Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ''Bizim Maliye Bakanımızla ters düşmek işimize gelmez, asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin bir orta yol buluruz'' dedi.
Türkiye ile Belçika Krallığı arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın uygulanmasına ilişkin idari anlaşmanın imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Belçika Krallığı Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau’nun katılımıyla gerçekleşti. imza töreninde konuşan Bakan Soylu, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum Belçika ile yaklaşık 50 yıldır bir sosyal güvenlik anlaşması adletmiş durumdayız. Belçika’da yaklaşık 213 bin 143 Türk vatandaşımız yaşamaktadır. Bunlardan 39 bin 551’i Türk vatandaşlığına sahiptir, 173 bin 592’si ise çifte vatandaş veya yalnızca Belçika vatandaşıdır. Ülkemiz ile Belçika arasında 1837 yılında başlayan ilişkiler zaman içinde nitelik kazanmıştır. Günümüzde bu ilişkiler kültürel, siyasi, ekonomik ve sosyal alanda sürekli gelişmektedir. Bundan tam 50 yıl önce Türkiye’den Belçika’ya yönelen iş gücü göçü ile insani ilişkilerin ağırlık kazandığı ikili ilişkilerimiz Avrupa Birliği, NATO, OECD gibi uluslararası kuruluşların çatısı altında da devam etmektedir. Bu kapsamda Belçika’daki muhatap bakanlığımız ile de çok yakın ilişkilerimiz bulunmaktadır. Bundan tam 50 yıl önce biraz önce belirttiğim gibi her iki ülke sigortalıların sosyal güvenliklerini teminat altına alan Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi 4 Temmuz 1966 tarihinde imzalanmış ve 1 Mayıs 1968 tarihinde de yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.
”Takdir edersiniz ki tüm dünyada son 50 yılda gerek istihdam oranında, gerek endüstriyel, gerek ülkeler arası ilişkilerde çok önemli değişiklikler olmuştur ve bu yeni bir Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın gerekliliğini ortaya koymuştur” diyen Bakan Soylu şöyle devam etti:
“Mevcut Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin yerini almak üzere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belçika Krallığı Hükümeti arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması 11 Nisan 2014 tarihinde Sayın Faruk Çelik ile mevkidaşı aynı zamanda Belçika Federal Hükümet Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx arasında imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması uygulanmasına ilişkin idari anlaşma iki ülke heyetleri tarafından müzakere edilmiş ve imza aşamasına getirilmiştir. Anlaşmalar hem günümüzün şartlarını karşılayacak hem de her iki ülke sigortalıların haklarını daha kapsamlı olarak teminat altına alacaktır. İmzaladığımız anlaşma evvelce kazanılan hakları aynen muhafaza etmektedir. Mevcut anlaşma sigortalıları kapsamaktadır. Yeni anlaşma ile buna ilaveten bağımsız çalışanlar ile kamu çalışanları da anlaşma kapsamında sağlık yardımlarından istifade edebilecektir. İki ülkede de sigortaya tabii çalışması olanlar için ölüm ve yaşlılık aylıkları hesaplanırken iki kere hesap yapılacaktır. Her iki taraf anlaşmanın kural ve uygulanmasında birbirlerine karşılıklı olarak yardımda bulunacak ve gereken kolaylığı gösterecektir. Bu yardımlaşmada kişisel bilgilerin gizliliği ve değerlerin korunması prensiplerine sadık kalınacaktır.”
Belçika Krallığı Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau ise şunları kaydetti:
”Benim için çok büyük bir onur çünkü Belçika Türk toplumunun Belçika’ya ve Türkiye’ye katkıları gerçekten çok büyük. Bugün imzalayacağımız anlaşma çok önemli çünkü uzun bir sürecin sona ermesini de gösteriyor bundan sonra da uygulanabilir hale gelmiş olacak. Biz görevlerimizde hizmet için varız ve bu hizmeti sunacağımız içinde ayrıca bir mutluluk duyuyorum.”
İmza töreni sonrası gazetecilerin asgari ücretin yıl boyunca bin 300 lira olup olmayacağı ile ilgili soruları üzerine Bakan Soylu, şunları söyledi:
”Bizim Maliye Bakanımızla ters düşmek işimize gelmez, asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin bir orta yol buluruz. Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması konusunda piyasalarda şöyle bir tedirginlik vardı; acaba burada asgari ücretle çalışanlar veya bu düzeyde çalışanlar yüzde 30’luk bir artıştan dolayı iş yerleri tarafından çıkarılırlar mı diye. 2014 yılında yüzde 30’luk bir asgari ücret artışına rağmen neredeyse 33-36 bin civarında kişinin işten ayrıldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda 2014 Aralık ayında 1 milyon 275 bin 484 kişi işe girmiş, 2015 Aralık ayında da bu sayı artmış ve 1 milyon 312 bin 986 kişiye ulaşmış. Bu şu demektir işe giren ve çıkan sayısı neredeyse birbirine eşit bir durumda. Bu da piyasanın ve çalışma hayatının Türkiye’de derinliğinin en temel delillerinden bir tanesidir. Burada elbetteki hem bu konuda iş verenlere yönelik ortaya koyduğumuz desteğin bir katkısı olduğu söylenebilir hem de Türkiye’nin çalışma hayatının çok önemli ölçekte bir derinliğe bir dayanıklılığa ve büyük bir kapsayıcılığa sahip olduğunun da en temel delilidir. Şunu ifade etmek istiyorum ki yüzde 30’luk bir asgari ücret artışına yönelik olarak Türkiye’de çalışma hayatının bu kadar kendisini muhafaza etmesi ülkemiz adına hem de geleceğimiz adına çok sevindirici. Birçok ekonomik kriz geçirdik daha doğrusu dünyada geçirildi. Bizim bundan ne kadar az etkilenmemizin delili de tam anlamıyla bu rakamlarla ortadadır. Bundan sonra dönem dönem bu iş gücü piyasasıyla ve özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde elde ettiğimiz rakamlardan hem kamuoyunu hem de sizleri bir şekilde bilgilendirmeye çalışacağız.”
”EMEĞİN HAKKININ ALINTERİ KURUMADAN ÖDENMESİ BİZİM EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞUMUZ”
Alo 170 vasıtasıyla kendilerine gelen bir takım şikayetler söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “Bu şikayetler özellikle asgari ücretin yükselmesinden etkilenmek istemeyen bir takım iş verenlerin özellikle taşeron sisteminde biraz daha bizi karşı karşıya bırakan bir şikayet olarak durmaktadır. Asgari ücretin altında maaş verme konusunda bir takım girişimler söz konusudur. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuda bakanlığımızın tüm birimlerini harekete geçirdiğimiz bilinmelidir ve kanunun, hukukun ve iş hukukunun ve çalışma hukukunun gereğini yerine getirileceğini burada söylemek istiyorum. Çünkü belki de Türkiye’nin son yıllardaki en temel başarılarından bir tanesi kayıt dışılığı kayıt içine almaktır. Yani yüzde 52’lerden yüzde 32.6’ya düşürdüğümüz kayıt dışı da aslında bu söylediğimiz sistemde vardır. Onun için ifade etmek istiyorum ki bu konuda her kim böyle bir teklifle karşı karşıya kalıyorsa Alo 170 dahil bakanlığımızın tüm birimlerine bu konudaki duyurularını ve bu konudaki özellikle ihbarlarını iletebilirler. Biz dört koldan Türkiye’de asgari ücretin altında bir maaş olmamasını temin etmekle sorumluyuz. Dönem dönem gelen şikayetler içerisinde asgari ücretin yüzde 30 artmasından dolayı eğer böyle bir süreç söz konu oluyorsa bunu hemen bakanlığımıza ilgili iş-kur ve çalışma müdürlüklerimize hatta sosyal güvenlik kurumu merkezlerimize ve müdürlüklerimize telefonla Alo 170 hattına veya internette mail üzerinden de bakanlığımızın bütün birimlerine iletilmesi bizim için ehemmiyet taşımaktadır. Emeğin hakkı ve alın terinin kurumadan ödenmesi bizim Anadolu medeniyetimizin ve bizim hükümetimizin ve iktidarımızın vatandaşımıza, milletimize karşı, emeğe karşı en önemli sorumluluğudur bunu bir kez daha söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.
”AĞUSTOS OLA HAYROLA”
Başbakan Davutoğlu, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuya oldukça hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Soylu, ”Bu konunun Ağustos ayı sonunda tekrar masaya geleceğini ve bu konuda sendikalarımızla karşılıklı bir mutabakatımız olduğunu ve bu konuyu değerlendireceğimizi ve Ağustos ayı sonunda asgari ücret vergi gelirinden dolayı bin 300 liralık belirlenen rakamın altına düşürülmemesini temin edebilmek için elimizdeki hem gelir gider dengemizi, hem maliyet tablomuzu tekrar değerlendirebileceğimizi ifade ediyorum. O günden bugüne kadar hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem de Başbakanımızın bizlere bu konuyla ilgili hassasiyet içerisinde olmamıza yönelik talimatları olmuştur. Sayın Maliye Bakanımızla elbetteki bu konuyu karşılıklı değerlendiriyoruz. Ağustos ola hayrola” dedi.
“ÇALIŞMALAR OLGUNLAŞMA AŞAMASINDADIR”
Emekli promosyonuna ilişkin soru üzerine ise Bakan Soylu, “Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili taahhüdümüz olmuştur. Maliye Bakanlığı ile çalışmaları sürdürüyoruz. Önümüzdeki günler içinde Maliye Bakanlığı ile bir araya geleceğiz. Çalışmalar olgunlaşma aşamasındadır. 21 Mart tarih olarak verilmiştir, birçok kurumumuz birçok anlamda bu çalışma içindedir” diye cevap verdi.
Bakan Soylu, Belçika Büyükelçisi Trenteseau’ya Türk kahvesi fincanı hediye ederek, ”Türk kahvesinin hatırı 40 yıldır, bizimki 80 yıl sürsün” dedi.
02.03.2016 14:16:00