Erzurum'da asayiş olayları arttı!

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin asayiş olayları oranlarıyla ilgili bilgi verdi. Vali Çiftçi’nin asayiş, narkotik, kaçakçılık ve organize suçlar, terör ve düzensiz göçle mücadele konularında, geçen yılın 7 ayı ile 2024 yılının ilk 7 ayını karşılaştırdığı bilgilere göre terör hariç diğer suçlarda artış yaşandığı görüldü.

 

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz ve İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar’la birlikte İl Jandarma Komutanlığı binası toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Vali Çiftçi, geçen yılın ilk 7 ayı ile bu yılın ilk 7 ayı verilerini paylaştı. Buna göre asayiş olaylarında yüzde 6.5, narkotik suçlarında yüzde 5, kaçakçılık ve organize suçlarda yüzde 22, göçmen kaçakçılığında ise yüzde 29 artış yaşandı. Terör suçlarında ise yüzde 45 düşüş gerçekleşti. 

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Vali Çiftçi, “Asayiş olaylarında 6 bin 213 asayiş olayı meydana gelmişken bu sene 6 bin 619 tane asayiş olayının meydana geldiğini gözlemliyoruz.  Narkotik suçlarla mücadele 340 tane olay gerçekleşmişken bu sene 357. Kaçakçılık ve organize suçlar geçen yıl 152 iken bu sene 185. Terör geçen sene 92 olay bu sene 51 olay. Göçmen kaçakçılığı geçen sene 38 olay bu yıl 49 olay. Bu hadiseleri, güvenlik olayları ve siber suçlarla mücadeleyi de ilave ettiğimiz zaman geçen senenin ilk 7 ayında toplamda hepsi bir bütün olarak değerlendirildiğinde 7 bin 547 olay meydana gelmişken bu sene meydana gelen olay sayısı 7 bin 912’ye karşılık geliyor. Artış oranı kümülatif olarak değerlendirildiğinde yüzde 5’e tekabül ediyor” dedi.

Yakalanan şahıslar

Yakalanan şahısların da oranlarını paylaşan Vali Çiftçi, “Bahsettiğim tüm bu olaylarda geçen sene yakalanan şahıs sayısı 8 bin 257 iken bu sene toplamda 8 bin 813 kişinin yakalandığını görüyoruz. Artış oranı da yüzde 7. Aydınlatma oranları da bizim açımızdan önemli. Geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında tüm bu olaylarda aydınlatma oranı yüzde 91 iken bu sene bu oran yüzde 92 oldu. Aydınlatılan olaylarda artış söz konusu. İlimiz açısından önemli bir gelişme” diye konuştu.  

Yabancı sayısı

Erzurum’daki yabancı uyruklu şahıs sayısının düştüğünü dile getiren Vali Çiftçi, “İlimizde 2021 yılında 5 bin 736 yabancı varken 2022 yılında 5 bin 592’ye, 2023 yılında 4 bin 848’e, 2024 yılında ise 4 bin 360’a gerilemiştir. Sayıyı şu nedenle 2021 yılından başlattım. Çünkü 2021’de ilimizde yabancı sayısının zirve yaptığı dönem.  Yabancıların karıştığı olay sayılarını da açıklayayım. Geçen senenin ilk ayında yabancıların karıştıkları olay sayısı toplamda 362 iken bu sene bu rakamın 270’e düştüğünü gözlemliyoruz. İlimizde uluslararası koruma kapsamında olan bin 651 kişi var. Geçici koruma altında olan kişilerin sayısı 855. Geçici koruma altında olan kişiler Suriyeliler. İkamet izni olan bin 854. Toplamda sayı 4 bin 360” ifadelerini kullandı.

İstihdam ve turizm 

Gazetecilerin sorusu üzerine kentin kalkınması için istihdam ve turizmin gelişmesinin gerektiğini kaydeden Vali Çiftçi, "Erzurum’da yaklaşık bir yıldır görev yapıyorum. Ele aldığım konuların başında istihdam konuları geliyor. 2. Organize Sanayi Bölgemizle ilgili düşüncelerimiz var. Oranın genişlemesiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler netice verdi. şu anda 286 kişi yatırım için bizden arsa bekliyor. Burada ne kadar yatırım artarsa istihdam artarsa ihracatımız ne kadar artarsa şehrimizin bir sanayi şehri olacağını düşünüyoruz. İlimiz hakikaten bir turizm şehri. Özellikle kış turizmi açısından ciddi bir potansiyeli var. Bununla ilgili Kurban Bayramı’nda sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber Rusya’ya 5 günlük bir gezi düzenledik. Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş var. Bundan dolayı da Rus turistler Avrupa ülkelerine fazla gidemiyorlar. Biz bu pastadan bir pay alabilir miyiz, onları buraya getirebilir miyiz dedik. Bununla ilgili görüşmeler yaptık. Rus yatırımcıların Erzurum’a gelmesiyle ilgili de görüşmeler yaptık. İranlı turistlerin de Erzurum’a gelmesiyle ilgili de görüşmelerimiz var. Birincisi istihdam ikincisi turizmin artırılması noktasında ele aldığımız konular bunlar" dedi. 

Uçak seferlerinin yetersizliğine ilişkin konuşan Vali Çiftçi, şunları söyledi; "Uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyatlarının pahalılığı ile ilgili geçenlerde buraya geldiğinde Milli Eğitim Bakanımıza da ilettik. O da Türk Hava Yolları’nın İcra Komitesi Başkanı’nı aradı. Konuyla ilgili görüştü. Orada büyükşehir belediye başkanımız, milletvekillerimiz de vardı. Bunların neticesinde Türk Hava Yolları ek seferler koydu. Erzurum-İstanbul arasında. Türk Hava Yolları’nın İcra Komitesi Başkanı’nın söylediği yerde, yatan uçaklarının olmadığı.Ek seferler Ağustos ayıyla ilgili ama bizim de ek gayretlerimiz devam edecek. Sadece Ağustos ayıyla sınırlı kalmaması için çalışacağız."

 

Manolya Bulut - Pusula Gazetesi

HABER MERKEZİ


05.08.2024 15:27:02