Erzurum'da çiftçilere buğday tohumu desteği

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “DAP ile Erzurum’da tarımsal üretim artıyor” projesi kapsamında bin 870 üreticiye 935 ton buğday tohumu dağıtıldı.

Erzurum’da “DAP ile Erzurum’da tarımsal iletişim artıyor” projesi için düğmeye basıldı. Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bin 870 üreticiye 935 ton buğday tohumu dağıttı. Projeyle 37 bin 400 dekar alanda üretim yapılması amaçlanıyor.

 

Programa Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Abdürrahim Fırat ve Mehmet Emin Öz, Vali Vekili Ahmet Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Akarsu, DAP Bölge İdare Kalkınma Daire Başkanı Osman Demirdöğen, Tarım ve Orman İl Müdürü Alparslan Kenger, MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül, kurum müdürleri, çiftçiler ve davetliler katıldı.

 

 

‘Projelerin desteklenmesi ilimizin kapasitesini arttıracaktır’

 

Programın açılışında konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “1,3 milyon dekar alana sahip Erzurum, Aşkale, Horasan ve Hınıs gibi büyük ovalarımızda yetiştirilen buğday ve arpa ürünleri, hem un sanayinin hem de yem sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Son dönemde kaliteli tohum üretimi, stratejik bir sektör haline gelmiştir. Bu durum tarımla uğraşan herkes tarafından yakından bilinmektedir. Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de bu kapsamda güzel bir proje hazırlamış ve DAP İdaresi tarafından finanse edilmiştir. Sonuç olarak bu değerli proje ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Erzurum tarımın başkenti

 

Erzurum’un 4 milyon 723 bin dekar tarım alanı ve 39 bin 200 çiftçisi ile tarımın başkenti konumunda olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger, “ Erzurum’da yıllık ortalama bir milyar 365 milyon dekar ekim alanında yetiştirilen buğday, kalite açısından ülke ortalamasının üzerindedir. Buğday un ile yem sanayisinde talep görmektedir. Göçü önleyecek ve kırsal yaşamı güçlendirecek uygulamalara önem veriyoruz. Bu uygulamaların merkezinde tarım bulunmaktadır.

 

2024 yılında bin 575 dekar alanda, 785 üreticimize 15 ton nohut tohumu, 5 ton fasulye tohumu, 188 bin adet sebze fidesi, 16 adet sera naylonu yüzde 70 hibe ile dağıtıldı. Ayrıca, valiliğimizin katkılarıyla 20 bin adet çilek fidesi temin edilerek 4 dekar alanda çilek bahçesi kuruldu.

 

Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bitkisel üretimi geliştirme programı kapsamında, 2024-2025 üretim sezonunda uygulanmak üzere İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve DAP İdaresi tarafından kabul edilen, 19 milyon 630 bin TL bütçeli yüzde 70 hibeli “DAP ile Erzurum’da Tarımsal Üretim Artıyor” projesi hayata geçirildi. Bu proje ile bin 870 üreticiye 935 ton buğday tohumu temin edilmiştir ve 37 bin 400 dekar alanda üretim yapılması planlanmaktadır. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

‘Çiftçilerimizin yanımdayım’

 

Çiftçilere her daim desteğini belirten MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, “Ben de bir kardeşiniz olarak, her zaman çiftçilerimizin yanında olduğumu ve devletimizin de çiftçilerimizi her daim düşündüğünü belirtmek isterim. Valiliğimizin organize ettiği ve Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte yürüttüğü projelerde Erzurum’a ve çiftçilerimize sağladıkları destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

 

‘234 projeye bir milyar 65 milyon destek sağladık’

 

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Daire Başkanı Osman Demirdöğen ise “2013 yılından 2024 yılına kadar yaklaşık 234 projeye bir milyar 65 milyon TL destek sağladıklarını ifade ederek, “Bu destekler özellikle tarımsal sulama, bitkisel ve hayvansal üretim gibi bölgenin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir ve bundan sonra da yine tüm hızıyla devam edecek.” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Ali Kaya


21.10.2024 20:18:53