Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, sigara ile mücadele kapsamında sigara içenlere ücretsiz olarak tedavi imkanı sağladıklarını ifade ederek, “Sigara ile mücadele kapsamında Erzurum'da 2 bin 700 kişinin sigarayı bırakmasını sağladık” dedi.
SALİH ÇELEBİ / ERZURUM / YENİGÜN GAZETESİ
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, sigara ile mücadele kapsamında sigara içenlere ücretsiz olarak tedavi imkanı sağladıklarını ifade ederek, “Sigara ile mücadele kapsamında Erzurum’da 2 bin 700 kişinin sigarayı bırakmasını sağladık” dedi.
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’da dağıtılan ücretsiz sigara bıraktırma ilaçları sayesinde bir yılda 2 bin 700 kişinin sigarayı bıraktığını belirtti.
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, sigara ile mücadele konusunda önemli bilgiler verdi. Sigarayla savaştıklarını ve sigaranın zararlarını belirten konferanslar, tanıtımlar verdiklerini dile getiren Uçar, bunun yanı sıra sigara tedavisi için ücretsiz olara ilaç verdiklerini dile getirdi. Bir yıl içerisinde 3 bin 790 adet ücretsiz ilacın sigara içenlere dağıtıldığını aktaran Uçar, bu ilaç ve konferansların neticesinde toplamda 3 bin 790 kişinin sigaradan uzaklaştığını kaydetti. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkkür ettiğini belirten Uçar, “Halk Sağlığı bünyesinde kontrollü dağıtımı yapılan ücretsiz ilaçlar, bir yıl içinde başarısını ortaya koydu. Bir yıl içinde Erzurum’da 3 bin 790 adet ücretsiz ilaç dağıtıldı. Dağıtılan bu ilaçları kullanab 2 bin 700 kişi sigarayı bıraktı. Bu başarı hepimizin. İnşallah Erzurum’da sigara içen kalmayacak” dedi.
3 BİN 790 İLAÇ DAĞITILDI
Erzurum’da sigarayı bıraktırmak için 3 bin 790 ilacın vatandaşlara dağıtıldığını belirten Uçar, “Erzurum’da sigaraya bırakmaya yönelik büyük bir çapa var. Kimisi sağlığıma zarar veriyor kimisi de parama yazı diyerek bize geliyorlar. Bir yıl içerisinde ücretsiz sigarayı bırakma ilaçlarından 3 Bin 790 adet dağıttık. Bu dağıtımını yaptığımız ve bunları tedavi ile birlikte kullanan 2 Bin 700 kişi sigarayı bırakmakta başarılı oldular. Şuanda tedavi süreci devam eden ve bırakma yolunda olan yüzlerce vatandaşımız da var. Bu sonuçlar bir başarıdır” ifadelerini kullandı.
SİGARA BAĞIMLILIK YAPIYOR
Sigara ve tütün ürünlerinin insan vücudu üzerinde büyük zararlara neden olarak, bağımlılığa neden olduğunu dile getiren Uçar, “Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddedir. Tiryakiler, sigaranın kendisine zarar verdiği gibi başta ailesi olmak üzere çevresindeki insanlara da zarar verdiğini unutmamalıdırlar. Bu kapsamda sigara hem sağlığa, hem de ekonomik anlamda cebe zararı olmaktadır. Bir olaya üzülen kişi, üzüntüsünü gidermek için sigaraya sarılma eğilimine girmesi son derece yanlıştır” dedi.
SAĞLIĞINIZ İÇİN SİGARA İÇMEYİN
Sigara içen kişilere bu illetten kurtulmaları için tedavi olmalarını tavsiye eden Uçar, “Sigara içen vatandaşlarımız bu hastalıkltan kurtulmak için en yakın hastane yada toplum sağlığı merkezine başvurabilirler. İnsan kendini bile bile neden öldürsün ki. Sigarayı içmeyin, içtirmeyin. İçilen ortamda bulunmayın. Çünkü sigaranın dumanıda insana çok zararlı. Pasif içiçi dediğimiz bir olgu var. Bu pasif içiciler sigara dumanını soluya kişilere deniliyor” şeklinde konuştu.
TEK BAŞINA MÜCADELE ZOR
Sigara ile mücadelenin insan için çok zor ve bunaltıcı olduğunu anlatan Uçar, “Vatandaşların teselliyi asla sigarada aramamaları, sigara vücuda maddi zarar verdiği gibi bedene de verdiği zararlar, gırtlak ve beyin kanserinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i, damar tıkanıklıklarının yüzde 90’ı, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerin bedenine yüzde 15 ile yüzde 33 oranında daha az oksijen girmektedir. Sigarayla tek başınıza mücadele etmeniz zordur. Bir bağımlılık her bağımlılık gibi bir hastalıktır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevu alarak, kendiniz ve aileniz için yeni, sağlıklı bir başlangıç yapmanız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
SİGARA KANSERE NEDEN OLUYOR
Dr. Uçar, sigaranın vücuda verdiği zararlar hakkında önemli bilgiler verdi. Sigaranın insan vücuduna en büyük zararı kanserli hücre üreterek verdiğini belirten Uçar, sigara tüketen kişilere bu illetten kurtulmaları için en yakın toplum sağlığı merkezine başvurmalarını tavsiye etti. Sigaranın kanser dışında insan üzerinde fiziki bir takım değişimlerede el verdiğini anlatan Uçar,kronik baş ağrısı, dişlerde sararma, aşırı yorgunluk, iktidarsızlık, ağız kokusu, parmaklarda sararma, diş ve diş eti hastalıkların aşırı sigara tüketimi ile meydana geldiğini kaydetti. Sigaranın içerisinde bulunan tütünün bol miktarda karbonmonoksit, katran, nikotin barındırdığını belirten Uçar,bu zararlı maddelerin akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olduğunu kaydetti. Sigara tüketen insanların tüketmeyenlere göre daha az yaşadıklarını bilimsel olarak ispatlandığına dikkat çeken Uçar, “Sigaranın yüksek miktarlarda kullanılması yassı hücreli ağız içi kanser riskini, tek başlarına kullanılmalarına göre 10 kat daha fazla arttırmaktır. Sigara ve alkolün kullanılma miktarı arttıkça bu risk daha da fazlalaşmaktadır. Sigara dumanında da birçok kanser yapıcı maddenin yanı sıra asetaldehit de bulunmaktadır. Asetaldehit, sigara içerken önce tükürüğe sonra da yutkunma ile yemek borusu ve mideye ulaşmaktadır. Bu madde, üst gastrointestinal sistemde kanserlere de sebep olabilmektedir” dedi.
19.03.2016 09:59:00