Darısı Erzurum'a

Erzurum’da uçak seferlerinin yetersizliği gündemdeki yerini korurken Türk Hava Yolları’nın sefer sayısını düşürdüğü ortaya çıktı. Devlet Hava Meydanları kayıtlarına göre yılık ilk 4 ayında 11 olan sefer sayısı günümüzde 7’ye düşürülürken, bu durum bilet fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor.  Aynı kaderi paylaşan Van’da Ticaret Sanayi Odası’nın eylemi ise ‘Darısı Erzurum’un başına’ dedirtti.

 

Erzurum’a gelen uçak sayısının düşürülmesiyle birlikte günlük 2 binden fazla kişinin havayolundan yararlanamaması, bilet ücretlerinin de astronomik seviyeye çıkmasına neden oluyor.

Ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizm üzerine kurulu olan Erzurum iki üniversiteye ev sahipliği yaparken, ayrıca önemli bağlantı yolları arasında bulunuyor. Ancak kentte uçak seferlerinin yetersiz olması ve direkt uçuşların sınırlı sayıda gerçekleşmesi vatandaşı canından bezdiriyor.

 

Her geçen gün sayı düşürülüyor!  

Uzun zamandan beri Erzurum’a gelmek isteyen veya başka şehirlere seyahat etmek isteyenler, çevre illerdeki havalimanlarını tercih ederken yetersiz uçak seferleri birçok ticari ve turistik faaliyeti de sekteye uğratıyor. Hal böyleyken uçak seferlerinin artırılmasını bekleyen vatandaşa THY’nin sürprizi acı oldu. Erzurum Havalimanı verilerine göre dört haftada sefer sayıları gittikçe düştü. Temmuz ayının ilk haftası İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’ya düzenlenen sefer sayısı 62 iken, ikinci haftası 60, üçüncü haftası 59, dördüncü haftası ise 55 oldu.

 

 

Erzurum cezalandırılıyor

Duruma tepki gösteren Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, “Erzurum’da uçak seferleri yetersiz olduğu için insanlar aylar öncesinden bilet almak zorunda kalıyor. Bu da yüksek fiyatlarla bilet almak zorunda kalmalarına neden oluyor. Örneğin Erzincan’da haddinden fazla uçak seferi düzenlendiği için uçuşa az bir zaman kala da bilet alınabiliyor. Erzurum halkı hem yeterli uçuş bulamazken hem de yüksek fiyatlarla bilet satın alıyor. Ayrıca insanlar başka illere seyahat etmek istediklerinde Erzurum’dan Erzincan’a gidip oradan uçağa biniyorlar. Ulaştırma Bakanlığını direkt eleştiriyorum. Erzurum’u kimsenin bu şekilde cezalandırmasına gerek yok. Erzurum’a yapılan bu üvey evlat muamelesi bilinçlidir. Bütün olumsuzluklar burada. Yeter artık. Ciddi anlamda rahatsızlık vermeye, ekonomik anlamda da kayba uğratmaya başladı” dedi.

Van tepkisini gösteriyor

Erzurum ile aynı kaderi paylaşan Van’da vatandaş tepkili. Sefer sayıları Erzurum’dan fazla olmasına rağmen Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde uçak sefer sayısının arttırılması için yürüyüş düzenlendi.

Van TSO binası önünde bir araya gelen kalabalık, ellerinde "Van uçamıyor", "Cenazemize gidemiyoruz", "Van kaderiyle baş başa bırakılmasın", "Ekonomi ve turizm ulaşımla kalkınır" yazılı dövizler taşıyarak Kent Meydanı'na kadar yürüdü.

 

 

Yeterli yolcu potansiyeline rağmen uçak sefer sayılarının yetersiz olduğunu dile getiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Tüm potansiyellere ve taleplere rağmen ortalama 10-12 arasında değişen uçak sefer sayıları, ihtiyaca karşı gelememekte. Ankara ve İstanbul'a yakın mesafelere Türkiye'nin birçok ilinden ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken ilimizin uçuş sayılarının azaltılmasına anlam verilememekte. Uçak sefer sayılarındaki eksiklik turizm sektörünü de etkiliyor. Turizm şehri ilimizde acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmakta. Ayrıca uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalıyor. Taziyesi ve hastası nedeniyle ilimize gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız mağduriyet ile karşı karşıya" dedi.

Yürüyüşe, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğu Anadolu Bölge Yönetim Başkanı Cevdet Özgökçe, Van TSO yönetim kurulu üyeleri, turizm acenteleri ve sivil toplum kurulu temsilcileri katıldı.

Manolya Bulut - Pusula Gazetesi

HABER MERKEZİ


29.07.2024 14:37:58