Büyükelçi olarak çalıştığı Türkiye’ye Cumhurbaşkanı olarak geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 yıl Türkiye’de büyükelçilik görevi yapan Etiyopya Cumhurbaşkanı Malatu Teshome’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırladı. Konuk Cumhurbaşkanı Teshome, “Tekrar buraya gelmek benim için eve dönmek gibi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 yıl Türkiye’de büyükelçilik görevi yapan Etiyopya Cumhurbaşkanı Malatu Teshome’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırladı. Konuk Cumhurbaşkanı Teshome, “Tekrar buraya gelmek benim için eve dönmek gibi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından yapılan anlaşmaların imza törenine katıldı. İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geçmişini anlatırken, Etiyopya Cumhurbaşkanı Teshome’nin Türkiye’de 8 yıl görev yaptığını, o dönemden tanışmış olmaları nedeniyle kendisi için önemli bir dost olduğunu söyledi.
Etiyopya Cumhurbaşkanı Teshome ise 8 yıl görev yaptığı Türkiye’de bulunmayı şu sözlerle açıkladı:
“Tarihi ve büyük ülkede 8 yıl görev yaptıktan sonra tekrar buraya gelmek benim için eve dönmek gibi.”

Türkiye-Etiyopya arasında 4 anlaşma imzalandı

Etiyopya Cumhurbaşkanı Teshome’nin Türkiye’de büyükelçilik yaptığını belirten Erdoğan, “Gerçek bir Türkiye dostudur. O dönemden tanıştığımız için benim için de anlamlı bir dost. Kendisi son olarak Cumhurbaşkanlığını devraldığım törene katılmak için ülkemize gelmişti. Gelen cumhurbaşkanlarından müstesna bir tanesiydi. Benim için o devir teslim töreni de anlamlıydı” dedi.
Kendisinin de Cumhurbaşkanı olarak Afrika’ya ilk ziyaretini 2015 yılı Ocak ayında Etiyopya’ya gerçekleştirdiğini kaydeden Erdoğan, “İkili bir görüşme ve ardından heyetlerarası görüşmemizi yaptık. Bu heyetlerarası görüşmeyi 4 anlaşma ile taçlandırmış olduk. Kadim bir medeniyete sahip olan Etiyopya, bizler için anlamı ve önemi büyük köklü gönül bağımız olan bir Afrika ülkesidir. Etiyopya, ilk ezanı okuyan Bilal Habeşi’nin, Peygamber efendimizin gönderdiği sahabelere kucak açan adil kral Necaşi’nin memleketidir. Bugün Etiyopya topraklarında bulunan tarihi Harar kenti 19. yüzyılın ikinci yarısında bir dönem Osmanlı yönetiminde kalmıştır. Bugün hala bu kentte Harar Türklerine rastlamınız mümkündür. Osmanlı İmparatorluğunun son konsolosluğu 1912 yılında Harar kentinde açılmıştır. Cumhuriyetimizin sahraaltı Afrika’daki ilk büyükelçiliğinin 1926 yılında Addis Ababa’da açılması Etiyopya’ya atfettiğimiz önemin bir göstergesidir. Bugün ise Etiyopya Afrika’daki en önemli stratejik ortaklarımızdan birisidir. Bundan sonraki süreçte neler yapacağız bunları değerlendirme fırsatı bulduk” dedi.

 


07.02.2017 22:39:00