Erzurum'dan Tebriz Ve Urumiye'ye İşbirliği Köprüsü

Erzurum ve İran arasında işbirliklerinin geliştirilmesi, iki bölge arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla İran'daki ilgili kurum ve kuruluşlarla karşılıklı görüşmeler yapmak üzere Erzurum Valisi başkanlığındaki bir heyetle Tebriz ve Urumiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Erzurum ve İran arasında işbirliklerinin geliştirilmesi, iki bölge arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla İran’daki ilgili kurum ve kuruluşlarla karşılıklı görüşmeler yapmak üzere Erzurum Valisi başkanlığındaki bir heyetle Tebriz ve Urumiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirildi. 
Söz konusu heyette Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’a; Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKER A.Ş. Genel Müdürü Baran Zahit Türk, KUDAKA Erzurum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz ve turizm yatırımcısı Denizhan Yılmazer eşlik etti.
Gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin iki günlük Tebriz ayağında Doğu Azerbaycan Genel Valisi, Tebriz Belediye Başkanı, Doğu Azerbaycan Sanayi Maden ve Ticaret Kurumu Başkanı, Tebriz Ticaret Odası Başkanı, Yabancı Yatırım Hizmetleri Müdürü, Aras (Culfa) Serbest Bölge Müdürü ile resmi görüşmeler yapıldı.
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak yapılan resmi görüşmelerde, Tebriz ve Erzurum’un birbirine yakın mesafede ve ortak kültürün olduğu bir alanda daha sık görüşmesi gerektiğini bildirdi. Erzurum’un bölgesinde 4,5-5 milyona hitap eden önemli bir şehir olduğunu belirten Vali Altıparmak; Tebriz’den önemli sayıda öğrencinin Atatürk Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim aldığını, Erzurum’un İran’dan önemli sayıda turist tarafından tercih edildiğini, Erzurum-Tebriz ilişkilerinin gelişebilmesi için iki il arasındaki ulaşım imkânlarının geliştirilmesinin önemine değinerek Erzurum-Tebriz direkt otobüs ve uçak seferlerinin yakın zamanda başlatılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapılacak otobüs ve uçak seferlerine başta Trabzon ve Iğdır olmak üzere komşu illerden de talep olacağına vurgu yaptı.
Erzurum-Tebriz ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için iki ülke iş adamlarının ortaklık kültürünü geliştirerek birlikte yatırım yapması gerektiği, Erzurum’da yapımı devam eden fuar ve kongre merkezinin tamamlanması ile birlikte karşılıklı fuar organizasyonlarının düzenlenebileceğini kaydeden Vali Altıparmak, Tebriz’in şairler şehri olduğunu Erzurum’daki gençlerin de şiiri sevmeleri için bu ilişkinin gelişmesi gerektiğine değindi.
Karşılıklı düzenlenecek otobüs seferleri için Erzurum ve Tebriz Belediye Başkanları belli bir süre boyunca biletlerin bir bölümünü satın almak suretiyle seferlere sponsor olabileceklerini bildirdiler. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri için İranlı bir işadamı ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini, İran ve Türkiye tarafından gerekli resmi izinlerin alındığını ve uçuşların yakın zamanda başlamasını beklediklerini belirtti.
Türkiye ve İran’ın köklü tarihi ilişkilerinin olduğuna değinen İran tarafı ise, Türk iş adamlarını İran’a yatırım yapmaya beklediklerini bildirdi. Tebriz’in 2018 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildiğini vurgulayan yetkililer, bu çerçevede Tebriz’e önemli sayıda otel yatırımı yapıldığını ve Türkiye’nin turizm sektöründeki bilgi ve birikiminden faydalanmak istediklerini belirttiler.
Öte yandan karşılıklı işbirliklerini ve ortaklıkları artırmak üzere düzenlenecek fuar organizasyonlarına karşı taraftan iş adamlarının davet edilmesi ve resmi açılışlara iki tarafın da davet edilmesi, tecrübe aktarımı konusunda başta hizmetler sektörü ve yerel yönetimler olmak üzere karşılıklı personel değişimi yapılması konularında iki taraf da mutabık kaldı.
Vali Altıparmak başkanlığındaki heyet, Tebriz’deki temasları kapsamında ayrıca Aras (Culfa) Serbest Bölgesine bir ziyaret gerçekleştirerek farklı bir model ile yapılmış olan serbest bölgede incelemelerde bulundu.
Tarım, ağır sanayi, hafif sanayi, turizme yönelik ihtisaslaşmış yatırım bölgeleri ve alışveriş merkezleri ile farklı bir konseptte planlanmış olan Aras (Culfa) Serbest Bölgesi, potansiyel yatırımcılarına uzun vadeli geri ödeme seçenekleri ile yer tahsisi, yabancı yatırımcılara sermaye garantisi, 20 yıl vergi muafiyeti ve %100 hisseli yabancı yatırımlara imkân tanınması gibi fırsatlar sunmaktadır. Serbest Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Aras Serbest Bölgesi’nde toplam 36 adet yabancı yatırım bulunduğu bunların 13’ünün Türk yatırımcı olduğu ve yeni yatırımcıları beklediklerini bildirdiler.
Çalışma ziyaretinin son gününde Urumiye’ye geçen heyet; burada Batı Azerbaycan Genel Valisi, Urumiye Belediye Başkanı, Batı Azerbaycan Eyaleti İktisadi İşler ve Kaynakların Geliştirilmesinden Sorumlu Vali Yardımcısı ve eyaletteki kamu ve özel sektör yetkilileri ile görüşmeler yaptı.
Görüşmelerde Erzurum-Tebriz arası yapılması planlanan uçak ve otobüs seferlerine Urumiye’nin de entegre olmasının beklendiği, bu şekilde Urumiye ve Erzurum’un ticari işbirliklerinin gelişeceği, Erzurum-Urumiye arasında karşılıklı ticari heyet (eşleştirme) organizasyonlarının yapılabileceği bildirildi.


26.04.2016 12:57:00