Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesinde yer alan balıklı göl, gizemini koruyor. Kaynağı bulunamayan gölde yaşayan ve kutsal sayılan balıklara kimse dokunmuyor. Hastalıktan veya doğal ölümlerinde ise gölün hemen yanına yapılan mezarlıklara defnediliyor.
Yaz kış ziyaret ediliyor
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından bakım ve onarımı yapılarak vatandaşları için oturma alanları oluşturulan mekan yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. Yaz aylarında piknikçilerin adresi olan bölge kış aylarında da boş kalmıyor.
Erzurum merkeze yaklaşık 17-18 km mesafedeki Söyütlü Mahallesi sakinleri, balıkların Urfa Balıklı Göl’deki balıklarla aynı cinsten olduğu söyleyerek kutsal kabul ediyor. Yöre halkı tarafından özenle bakılarak korunan balıkların bulunduğu küçük gölün romatizma hastalığına da iyi geldiği belirtiliyor. Köyde hiç bu hastalığa rastlanmıyor.
Birçok rivayet mevcut
Erzurum Balık Göl Efsanesi Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu’ndan nakledilen rivayete göre Anadolu’nun fethi sırasında fethe katılan Türk akıncılarının bu bölgede yer alan bir kaynakta su içerken arkalarından vurularak şehit oldukları ve suya düştükleri sırada Allah’ın izniyle küçük balıklara dönüştükleri yolunda.
Bugün için bir açık hava müzesi haline getirilerek korunan balıklı göl hakkında bir çok rivayet naklediliyor.
1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında gölde balık kalmadığı, harekâtın bitmesiyle balıkların ortaya çıktığı ve hepsinin yaralı olduğu anlatılan efsanelerden sadece birisidir.
Bir başkasında ise, bir adam tuttuğu balıkları kızartmaya başladığında, kızaran balıklar tavadan kaybolur. Adam gördükleri karşısında hayrete düşer ve korkudan göle kadar gider. Balıkların sırtları kızarmış şekilde yüzdüğünü görür. O günden sonra bu balıklar kutsal sayılır ve hiç kimse bu gölden balık tutmaz.
Nesrin DEMİR
02.12.2023 19:13:18