Özellikle immün yetmezlik, kronik bronşit, diyabetik hasta ve ileri yaştaki hastalarda daha ağır geçen influenza virüsü, hastalığı zatürreye ya da akut bronşite çevirebiliyor. Uzmanlar, özellikle influenza ve soğuk algınlığı ile birlikte koah ve astım hastalarının da durumunun ağırlaştığına dikkat çekiyor. Solunum yolu hastalığı olan koah ve astım hastalarının influenza ve soğuk algınlığı ile birlikte atakları sıklaşıyor. Bu nedenle durumları ağırlaşan hastalar yoğun bakım servislerinde doluluğa neden oluyor.
Yurt genelinde olduğu gibi Erzurum’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’lere ulaştı. Yoğun bakım ünitelerinde tam doluluk yaşanırsa ameliyat sonrası yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyan hastaların ameliyatlarının ertelenmesi ihtimali de gündeme geldi.
Gelişen salgınla mücadele kapsamında maske kullanılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hasta olan vatandaşların mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeleri yönünde uyarıda bulundu. Hasta çocukların okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamalarına da dikkat çekildi.
Gripten korunmak için el yıkama ve kişisel hijyene dikkat edilmeli, ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemeli, aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı, kullanılan kağıt mendil çöpe atılmalı yönünde uyarıda bulunuldu.
Mevsim normallerin üzerinde
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu yıl viral enfeksiyonlar nedeniyle yoğun bakımlara yatışlarda mevsim normallerinin üzerinde bir artış yaşandığını belirtti. Utku, "Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibariyle. Yoğun bakımlar olağan dönemlerde yüzde 65-70 civarında seyreder, şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz" dedi. Gerçek yoğun bakım hastalarına yatak bulmakta sıkıntı yaşandığını da kaydeden Utku, planlı ameliyatların bu nedenle ertelenmek zorunda kalındığını vurguladı.
Manolya Bulut