Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağış Haftası” nedeniyle Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda bir sempozyum düzenlendi.
Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğünün ortaklaşa organize ettiği sempozyuma Erzurum’ un yanı Karadeniz Bölgesindeki organ nakil merkezinde görevli koordinatörler de katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, 2004 yılından beri Erzurum’da hizmet eden organ nakli merkezinin böbrek nakli yaptığını, 2008 yılında da karaciğer nakli gerçekleştirildiğini bildirdi. 2009 yılında canlı vericili ilk karaciğer naklinin gerçekleştiğine dikkat çeken Gürkan Öztürk 2004-2016 yılları arasında 160 canlı, 137 kadavradan olmak üzere 297 böbrek, toplamda 506 organ naklinin gerçekleştiğini söyledi.
Erzurum ve çevre illerle birlikte Azerbaycan, Nahcivan ve Kırgızistan’a da hizmet verdiklerini bildiren Prof. Dr. Gürkan Öztürk kendilerine bu süreçte destek veren Sağlık Bakanlığı’na teşekkür etti.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özkan Polat ise yaşama bağlanma hayallerini büyük bir ümitle bekleyen insanların olduğuna işaret ederek “Bir organ, bir hayat demek. Organ nakline destek veren erdemli aileler var. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Maalesef ülkemizde her yıl iki bin kişi organ nakli olamadığı için hayatını kaybediyor. Son beş yılda 8 bin 600 beyin ölümü vakasından 6 bininin nakli gerçekleşemedi.” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Levent, her yıl ülkemizde 200 bin kişinin organ nakli için sıra beklediğini söyledi. Türkiye’ de organ nakil oranlarının dünya ülkelerine oranla çok düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akın Levent, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın bu konuda çok büyük desteklerini gördüğünü belirterek hizmetlerinden ötürü teşekkür etti.
Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik ise sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıda “Sağlıkta Dönüşüm” programının büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın ülkeye sunduğu sağlık hizmetlerinde yakalanan başarıların organ nakillerine de önemli ölçüde yansıdığına dikkat çekerek, geçen yıl Tekman’ ın Kayaboğazı köyünde böbrek nakli bekleyen Esra’ya’ Ordu’da bulunan böbreğin naklinin nasıl gerçekleştiğini anlattı. Vançelik; “Genç kızımız Esra’yı köyünden alacağımız zaman Sağlık Bakanlığı ambülansı hava muhalefeti nedeniyle uçamadı. Daha sonra askeri helikopter devreye girdi ancak yoğun tipi nedeniyle Tekman’a gidemeyince bu sefer Sağlık Bakanlığımız’a ait snowtrack ve paletli ambülanslarla köyün yolunu açıp Esra’yı evinden alarak saniyelerle yarışarak, doktorlarımızın başarılı ameliyatıyla nakil gerçekleştirildi. Belki bu imkanlar sunulmamış olsaydı bu nakil işlemi gerçekleşemeyebilirdi.”
Serhat Vançelik, 2003 yılında 130 bin ailenin sağlık harcamalarından dolayı fakir duruma düştüğüne vurgu yaparak, sağlıkta dönüşüm sistemi sayesinde her kesime yüksek düzeyde sağlık hizmeti verildiğini ve böylece bu rakamın 10 bine düştüğünü sözlerine ekledi. Vançelik, sempozyumun başarılı geçmesi dileklerini ileterek Erzurum organ Nakli Merkezi ile çevre illerden gelerek sempozyuma katılan tüm organ nakil merkezi doktorlarına teşekkür etti.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu ise 2004 yılından bugüne kadar organ nakli merkezinin çok başarılı hizmetler verdiğini ve bundan böyle de organ bağışı ile ilgili üzerlerine düşen her türlü göreve hazır olduklarını söyledi. Gündoğdu, bu süreçte üniversite rektörlerinin de çok büyük desteklerini gördüklerini belirterek kendilerine teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sempozyuma başlandı.
11.11.2016 15:05:00