BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI ve ANNE – BEBEK ÖLÜMLERİNİN AZALTILMASINA YÖNELİK ÇALIŞTAY
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
ve
ANNE – BEBEK ÖLÜMLERİNİN AZALTILMASINA YÖNELİK ÇALIŞTAY
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 20-22 Aralık 2016 tarihinde “Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Toplantısı ve Anne-Bebek Ölümlerini Azaltmaya Yönelik Çalıştay” yapılmaktadır.
Erzurum, 2008 yılında aile hekimliği uygulamasına geçmiştir. 2008 yılından itibaren birinci basamak sağlık hizmetleri gün geçtikçe iyileşmiş, niteliği ve etkinliği artmış, çalışan memnuniyeti ve sağlık hizmetlerinden memnuniyet yüzdeleri %90’ın üzerine çıkmıştır. Vatandaşın birinci basamağa başvurusu artmış ve 2015 yılında yaklaşık 2 milyona ulaşmıştır. Buna bağlı olarak; gebe, lohusa ve bebek izlemleri artmış; bu sayede anne ve bebek ölümlerimiz azalmıştır. Tüm doğumların %99’u hastanelerimizde gerçekleşmiştir. 2015 yılında doğumunu hastanede gerçekleştiremeyeceği düşünülen 478 gebemiz “Misafir Anne Programı” kapsamında misafirhanemizde ağırlanmış ve doğumlarını hastanede yapmaları sağlanmıştır. 2015 yılında yaklaşık 15.000 bebeğimize “Yenidoğan Taraması” yapılmış ve bu sayede hasta olan bebeklerimizin erken dönemde tanıları koyularak tedavi alması sağlanmış, bu sayede de engelli olmaları önlenmiştir.
“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Toplantısı” İl Halk Sağlığı Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri ve İl Ambulans Servisi Başhekiminin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. İlimizdeki tüm sağlık yöneticilerinin katıldığı toplantıda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin gözden geçirilerek iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
Ayrı bir oturum olarak yürütülen “Anne-Bebek Ölümlerini Azaltmaya Yönelik Çalıştay”a ise il sağlık yöneticilerimizin yanı sıra Atatürk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı öğretim üyeleri ile Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden uzman hekimler katılmaktadır. Çalıştayda alınacak kararlar ile 2017 yılında anne ve bebek sağlığı hizmetlerini iyileştirmek, sağlıklarını korumak ve geliştirmek, ölümlerini azaltmak amaçlanmaktadır.
242 aile hekimi, 90 toplum sağlığı merkezi hekimi ve personelimizle birlikte toplam 1000 sağlık çalışanı ile toplantılarımız gerçekleşmektedir.
21.12.2016 13:23:00