Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’te düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’nde gerçekleştirdiği konuşmasında azaltım ve uyum konularının eşit düzeyde ele alınmasını ve sağlanacak desteklerle de uygulamanın güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmelidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen İklim Değişikliği Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Paris terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransa hükümeti ve halkında başsağlığı dileklerini bir kez daha dile getirerek başlayan Erdoğan, “Bu zor dönemde böyle bir tarihi organizasyona ev sahipliği yapan Fransız dostlarımıza misafirperverliğinden dolayı şükranlarımı ifade ediyorum. Uluslararası toplum, iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir dönemin eşiğindedir. Küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması için 2020 sonrası dönemde güçlü bir rejime ihtiyaç vardır. Halihazırda 180’den fazla ülkenin ulusal niyet beyanlarını sunmuş olmaları bu noktada çok değerli bir duruştur. Bu iradenin karşısında temel sorumluluğumuz adil, etkin kapsayıcı bir anlaşmanın altına imza atmaktır. Biz bu bilinçle küresel iklim değişikliği ile mücadelede 2030 yılı yol haritamızı belirledik. Hızla gelişen bir ekonomi olarak emisyon artışında 2030 yılına kadar yüzde 21’e kadar bir artıştan azalım sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çabalarımız, imkanlarımız ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde artarak devam edecektir. Dönem başkanlığını yaptığımız G20’nin Antalya Zirvesi’nden de Paris’e yapıcı bir mesaj gönderdik” dedi.
Önümüzdeki 2 haftalık sürede müzakereleri başarıyla sonuçlandırmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sayın başkan, değerli katılımcılar. Paris’te mutabakata varabilmek için öncelikle kesinleştirilmesi gereken husus farklılaşma konusudur. Sözleşmenin ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Paris Anlaşması sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir. Paris Anlaşmasında dengenin sağlanması amacıyla azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı ve sağlanacak desteklerle de uygulama güçlendirilmelidir. Bu konuda asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmelidir. Kaliteli alt yapı projelerinin hayata geçirilmesi iklim değişikliği ile mücadelemize yardımcı olacaktır. Malumunuz BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesine taraf ülkeler 12. Taraflar Konferansı için Ekim ayında bir araya geldiler. Ankara’da varılan sonuçlar 21.Taraflar Konferansı’nı da yakından ilgilendiriyor. Bu düşüncelerle alınan karaların ülkemiz ve tüm dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum”
30.11.2015 17:36:00