CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlık konusunda, “CHP’nin içinde dokunulmazlığın kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı olmasını, savunmayan hiçbir milletvekilimiz yok” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gensorusu ile ilgili; Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkında verilen gensoru hakkında; İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, İçişleri Bakanı hakkındaki gensoru görüşmelerinde İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve grup adına Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile ilgili ise Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, grup adına Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın konuşacağını belirtti. Özgür Özel, 23 Nisan’ın özel gündem olduğunu hatırlatarak, “Bugünlerde tarafsız olarak seçilen ama ’benden tarafsız olmamı kimse beklemesin’, ’Türkiye’de fiilen sistem değişti’ diyen, ‘Anayasa’ya uymam, Anayasa’yı bana uydurun’ diyen, başkanlık sistemini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya çıkardığı iklime, oluşturmaya çalıştığı algıya yönelik olarak beklenen oldu. Karara şaşırmadık. 23 Nisan resepsiyonunu iptal ettiler. Bundan önceki 11 bayramdan 5 tanesini kutlamaları çeşitli gerekçelerle iptal edilmişti” dedi.
RESEPSİYONUN İPTALİ
Meclis Başkanının 23 Nisan resepsiyonunu iptal ettiğini söyleyen Özel, şunları söyledi:
“Bu iptali Başkanlık Divanı toplantısında almadı, gruplara danışarak almadı. Bu kararı biz basından öğrendiğimizde Meclis Başkanlığı’na sorduğumuzda ‘resmi bir karar yok’ dediler. Protokol Başkanlığına sorduğumuzda henüz kendilerine bir talimat verilmediği için, resepsiyon hazırlıklarına devam ediyorlardı. Kim talimat veriyor, bu kararı kim alıyor, nereye yazıp da alıyor, kime nasıl tebliğ ediyor, belli değil. Böyle bir Meclis yönetimi olmaz. bu gerçekten Sayın İsmail Kahraman’ın Meclis’te sarayın meclis gözlemcisi, sarayın Meclis temsilcisi sıfatıyla görmüş olduğu bir işlevden başka bir şeye yaramıyor.”
Özel, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 23 Nisan resepsiyonunun iptalinin algı yönetimi olduğunu belirterek, “Elbette müzik çalmayacak. Müzik demişken şehitler gelirken halay çeken AKP’li vekillere söylemeleri gerekirdi. Elbette ortak acılarımızın farkındayız. Ama bu Meclisin kuruluş gününde Meclis’te bu güne uygun olarak bu resepsiyon yapılacak. Ancak Meclis’te Sayın Genel Başkanımız grup toplantı salonumuzda çok sayıda çocukla bir araya gelecek, grup toplantısı gerçekleştireceğiz. Çok sayıda aydın, temsilciler bulunacak. 23 Nisan’ı, Parlamenter sistemi, tek adam rejimini sürdürebilecek ‘padişahlığınızı mı devam edeceksiniz, çarlık mı ilan edeceksiniz’ ’ diyenlere ‘illa ki Cumhuriyet, Parlamenter sistem’ diyen Atatürk’ün mesajını çocuklarla paylaşacağız. Günün şartlarına saygılı şekilde yaşamayı düşünüyoruz” diye konuştu.
CHP’DE KARŞI OLAN İSİMLER
Özel, CHP’de 120 milletvekilinin dokunulmazlığa karşı çıktığını soran gazeteciye şöyle yanıt verdi:
“CHP’nin içinde dokunulmazlığın kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı olmasını, savunmayan hiçbir milletvekilimiz yok. Bugün gelinen noktada Adalet ve Kalkınma Partisi bizim kurumsal olarak kendilerine üç ana tarihte önerdiğimiz, 2003’te ‘Bu yargıyla mı’ diye reddettiklerinde, 2010’da ‘seçilmişleri atanmışlara boğdurmayız’ diye reddettikleri, 2013-2014 ‘paralel yargı şüphesini’ ifade ederek karşı çıktıkları bu dokunulmazlık meselesinde Sayın Başbakan ‘hodri meydan’ dedi. İki şeye dikkat etmek gerekir; ‘Hodri meydan’ derken kendinizi ve Bakanlar Kurulu için diyeceksiniz. Sayın Davutoğlu’nun tavrı sahte kabadayı tavrıdır. Geriye kalan 315 milletvekilinden 22 bakan seçiyor, seçtiği Bakanlara bütçeyi emanet edecek, ihalelere imza atacak, bunları dokunulmazlık zırhında tutacak. İcra görevi vermediği belli sayıda milletvekili dokunulmazlığı üzerinden sahte kabadayılık yapıyor. Sizin dokunulmazlık dosyanız olmadığı halde, Bakanları ve başkanı bu işin dışında itmeye kim tutuyor.”
ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİ
CHP’li Özel’e, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç’un “Anayasa’nın ilk üç maddesinin hatalı olduğu” yönündeki sözleri hatırlatıldı. Özel, “Üzerine yemin ettiğimiz dördüncü madde kendisinin ve kendisinden önceki üç maddenin değiştirilemeyeceğinin teklif dahil edilemeyeceğini söylüyor. İlk üç madde hatalı derken, şunu sormak gerekiyor. Devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğuna mı karşı çıkıyor? Ay yıldızlı bayrak, Türkiye Cumhuriyetinin bayrağına mı karşı çıkıyor? Ulusal marşı İstiklal Marşıdır, buna mı karşı çıkıyor? Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, demokratik devlettir, buna mı karşı çıkıyor. Bunların her birinde laik tanımı yok” dedi.
18.04.2016 19:41:00