Çiftçinin biçtiği ot sele giderken, kalanlar ise çürümeye yüz tuttu. Milyonlarca lira zarara uğrayan çiftçilerin ektiği onbinlerce dekar alan ise tarumar oldu. Ekonomik anlamda ciddi zarara uğrayan ilçelerin ziraat odaları başkanları, Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Latif Maskan ile bir araya gelerek vahim tabloyu anlattı.
Çiftçi komada!
İlçe ziraat odası başkanları adına açıklama yapan Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Latif Maskan, selden etkilenen alanların afet bölgesi kapsamına alınmasını talep ettiklerini söyledi. Çiftçinin mağduriyet yaşadığını anlatan Maskan, “Çiftçi gerçekten mağdur. Çiftçi zaten komada. Komadan kaldırmak için harekete geçmeliyiz. Bu yıl meydana gelen yağmurlar bölgemizi olumsuz yönde etkilemiştir. Etkilemeye de devam etmektedir. Ot biçimleri halen yapılamamıştır. Otun belli bir tarihi var ve o tarih geçiyor. Çiftçi bu sene hayvanını da besleyemeyecek. Devletin şimdiden bunu göz önünde bulundurarak çiftçilere yapılan yardımları artırması onun dışında selden etkilenen mahallelerin afet kapsamına alınması gerekmektedir. Erzurum’da 6 can kaybımız oldu. Bugün bile meteoroloji sarı kod uyarısı verdi. Dolu yağışı da yağmur da devam ediyor” dedi.
‘
Bu yılın Erzurum çiftçisinin en zor yıllarından biri olduğunu kaydeden Maskan, “Selden etkilenmeyen yer neredeyse kalmadı. Biçilen otlar selle gitti ya da çürüdü. Çiftçinin bir yıllık emeği heba oldu. Yağmur berekettir ama aşırı yağdığı zaman bereket olmaktan çıkıyor. Buğdayların hepsi yattı. Bunun anlamı hepsi çürüyecek demek. Çamur üzerini kapattı. Kuraklıkta pahalılık, çok yağışta kıtlık olur. Çok yağışta bolluk olur diye bir şey yok illa ki. Durum vahim. İki hafta sonra inanın ki bu tablo tümüyle ortaya çıktığında çiftçinin durumunun ne kadar vahim olduğunu daha iyi göreceğiz. Hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Selden etkilenen mahallelerin afet bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Bu sel ciddi bir ekonomik kayba neden oldu. Afet bölgesi ilan edilirse çiftçi birçok avantajından faydalanabilir. Bu durumun altından daha kolay kalkar. Zaten borcu olmayan, kredisi olmayan çiftçi kalmadı. Borcu borçla kapatır durumdalar. Üzerine sel de cabası oldu. 2024 çiftçi için çok zor bir yıl olacak” diye konuştu.
Çiftçiye ekonomik destek
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tiritikale, yulaf ve çavdar alımı yapması, çiftçilere ekonomik destekte bulunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Maskan, “Toprak Mahsulleri Ofisi, tiritikale, yulaf, çavdar alımı yapmıyor. Bakanlığın bu tiritikale, yulaf, çavdar alımı yapılması için bu işe el atması gerekiyor. Çiftçilerimiz mağdur durumda. Çiftçi üretmezse insanlar aç kalır. Çok önemli bir meslek. Bizim logomuzda vatan, hürriyet, ekmek yazar. O kadar önemlidir. İnanın ki buğday olmazsa, çiftçi olmazsa savunma sanayii bile ayakta kalamaz. İnsanlar bugün yiyip içebiliyorsa çiftçilerin nasırlaşmış elleri sayesindedir. Böyle giderse ülkede açlıkla karşı karşıya geliriz. Yem fiyatları, mazot fiyatları almış başını gidiyor. Bu durumda buğday fiyatları içler acısı. Girdiler çok fazla. Çiftçiye verilen mazotun tatmin edici şekilde indirimli olması lazım. Çiftçilik elden gidiyor” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen toplantıya Aşkale Ziraat Odası Başkanı Selçuk Güney, İspir Ziraat Odası Başkanı Temel Aktaş, Çat Ziraat Odası Başkanı Yakup Yılmaz, Tortum Ziraat Odası Başkanı İhsan Tohumcu, Aziziye Ziraat Odası Başkanı Samet Tuğbay, Köprüköy Ziraat Odası Başkanı Murat Karal ile Narman Ziraat Odası Başkanı Recep Deniz katıldı.
Manolya BULUT-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ