Çabalar sonuçsuz kaldı
Sevk belgesi ve sağlık karnesi olmadan hazineye ait kendilerine tahsis edilmeyen meralarda konaklayan göçerlerin özel arazilere de zarar verdiğini ileri süren Kazandere Mahallesi sakinleri, yıllardır haklarını
Yöntemleri davalı arazide konaklamak
Muhtarlığın başvuruları üzerine geri dönüş yapılan resmi yazılarda ise kayıt dışı göçerlerin uyanıklığı ortaya çıkıyor. Konaklamak için mülkiyet hakkı iddiasıyla davalı olan hazineye bağlı arazileri seçen göçerlerin yöntemi pes dedirtiyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün muhtar Zeki Cebe’ye gönderdiği yazıda, “İl Müdürlüğümüzün ilgili cevabi yazısında ‘hayvanlar için sözü edilen alan davalı olup, mülkiyetin kime ait olduğu belli olmadığından mevzuat kapsamında komisyonumuzca yapılacak bir işlem olmadığına karar verilmiş olduğu’ ifade edilmiştir” denildi.
Öte yandan valiliğe bağlı Mera Komisyonu’nda şikâyetin görüşüldüğü ve bahsedilen alanın davalı olmasından kaynaklı işlem yapılamayacağı da kaydedildi. Aynı cevap Tortum Kaymakamlığı’ndan da geldi.
Muhtar Cebe, dönüşler üzerine Çevre Şehircilik, İklim Değişikliği Müdürlüğü Erzurum Milli Emlak Daire Başkanlığı’na da dilekçe gönderdi. Dilekçede, “Kapasitenin çok üzerinde on binlerce hayvan sürüsü meralarda otlatıldığı için zarar vermektedir. Bu parsellerde bulunan on binlerce hayvan sürüsünün istilası Tortum Tarım ve Orman Müdürlüğünce tespitleri yapılmıştır. Mera Komisyonu, yukarıdaki bazı parsellerin davalı olduğu sebebiyle mülkiyetinin tespit edilemediği gerekçesiyle işlem yapma yetkilerinin olmadığını bildirmiştir. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan bu parsellerde gerçekleşen işgal, söz konusu parsellere zarar verdiği gibi çevresindeki tahsisli mera parsellerine ve çiftçilerin özel arazilerine de zarar vermektedir. Ülkemizde kurumların müdahale edemeyeceği bir yaptırım uygulamayacağı bir alan ve özerk bölge yoktur. Bu durumun devam etmesi kamu düzeninin bozulmasına sebep olacak, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek olayların yaşanması ihtimalini artıracaktır. İvedi şekilde kaçak sürülerin alanlardan çıkarılmasını gerektiren kanun hükümlerinin uygulanarak işlem yapılmasını talep ediyorum” ifadelerine yer verildi.
Kayıt dışılar kayıtlı olanlara yaklaştı!
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre bu yıl resmiyette il dışından gelecek olan 91 işletmeciye ait 49 bin 100 küçükbaş hayvan için 128 bin 395 dekar mera kiralanmıştı. Erzurum’da bulunan üreticilerle birlikte ise toplamda 79 bin küçükbaş hayvan için 209 bin dekar mera kiraya verilmişti. Tortum ilçesinin Kazandere Mahallesi mevkiindeki meralarda otlatılan ve kayıt dışı olduğu iddia edilen hayvanların sayısı ildeki kayıtlı toplam hayvan sayısına yaklaştı.
Normal şartlarda hayvanlarıyla birlikte günler süren bir yolculuğun ardından yürüyerek gelen göçerler için bu yıl farklı bir uygulama kararı alınmıştı. Uygulaya göre göçerler beraberindeki hayvanlarla işletmelerinden araçlarla yola çıkacak, meradaki süreleri dolduktan sonra ise aynı şekilde araçlarla şehirden ayrılacaklardı. Göçerler, Erzurum’daki meralara çıkana kadar jandarma ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetimi altına alınacaktı. Hayvanlarını araçlarla getirmediği tespit edilen göçerlere ise idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti.
Manolya Bulut -Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ