Belediyecilikte Türkiye’de marka isim: Mehmet Sekmen

İstanbul’da üç dönem belediye başkanlığı yapan ardından TBMM’de iki dönem milletvekili olarak görev alan usta siyasetçi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, memleketi Erzurum’da yaptığı hizmetlerle “Yerel Yönetimde Değişimin Mimarı” unvanını elde etti.

Başkan Sekmen, kentte yaptığı reform niteliğindeki ihya ve inşa faaliyetlerini İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bir çok alandaki belediyecilik hizmetiyle vatandaşların beğenisini kazandıklarını belirterek, “Kurum olarak 3 yılda tarım ve hayvancılığa büyük destek sağladık. Bu kapsamda ‘Bal gibi proje’ çerçevesinde bin arıcıya eğitim ve malzeme desteği verdik. Çiftçilerimize 1800 sac, 880 beton sıvat dağıttık. Oltu, Hınıs ve Köprüköy canlı hayvan pazarları bitme aşamasına geldi. Erzurum’da diğer paydaşlarımızla birlikte organik et ve süt üretim projesi hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi olarak üç yılda hayvan içme suyu ve tarımsal sulama tesisi olmak üzere 116 sulama tesisi yaptık. Doğada kaybolan suların depolanması ve daha sonra kullanılması açısından göletler büyük önem arz etmektedir. Kaybolan suların depolanması ile birçok mahallemizin tarımsal sulama ve hayvan içme suyu sıkıntısını çözmüş bulunmaktayız. Görsel güzellikleriyle de göz dolduran göletlerimiz, Erzurum’un yaban hayatına da katkıda bulunmaktadır. Şehrin adeta doğa harikaları haline gelen göletlerimiz, halkımızın da büyük beğenisini toplamıştır” diye konuştu.

“Atık su iddialı projelerimizden”
Çevre yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Mehmet Sekmen, şunları anlattı: “Atık su arıtma tesisimiz, çevre yatırımlarımız arasında en iddialı projelerimizden birisidir. Dünya’nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir teknikle hayata geçirilen tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre korumasını sağladık. Atık su Arıtma Tesisi sayesinde Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde doğa ve çevre alanlarıyla Aras, Çoruh ve Fırat nehirleri üzerinde yer alan barajların su kalitesi korunmaktadır. Atık su Arıtma Tesisi, 445 bin kişilik evsel, 56 bin 700 kişilik de endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşa edilmiştir. Arıtma Tesisi 1. aşama olan 2025 yılına göre yapılmıştır. 2’nci kademe olan 2040 yılı 528 bin 595 kişi evsel ve 58 bin 733 kişi endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecektir.”


 

“Çılgın Proje”
Çılgın projeleri ile ilgili bilgiler veren Başkan Sekmen, şu ifadelere yer verdi: “Kurumumuz, bilim, ilim ve irfan yuvası Atatürk Üniversitesi ile birlikte bir güç birlikteliği yaptı. Şehrimiz ve bölgemizin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik potansiyelini artırmak amacıyla kalıcı faydaya dönüştürülecek olan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı ile Avrupa’nın cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla 2023 Yeni Türkiye vizyonuna uygun olarak tasarlanan bu proje, Erzurum’a, bölgemize, Türkiye ve Dünya’ya yeni bir ufuk kazandıracak. Bu dev projeyle birlikte Erzurum’a; Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi, Deprem Eğitim Araştırma Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları, Olimpiyat Meydanları, Ay Ada, Oyun alanları, Yeşil heykeller, Türkiye bahçeleri ve Biyo-Çeşitlilik Parkı’nın oluşturulacağı bir Doğa Parkı, etkinlik atölyeleri ve sınıflar, engelli eğitim merkezi, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulacağı bir eğitim parkı, yüksek donanımlı bir Kongre ve Fuar parkı, tüm dünya çocukları ve gençlerin yer alacağı Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi yapılacak. Dünya’nın ilk tarih duvar müzesinde 111 bin 111 adet taşla tarih yeniden yazılacak.”
“Geçmişi olmayan bir şehir hafızasını yitirmiş insana benzer”
Kültür projelerini, “Geçmişi olmayan bir şehir hafızasını yitirmiş insana benzer” ifadesiyle özetleyen Sekmen, “Bu nedenle eskiyi tahrip etmeden yeni ile bütünleştirerek tahrip olmayan kültür mirasımızı bizden sonraki nesillerle buluşturma adına başlatmış bulunduğumuz en önemli projelerimizden biri olan Kültür Yolu Projesi kapsamında kültür mirasımıza ışık tutacak olan Erzurum Kalesi ve çevresindeki eserlerimizi koruma altına almaktayız. “Orta Doğu’nun en büyük kongre merkezi” olarak nitelendirilen Erzurum Fuar ve Kongre Merkezi Projesi’nde sona yaklaştık. Yaklaşık 16 bin metrekare alan üzerine A, B, C, D blokları olarak inşa edilen yatırımın tamamlanması sonrası Erzurum, Ortadoğu’nun en büyük fuarına sahip olacak” diye konuştu.
“Erzurum hayvancılığın başkenti olacak”
Canlı hayvan borsası ile bölgede Erzurum’un aktif rol alacağını kaydeden Mehmet Sekmen, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev yatırımlarından biri olan Erzurum Canlı Hayvan Borsası’nın yapımı devam ediyor. Erzurum-Pasinler Karayolu’nun 20. kilometresinde yapımı süren Canlı Hayvan Borsası, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacak. 250 dönüm arazi üzerine kurulan Canlı Hayvan Borsası, 3000-3500 civarında küçükbaş, 1000 de büyükbaş hayvan kapasiteli olarak tasarlandı. Canlı Hayvan Borsası, müşahede, yem deposu, su deposu, büyük ve küçükbaş hayvan ahırı, çoban yatakhanesi, paket arıtma tesisi, misafirhane, veteriner odası, kantar, ısı merkezi, otopark, otel, banka, alışveriş alanları ve restorandan oluşacak. Erzurum 1950’li yıllarda ülkemiz ve yurt dışındaki bazı ülkelerin et ihtiyacını karşılıyordu. Büyük ve küçükbaş hayvan varlığı 650 bini geçen şehrimizi hayvancılığın başkenti yapmak için ilimizde 4 temel projemizi hayata geçirdik. Birincisi aynı zamanda Ortadoğu’nun en büyük tesisi olan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’ni tamamladık. İkinci yatırımlarımız ise ilçelerimize canlı hayvan pazarları yapıyoruz. Üçüncü yatırım zinciri de tarım ve hayvan sulama amaçlı gölet ve sulama tesisi çalışmalarımız. Dördüncü yatırımımız olan ve büyük bir önem taşıyan projemiz Canlı Hayvan Borsası’nın yapımı ise sürüyor. Bu projemiz tamamlandığında, Erzurum yeniden hayvancılığın Türkiye’deki kavşak noktası ve aynı zamanda da merkezi olacak. Birbiriyle entegre olan bu dört projeyle birlikte Erzurum bu sektörde, iddia ediyorum, şaha kalkacak” şeklinde konuştu.
Ortadoğu’nun en büyük tesisi Erzurum’da
Başkan Mehmet Sekmen, Ortadoğu’nun en büyük tesisi olan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisinin Avrupa’nın et ihtiyacını karşılayacağını söyleyerek şunları belirtti: “
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarından biri olan Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi, Ortadoğu’nun en büyük ve işlevsel tesislerinden biridir. Kentte güney ve kuzey çevre yollarını bağlayan ara yol üzerinde (Ilıca’nın batısında Kayapa Bölgesi) yapımı tamamlanan tesis, 64 bin metrekare alan üzerinde 14 adet ayrı birim binasından oluşmaktadır. Tesis, günlük 200 büyükbaş ve 2000 küçükbaş hayvanın aynı anda kesilebildiği, et ürünlerinin ayrıştırılarak işlenip, dondurularak nakledilmesini sağlayabilecek kapasiteye sahiptir. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne devredilen bu projemiz sayesinde hem Erzurum’un hem Türkiye’nin hem Ortadoğu ve Avrupa’nın et ihtiyacını karşılayacağız.”
“Bir Ömür Bir Fidan” projesi
Bir Ömür Bir Fidan Projesi’yle ilgili de konuşan Sekmen, “Bir Ömür Bir Fidan” Projesi yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyemizin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Beyaz Masa birimi tarafından yürütülen projede iki ayda 1500 aileye ulaştık. Dünyaya gözlerini açan her bir bebek için toprağa bir fidan dikiyoruz. Çocuklarımız tıpkı bir fidan gibi büyüyecek. Bu projede memnuniyet oranı giderek artıyor. Kentte ilk defa uygulanmaya başlanılan ‘Bir Ömür Bir Fidan’ projesi kapsamında, 2016’nın Ağustos ayından itibaren bebeği olan ailelere yeni doğan seti hediye ediyoruz. Abdurrahman Gazi Türbesi mevkiinde bulunan hatıra ormanına dünyaya gözlerini açan her bir bebek için de fidan dikiyoruz. Dikilen fidanın sertifikasını da ailelere takdim ediyoruz” dedi.


“20 Prestij Caddesi yaptık”
Prestij caddeleriyle tarihi özdeşleştirdiklerini ifade eden Sekmen, “Şehrimizin caddeleri tarihi misyonuna uygun bir şekilde yeniden dizayn ediliyor. Erzurum ve ilçelerinde eş zamanlı yürütülen proje kapsamında şehrin caddeleri Avrupa’daki caddeler gibi ışıklandırılıp baştan aşağı güzelleştiriliyor. “Prestij Cadde” projesini şuan Cumhuriyet Caddesi’nde uyguluyoruz. Şimdiye kadar 20’ye yakın Prestij Caddesi yaptık” diye konuştu.
“Erzurum Kültür Şehri”
Kültür şehri olan Erzurum’da yapılan Bilgi Evlerinden söz eden Mehmet Sekmen, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin dev kültür yatırımlarından biri olan ve şehrin 14 ayrı noktasında yapımı devam eden Bilgi Evleri Projesi’nin ilki Nurettin Topçu Bilgi Evi, Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle açıldı. Bir bilgi ve kültür şehri olan Erzurum’da vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarına cevap verecek olan Bilgi Evleri Projesi, bilgiye erişimi sağlayan düşünce ile oluşturulmuştur. Bilgi evleri; okuma salonu, muhtarlık ofisi, kapalı otopark, taziye evi, atölyeler, bay ve bayan mescidi, eğitmen salonu, oturma ve dinlenme alanları ile diğer sosyal donatı alanlarından oluşmaktadır. İlkinin açılışını yaptığımız bilgi evinden il genelinde toplam 14 farklı noktada inşa etmekteyiz” sözlerini kullandı.
“İçme suyu şebekesi 100 yıl ömürlü borularla yeniden döşeniyor”
Altyapı çalışmalarıyla önemli işlere imza attıklarına değinen Başkan Sekmen, “Erzurum’da şehrin içme suyu şebekesi 100 yıl ömürlü borularla yeniden döşeniyor. Dünya’nın gelişmiş ülkeleriyle Türkiye’de İSKİ, ASKİ, BUSKİ ve KOSKİ gibi önemli yatırımlar gerçekleştiren su ve kanalizasyon idarelerinin su şebekelerinde kullandıkları borular, Erzurum’da da Büyükşehir Belediyemiz tarafından içme suyu altyapısına döşeniyor. Bununla birlikte Atık su Arıtma Tesisi ve Dere Rehabilitasyonu Dâhil Atık su Kollektörleri Projesi ile birlikte yağmur suları kanalizasyondan ayrıştırılarak çevresel koruma sağlanıyor.” dedi.
“ESMEK kent istihdamına yön veren bir konuma ulaştı”
ESMEK ile yetiştirilen ara elemanların büyük katkı oluşturduğunu ekleyen Başkan Mehmet Sekmen, “Şehrimizin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına renk katan Erzurum Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ESMEK), bugün gelinen noktada örgün eğitimi tamamlayan ve kent istihdamına yön veren bir konuma ulaştı. Kişisel birikimi yükseltmek, meslek edindirmek, aktif üretici olmak ve gelir elde etmek gibi birçok özelliğe sahip olan bu sosyal doku projesiyle şehrimize modern, kaliteli ve artı değer katan eğitim imkânlarını sunmaktayız. Kent merkezi ve ilçelerimizde bulunan ESMEK’lerde son 2 yılda 10 binin üzerinde kursiyere 56 farklı branşta 1200 kurs açtık. 14 günden başlayarak 8 aya kadar süren kurslarımızda şimdiye kadar on binlerce vatandaşımız eğitim gördü. Muhasebe, bilişim, engelli bakımı, çocuk gelişimi, halıcılık, operatörlük, kuaförlük, adli takip elemanı branşları, yabancı dil, sanat ve el becerileri gibi birçok alana hitap eden kurslarımız sayesinde sektörlere ara eleman yetiştirmekteyiz” ifadelerini kaydetti.
“İki yılda araç filosunu güçlendirdik”
Ulaşım alanındaki hizmetlerle ilgili bilgi aktaran Sekmen, “Ulaşım yatırımları noktasında İstasyon Sevk ve İdare Merkezi ile Uydu Takip Merkezi’ni hayata geçirdik. Erzurum’da 9 şehir içi hat 12’de ilçe aracı olmak üzere toplam 21 ulaşım ağının aynı anda sefer yapabileceği Sevk ve İdare Merkezi, modern bir sosyal tesis olarak dizayn edildi. Kentteki ulaşım ağında yaşanan olası sorunları en asgari seviyeye indirgeyecek olan merkezde, 139 özel halk otobüsü, 80 belediye otobüsü ve 95 minibüs hattından oluşan 314 araç filosuna sahip şehir içi ulaşım ağı daha kontrollü ve sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir. Uydu Takip Merkezi de, teknolojik gelişmelerin yakından takip edilerek inşa edildiği diğer yatırımlarımızdan biridir. İki yılda araç filosunu kat ve kat güçlendirdik. Büyükşehir Belediyesi, modern teknolojinin bütün imkânlarından yararlanarak araç parkını yenilemeye devam ediyor. Yedinci Araç Filosu ile birlikte 2 yılda makine parkımıza toplam 300 araç dâhil ettik” diye konuştu.
“Kendi kaynaklarımızı kullanarak kaliteli çözümler üretiyoruz”
İstihdam noktasındaki çalışmaları da anlatan Mehmet Sekmen, “Geçtiğimiz aylarda Fidan Üretim Merkezi’ni halkımızın hizmetine sunduk. Fidan Üretim Merkezi, sera, çiçek ve fidan üretiminin yapılacağı komplekse sahip. Mevsimlik çiçek, süs ve meyve ağaçlarının üretiminin yapılacağı yerde, bahçe ürünleri ve fidan yetiştiriciliği için gerekli ürünler elde ediliyor. Erzurum’da deri sektörüne farklı bir ivme kazandıran Büyükşehir Belediyesi, açtığı deri atölyesi ile deriden mont, çanta, kemer, cüzdan, anahtarlık, bardak altlığı, pardösü ve ceket üretimi yapmaya başladı. Bakır Atölyesi’nde de unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliği gün yüzüne çıkarılarak 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi el ürünü, başta İran ve Dubai olmak üzere tüm dünyaya satılıyor. Erzurum bakırı projesiyle üretimi yapılan bakır işlemesi ürünler ayrıca başta Antalya ve Muğla olmak üzere turistik yerlerde de alıcı buluyor. İbrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi hediyelik ürünlerin üretildiği bakır işleme atölyesindeki çalışanlar bakıra yeniden hayat veriyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentin alt ve üstyapı ihtiyaçlarına kendi kaynaklarını kullanarak kaliteli çözümler üretiyor. Kurum bünyesinde üretilen parke taşı, bordür, kent mobilyaları, trafik ürünleri, hazır beton, beton elemanları ve oyun grupları şehrin alt ve üstyapı hizmetlerinde kullanılıyor” dedi.
“10 binin üzerinde vatandaşımıza yardım elimizi uzattık”
Belediye olarak hayır işlerine önem verdiklerini kaydeden Sekmen, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en iddialı projelerinden biri olan Hayır Çarşısı, Doğu’nun en büyük iyilik hareketi olarak tanımlanıyor. “Veren el alan eli görmüyor” ilkesiyle bu yatırımı hayata geçirdik. Şehrimizin Gülahmet Caddesi Yeğenağa İş Merkezi içerisinde kurulan Hayır Çarşısı’nda maddi durumdan yoksun vatandaşlara eşya, giyim, ayni ve nakdi yardımlar yapıyoruz. İkinci el eşya ve ürünlerin toplanarak fakir vatandaşlara dağıtıldığı Hayır Çarşısı, yardım severlerden gelen bağışları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Şimdiye kadar 10 binin üzerinde vatandaşımıza yardım elimizi uzattık. Elimizden geldiği kadar maddi durumdan yoksun olan ailelerimize ulaşmaya, onlara umut olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Erzurum sporda Davos olacak
Erzurum’u sporda Davos yapmakta kararlı olduklarının işaretini veren Sekmen şunları söyledi: “Ulusal ve uluslararası spor organizasyonları ve Winterfest ile şehrimiz sporda marka bir kent haline geldi. 2 yılda yapılan 63 ulusal ve uluslararası dev organizasyon ve Kış Festivali ile Erzurum dünyaya duyuruldu. Yarı maraton, tenis, karate, güreş, futbol, sürat pateni, dağcılık, kızak, kayak, yaz spor okulları, buz hokeyi, kış sporları, kick boks ve salon sporlarında önemli organizasyonlarla sporda zirveye ulaştık. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile birlikte şehrimiz; yatırım ve yerel hizmetlerde, ekonomide, eğitimde, turizmde, kültürde, sanatta ve sporda kısacası hayatın içerisinde yer alarak yaygın ve yerel medyada 2 yıl boyunca önemli bir yer edindi. Yaz ve Kış Spor Okulları ile 20 bin öğrencimiz 15 branşta sporun evrensel ruhunda buluştu. 10 bin yavrumuza kayak yapmayı öğrettik. Erzurum sporda Avrupa’nın Davos’u olacak. Diğer bir spor yatırımımız olan Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, bugün gelinen noktada Avrupa takımlarının sürekli gündeminde yer aldı. Palandöken Dağı’nın eteklerinde 2 bin rakımın üzerinde kondisyon depolayan sporcular Erzurum’da güç kazanıyor. 2015-2016, 2016-2017 Futbol Sezonu’na Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde hazırlanan futbol takımlarının teknik patronları, Türkiye’nin birçok ilinde yaz mevsiminde hava sıcaklığının hayatı olumsuz etkilediğini, yüksek rakımlı Erzurum’un serin ikliminin, futbol takımlarına avantaj sağladığını sürekli ifade ediyor. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi yabancı kulüpler, Süper Lig ekipleri ile 1., 2. ve 3. Lig futbol takımlarını ağırladı. Yaz sezonunda diğer spor branşlarından da çok sayıda kulüp ve sporcu Yüksek İrtifa Kamp Merkezi tesislerinde antrenman yaptı. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörlüğü tarafından Pro Lisans UEFA A Lisans Kursu ile UEFA B Lisans Kursu da düzenlendi. Merkezimizde Kız ve Erkek Futbol Köyleri Projesi kapsamında uzmanlar tarafından ileri seviyede futbol eğitimi de verildi. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nin ikinci etap çalışması devam ediyor. Çalışma kapsamında kamp merkezinin yanına 6 adet istasyon sahası da inşa edilecek. İkinci etabın tamamlanması sonrası çim saha sayısı 11’e yükselecek. Doktor, hakem, masaj ve modern soyunma odalarıyla FIFA standartlarına uygun kriter ve kalitesiyle Doğu’nun yükselen yıldızı olan kamp merkezi, bütün bu özellikleriyle kamp ve hazırlık çalışmalarında Türkiye’de benzersiz bir spor merkezi olacak. Kurulduğu günden beri şehrimizin spor hayatını renklendiren Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Erzurum’un en büyük sosyal beklentisi ve futboldaki süper lig hayalidir. Futbol endüstrisi için istenilen bütün teknik ve fiziki imkânlarla inşa edilecek olan tesisimiz; Erzurumspor ruhunun temsilcileri olan nice futbol yıldızlarını yetiştirecektir. Bir başka spor yatırımımız Güreş Arena’yı halkımızın hizmetine sunduk. Türkiye’de benzersiz olarak inşa edilen Güreş Arena, 5 bin kişilik bir kapasiteye sahiptir. Ülkemizde en büyük güreş alanı olarak tanımlanan bu yerde sadece karakucak güreşleri değil aynı zamanda açık havada yapılacak olan kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere de yer verilmektedir.”


08.11.2016 17:25:00