Erzurum'da her tabyadan bir kurum sorumlu olacak

Tarihleri boyunca türlü savaş sahnelerine tanıklık eden Erzurum tabyalarını korumak için valilik tarafından hazırlanan “Erzurum-Tarihin İzinde Ecdada Vefa Projesi” hayata geçirildi. Projeyle 23 tabyadan toplam 23 kurum ve STK ayrı ayrı sorumlu olacak.

Erzurum’da tarihi 18’inci yüzyıldaki Osmanlı-İran Savaşına kadar uzanan ancak en büyüklerinin Rusların Doğu Anadolu’ya yaptıkları baskın ve istilalardan şehri korumak amacıyla inşa edilen tabyalar, koruma altına alınıyor.

Şehrin dört bir yanında stratejik tepelere kurulan bu tarihi yapılar, geçmişte işgal girişimleri ile birlikte kahramanlık destanlarına da şahitlik etti. Ancak kültür mirası 23 tabyanın birçoğu zaman içinde kaderine terk edildi.  Ecdat yadigarları için Erzurum Valiliği harekete geçti.

Bir süredir tabyalarda bizzat incelemelerde bulunan Vali Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla, “Erzurum-Tarihin İzinde Ecdada Vefa” projesi hayata geçirildi. Gerek 93 Harbi’nde Nene Hatun ile birlikte Erzurum halkının Türk tarihine altın harflerle yazılmış destansı direnişini, gerekse milli birlik ve beraberliği pekiştirmek için devreye sokulan projeyle tabyalar özel koruma altına alınacak.

Proje kapsamında 23 tabya, gönüllü 23 kurum, kuruluş ve STK’nın uhdesine verilecek. Kurumlar ve STK’lar sorumluluk alanında bulunan tabyayla ilgili tanıtım çalışması, kültürel ve sanatsal etkinlikler, çevre temizliği ve düzenlemesini sağlayacak.

Yılsonunda ise tabyalarda gerçekleştirilen faaliyetler, değerlendirme kurulunca belirlenen kriterlere uygunluğu belirlenerek, “2024 yılı Erzurum- Tarihin İzinde Ecdada Vefa Ödülü ”ne layık görülecek. Değerlendirme kurulunda Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Erzurum Kültür Varlıklarını Üye Koruma Bölge Kurulu Müdürü Güven Yavuz, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Tümer Eslek, ETÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu,  Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Demircan ile Doç. Dr. Emriye Kazaz, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Selim Cinisli yer alacak.          

Projede yer almak ve tabyaların sorumluluğunu almak isteyen gönüllü kurum, kuruluş ve STK’lar, 2 Eylül 2024 tarihine kadar Erzurum Valiliğine başvurabilecek.

Vali bizzat temizledi

Göreve geldiği günden itibaren tabyalara özel önem gösteren Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi,  fırsat buldukça tarihi mekanlara giderek incelemelerde bulunuyor. Beraberinde yetkili kurum amirleri ile birlikte Büyük Kiremitlik Tabyası, Küçük Kiremitlik Tabyası, Ahali Tabya, Küçük Palandöken ve Büyük Palandöken Tabyalarını gezen Vali Çiftçi, etrafta gördüğü çöp yığınlarına duyarsız kalmadı. Vali Çiftçi, çöpleri bizzat toplayarak çevre temizliğine katkıda bulundu.

Manolya BULUT-Pusula Gazetesi

 

 

 

 

HABER MERKEZİ


30.08.2024 14:58:56