Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın görev süresinin dolması nedeniyle yeni rektörü belirleme sürecinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yeni rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu oldu.
Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu Kimdir?
Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu'nun akademik başarıları, onun bilim dünyasında saygın bir yer edinmesini sağlamıştır. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun akademik kariyerinde önemli bir rol oynayan babası Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, uzun yıllar Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Dekan, Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi olarak hizmet vermiştir. Halen Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Nasrullah Hacımüftüoğlu, oğlu Ahmet Hacımüftüoğlu'nun başarılarına yakından tanıklık eden bir akademisyendir.
26 Eylül 1975 tarihinde Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğan Ahmet Hacımüftüoğlu, aynı yıl babasının akademik görevleri nedeniyle ailesiyle birlikte Erzurum’a taşınmıştır. İlk, orta ve lise eğitimini Erzurum’da tamamlayan Hacımüftüoğlu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde 1999 yılında yükseköğrenimini bitirmiştir. 1999 yılında girdiği tıpta uzmanlık sınavıyla Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2003 yılında bu eğitimi tamamlamıştır. Akademik kariyerine hızla yükselen Hacımüftüoğlu, 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2007’de Doçent ve Şubat 2013’te Profesör unvanlarını almıştır.
Bilim dünyasına katkılarıyla dikkat çeken Hacımüftüoğlu, 2005 yılında TÜBİTAK desteği ile Amerika Birleşik Devletleri'nde Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kentucky Üniversitesi Sensör Teknoloji Merkezlerinde kendi projesi üzerinde çalışmalarda bulunmuştur. Türkiye’de beyin nörotransmitter ölçümü yapabilen ilk laboratuvarı kurarak bu alanda öncülük eden Hacımüftüoğlu, 78 bilim insanının bu yeni tekniği öğrenmesini sağlamıştır. Yöneticiliğini ve yürütücülüğünü yaptığı birçok TÜBİTAK projesi ile bilim dünyasına önemli katkılar sunan Hacımüftüoğlu, 36 araştırmacının çalıştığı ve yaklaşık 3 milyon TL bütçeli TÜBİTAK 1003 projesinin yönetimini üstlenmiştir.
Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok ödülün sahibi olan Hacımüftüoğlu’nun, SCI ve SCI-E kapsamında yayımlanmış 63 uluslararası bilimsel çalışması, 430 atıfı, aldığı 3 adet patenti ve Türkiye’ye ait ilk ilaç patent başvurusu bulunmaktadır. Bilim dünyasındaki saygın konumunu çeşitli komitelerde ve bilimsel derneklerdeki görevleriyle pekiştiren Hacımüftüoğlu, 2013 yılından itibaren TÜBİTAK TEYDEB Biyoteknoloji Yürütme Komite Üyeliği, 2014 yılından itibaren Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinir Bilimleri Derneği (TÜBAS) Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2015 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmektedir.
Evli ve iki çocuk babası olan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, halen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam etmektedir. Genç yaşına rağmen elde ettiği bu önemli başarılar, Hacımüftüoğlu’nun Türk akademik dünyasında önemli bir yere sahip olduğunun bir göstergesidir. Kartv.net Ailesi olarak tebrik eder başarılar dileriz.
Salih YALÇIN
/
16.08.2024 02:01:42