coğrafyası en büyük ama nüfusu en az olan bölge Doğu Anadolu Bölgesi… 40-50 yıldır süre gelen doğudan batıya göç devam ediyor. Bununla ilgili bir sürü sebep sayabiliriz. Erzurum’un doğusunda 4 tane ülke var ama o ülkelerle ticaretimiz kapalı. Biz şimdi ham maddeyi Marmara’dan alıp Doğu’da üretip bir daha geri Avrupa’ya satma ihtimalimiz yok. Bizim satacağımız iller Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan. Yani biz Ermeni kapısını kapatarak, Ermeni’ye ceza vermiş olmuyoruz. Aslında kendimize ceza veriyoruz” dedi.

İç göçün temelinde, Erzurum’da üretilen malı satacak yerin olmamasının yattığını savunan Kavaz, “Son 20 yılda sadece Erzurum’dan 250 bin insan göç etmiş. Bugün Bursa’da 600 bine yakın Erzurumlu yaşıyor. Bu insan neden gitti? Sanayi olmadığı için. Sanayi niye olmuyor? Sanayicinin satacak yeri olmadığı için. Yani bizim nasıl Avrupa Birliğiyle gümrük birliği anlaşmalarımız var, Doğu’daki 4 ülkede de gümrük birliği anlaşması yapılırsa, göç tersine çevrilmiş olacak. Erzurum 2025 Turizm başkenti ilan edildi. Önümüzdeki yıl bununla ilgili programlar yapılacak. Bu vesileyle Doğu’daki ülkelerle gümrük olayını masaya yatırıp bunu bir fırsata çevirebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Ara eleman sorununa değindi

Ara eleman sorununu da değinen Başkan Kavaz, “Bugün diğer illerde olduğu gibi Erzurum’da da bizde belki Suriyeli çok yok Afgan göçmen daha fazla var. Ticaretin içerisinde onlarda olmadığı zaman üretimde çalışacak eleman bulamıyoruz. Bunun da en büyük sebebi zorunlu eğitim. Zorunlu eğitimin 12 yıl olması ve okumak istemeyen bir çocuğun zorla eğitimde tutmanın bir manası yok. Eskiden olduğu gibi zorunlu eğitimin 5 ya da 8 yıl olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Melek Ahıskalı-PUSULA


18.09.2024 14:01:08