Doktorlar 'yaşamaz' dedi, annesi hayata bağladı

Doğduğu zaman doktorların ‘çok yaşamaz’ dediği zihinsel ve bedensel engelli 26 yaşındaki Esma Semiz, annesi ve doktor sayesinde yeniden hayata tutundu.

Tokat’ta yaşayan 26 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli Esma Semiz ilk doğduğunda doktorlar ailesine uzun süre yaşama ihtimalinin olmadığını söyledi. Ailesinin gayreti ve çabası, Esma’nın yaşama tutunmasını sağladı. Son birkaç yıldır Esma hastalığı yüzünden dilini oynatamaz oldu. Annesi Ülkiye Semiz, kızının kriz anlarında dilini yutmaması için geceleri uyku uyumamaya başladı. Hareketsiz kaldığı için dili gittikçe büyüyen Esma’nın ailesi, internet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucu uyku apnesi alanında başarılı çalışmalara imza atan Doç. Dr. Murat Karaman’ı buldu. Aileyi İstanbul’a davet eden Karaman, Esma’nın tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Yapılan incelemelerin ardından Dr. Karaman, Esma’ya 5 Ekim günü küçük dil kısaltılması, yumuşak damak askısı ve dil kökü askısı ameliyatı yaptı. Yapılan ameliyat sonrası Esma’nın dili belirli oranda küçültülerek, dilin ön tarafa doğru çıkartılıp çenenin sivri kısmına asıldı.

“İLK DOĞDUĞU ZAMAN YAŞAMAZ DEDİLER AMA BİZ PES ETMEDİK”
Bedensel ve zihinsel engelli Esma’nın annesi Ülkiye Semiz, yıllarca kızının başında bekleyerek, onun hayata tutunmasını sağladı. Kızının iyi olması için 26 yıldır bütün tıp kaynaklarını araştıran anne Semiz, “Esma ilk doğduğu zaman doktorlar baktığı zaman çok umutsuzlardı ve bizlere çok yaşamaz dediler. Buna rağmen biz pes etmedik ve bütün tedavi yöntemlerini denedik. Alternatif tıp alanında da araştırmalar yaptık ve 26 yaşına kadar geldi. Kızımın dili ağzına büyüktü ve artık son on yıldır da dilini yutmaya başlamıştı ve biz ne olduğunu bilmiyorduk. Dilini yutmasından dolayı Esma sık sık yoğun bakımda yatıyordu. Sonra bize ‘Çaresiz kaldık ve artık son dönemini yaşıyor’ dediler. Daha sonra ben arayarak Doktor Murat Bey’i buldum. Son yıllarda Esma’nın elini veya ayağını tutarak o uyurken bekliyordum. Günün bir saatinde uyuyorsun ve Esma dilini yuttuğu an hemen kalkıp dilini kurtarman gerekiyor, yoksa boğuluyordu. Daha sonra doktor bey bizi buraya çağırdı, gelir gelmez hemen tedaviye başladık. Doktor bey Esma’mı kurtardı, artık dilini yutmamaya başladı” dedi.

“AMELİYAT SONRASI ESMA’NIN DİLİ BOĞAZINA KAÇMAMAYA BAŞLADI”
Dr. Karaman tarafından yapılan incelemeler sonrası gerçekleştirilen ameliyatla Esma’nın küçük dili kısaltılıp, yumuşak damak askısı ve dil kökü askısı yapılarak dil çene kemiğine asıldı. Doç. Dr. Murat Karaman, yaptığı operasyonla ilgili bilgi vererek, “Ben poliklinikteyken 4 ay önce Tokat’tan bir telefon geldi. Annesi bana fiziksel ve bedensel özrü olan kızını anlattı. Annesi bana kızının son iki yıldır uyku problemi yaşadığını, uyku sırasında dilinin arkaya doğru kaçtığını ve bunu yanında da epilepsi krizinin tuttuğunu söyledi. Aile araştırdıktan sonra benim dil kökü için yaptığım robotik müdahaleleri izlemişler ve bunun kızın da olup olmayacağını bana sordular. Daha sonra aile buraya geldi ve inceleme yaptık. Hastanın konuşması yok, tekerlekli sandalyede bir hareket söz konusu ve hastanın dili ağzına çok aşırı derecede büyüktü. Daha sonra biz dil kökü askısı dediğimiz, yani dilin ön kısmından geçip çenenin sivri kısmına asabildiğimiz teknik konusunda aileye bilgiler verdim. Bu teknik sayesinde dilin arkaya kaçan kısmını ön planda tutup, onu küçültebileceğimizi anlattım. Yapılan ameliyat sonrasında Esma’nın dili istediğimiz kadar küçüldü ve arkaya kaçmamaya başladı. Bu yapılan ameliyat sonrası Esma’nın beslenmesi de gelişme gösterdi” diye konuştu.


13.03.2016 14:09:00