Bir köy ayağa kalktı! Erzurum'da meralar istila ediliyor iddiası

Yönetmeliklere aykırı olarak hazine arazilerine yerleşen göçerlerin kayıt dışı on binlerce küçükbaş hayvanları ile Erzurum’un meralarını adeta istila ettikleri iddia edildi. Tortum ilçesine bağlı Kazandere Mahallesi Muhtarı Zeki Cebe, yaptıkları tüm şikayetlerin ise sonuçsuz kaldığını söyledi.

 

Türkiye’nin mera varlığının yüzde 11’ine sahip olan Erzurum, yaz aylarında farklı bölgelerden gelen göçerlere ev sahipliği yapıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün kontrolü ve denetiminde resmi olarak tahsis edilen meralarda konaklayan göçer ailelerin haricinde kayıt dışı olanların da yerleştiği iddia ediliyor. Kendilerine tahsis edilen meralarda bildirdikleri sayının çok üzerinde hayvan otlatan göçerler ise yöre halkı ile sürekli sorun yaşıyor.

Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Kazandere Mahallesi Muhtarı Zeki Cebe, sayıları her geçen yıl artan 10 binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanın köy mevkiinde bulunan meralara kayıt dışı olarak getirildiğini ileri sürdü. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Tunceli’den gelen göçerlerin çadır kurarak küçükbaş hayvanlarını meralarda otlattığı kameralara yansıdı.   

Çabalar sonuçsuz kaldı

Sevk belgesi ve sağlık karnesi olmadan hazineye ait kendilerine tahsis edilmeyen meralarda konaklayan göçerlerin özel arazilere de zarar verdiğini ileri süren Kazandere Mahallesi sakinleri,  yıllardır haklarını kanuni yollardan arıyorlar. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzurum Valiliği, İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile jandarma ekiplerine defalarca suç duyurusunda bulunan muhtar Zeki Cebe’nin çabaları ise sonuçsuz kalmış. Her geçen sene sayıları katlanarak artan kayıt dışı göçmen ve küçükbaş hayvanlarla ilgili yetkililerden yardım isteyen yöre halkı, bir an önce durumun kontrol altına alınmasını istiyor.  

Yöntemleri davalı arazide konaklamak

Muhtarlığın başvuruları üzerine geri dönüş yapılan resmi yazılarda ise kayıt dışı göçerlerin uyanıklığı ortaya çıkıyor. Konaklamak için mülkiyet hakkı iddiasıyla davalı olan hazineye bağlı arazileri seçen göçerlerin yöntemi pes dedirtiyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün muhtar Zeki Cebe’ye gönderdiği yazıda, “İl Müdürlüğümüzün ilgili cevabi yazısında ‘hayvanlar için sözü edilen alan davalı olup, mülkiyetin kime ait olduğu belli olmadığından mevzuat kapsamında komisyonumuzca yapılacak bir işlem olmadığına karar verilmiş olduğu’ ifade edilmiştir” denildi.  

Öte yandan valiliğe bağlı Mera Komisyonu’nda şikâyetin görüşüldüğü ve bahsedilen alanın davalı olmasından kaynaklı işlem yapılamayacağı da kaydedildi.  Aynı cevap Tortum Kaymakamlığı’ndan da geldi.

Muhtar Cebe, dönüşler üzerine Çevre Şehircilik, İklim Değişikliği Müdürlüğü Erzurum Milli Emlak Daire Başkanlığı’na da dilekçe gönderdi. Dilekçede, “Kapasitenin çok üzerinde on binlerce hayvan sürüsü meralarda otlatıldığı için zarar vermektedir. Bu parsellerde bulunan on binlerce hayvan sürüsünün istilası Tortum Tarım ve Orman Müdürlüğünce tespitleri yapılmıştır. Mera Komisyonu, yukarıdaki bazı parsellerin davalı olduğu sebebiyle mülkiyetinin tespit edilemediği gerekçesiyle işlem yapma yetkilerinin olmadığını bildirmiştir. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan bu parsellerde gerçekleşen işgal, söz konusu parsellere zarar verdiği gibi çevresindeki tahsisli mera parsellerine ve çiftçilerin özel arazilerine de zarar vermektedir. Ülkemizde kurumların müdahale edemeyeceği bir yaptırım uygulamayacağı bir alan ve özerk bölge yoktur.  Bu durumun devam etmesi kamu düzeninin bozulmasına sebep olacak, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek olayların yaşanması ihtimalini artıracaktır. İvedi şekilde kaçak sürülerin alanlardan çıkarılmasını gerektiren kanun hükümlerinin uygulanarak işlem yapılmasını talep ediyorum” ifadelerine yer verildi.

Kayıt dışılar kayıtlı olanlara yaklaştı!  

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre bu yıl resmiyette il dışından gelecek olan 91 işletmeciye ait 49 bin 100 küçükbaş hayvan için 128 bin 395 dekar mera kiralanmıştı. Erzurum’da bulunan üreticilerle birlikte ise toplamda 79 bin küçükbaş hayvan için 209 bin dekar mera kiraya verilmişti. Tortum ilçesinin Kazandere Mahallesi mevkiindeki meralarda otlatılan ve kayıt dışı olduğu iddia edilen hayvanların sayısı ildeki kayıtlı toplam hayvan sayısına yaklaştı.  

Normal şartlarda hayvanlarıyla birlikte günler süren bir yolculuğun ardından yürüyerek gelen göçerler için bu yıl farklı bir uygulama kararı alınmıştı. Uygulaya göre göçerler beraberindeki hayvanlarla işletmelerinden araçlarla yola çıkacak, meradaki süreleri dolduktan sonra ise aynı şekilde araçlarla şehirden ayrılacaklardı. Göçerler, Erzurum’daki meralara çıkana kadar jandarma ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetimi altına alınacaktı. Hayvanlarını araçlarla getirmediği tespit edilen göçerlere ise idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti.

Manolya Bulut -Pusula Gazetesi

HABER MERKEZİ


10.08.2024 13:57:11