Bakan Işık'tan flaş 30 Ağustos açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında, askeri geçit töreni yapılmayacağını açıkladı.

Işık, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Işık, Cerablus’un dün kontrol altına alındığını, bugün ise temizlik çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Işık, PYD’yi de Fırat’ın batısına geçmemesi konusunda net bir dille uyardı: ”PYD mutlaka Fırat’ın doğusuna çekilecek. Mümkün olduğu kadar bir çatışma olmamasına dikkat ediyoruz. Asıl dikkat etmesi gereken PYD ve DAEŞ. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çeker giderler. Yoksa tabi Türkiye gereğini yapar”. Işık, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında da, askeri geçit töreni yapılmayacağını açıkladı.
Işık, ‘Fırat Kalkanı operasyonu ikinci gününde. Planlanan dahilinde gidiyor mu son bilgiler nedir?’ sorusuna, “Her şey planlanan şekilde yürüyor. Dün sabah saat 04.00’te operasyon başladı. ÖSO’nun Cerablus’un önce etrafını kuşatması arkasından da oraya girip DAEŞ’in temizlenmesi stratejisi… Bugün ikinci gün Cerablus’un tamamının kontrol altına alınmasıyla ilgili operasyon sürüyor. ÖSO’ya Türkiye olarak ciddi destek veriyoruz. Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlik harekatı yapılıyor. Mıntıka temizliği gibi düşünün bugünkü çalışmayı. Dün zaten kontrol altına alınmıştı. Operasyonu ÖSO yürütüyor. Bugün şehir içerisinde saklandıkları yerler üzerinde yoğunlaşılmış durumda” cevabını verdi.
Işık, operasyonun süresi hakkında, “Operasyonun iki temel amacı var bir, sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. DAEŞ’in oradan tamamen temizlenmesi. İki, yerine de PYD’nin YPG’nin orada bulunmaması. ÖSO’nun kontrolü sağlayana kadar Türkiye olarak desteğimizin sürmesi gayet normaldir. Bunu kimsenin tartışma hakkı da yoktur. Şu anda Suriye’de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. PYD mutlaka Fırat’ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. 1 haftası geçti, önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin sağlanması hedefleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz. Kesinlikle PYD Fırat’ın doğusuna bir an önce çekilmek durumdadır. Çekilmediği zaman Türkiye bununla ilgili gereken her türlü müdahaleyi yapma hakkına sahiptir” dedi.
‘Operasyona kaç asker katıldı sayı artacak mı?’ sorusu üzerine Işık, “Harekatın ana unsuru ÖSO, biz onlara destek veriyoruz. Böyle bir harekat sürerken asker sayısı vermek doğru değil. Ana unsur sayı olarak da ÖSO. ÖSO’nun bu harekatı yürüttüğünü ona destek verdiğimizi söylüyoruz. Hedefimiz kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ’in terk ettiği topraklara da PYD’nin yerleşmesini engellemek. Mümkün olduğu kadar bir çatışma olmamasına dikkat ediyoruz. Asıl dikkat etmesi gereken PYD ve DAEŞ. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çeker giderler. Yoksa da tabi Türkiye gereğini yapar. TSK’dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO’da 2 şehit var, 2 de yaralı var” dedi.
‘Rusya’dan güçlü destek açıklaması gelmedi. Şam yönetimine bilgi verildi mi?’ sorusuna Işık, “Rusya ve ABD’ye daha önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Bu bölgede barış huzur istiyoruz. Evet, Suriye rejimini yok sayamayız. Ama 500 bin 600 bin insanın kanına girmiş canına kast etmiş bir kişinin de Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını düşünüyoruz” cevabını verdi.
‘3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz hala. Terörden arındırılmış bölge oluşturulursa gitmeleri söz konusu olur mu?’ sorusunu Işık, “Arzu ediyoruz ki aktörler Suriye sorununu bir şekilde çözsün bu insanlar da güvenli bir şekilde ülkelerine dönsünler” diye cevapladı.
‘Operasyonu nasıl izlediniz? Karar, Güvenlik Zirvesi’nde mi alındı?’ sorusu üzerine Işık, “Bu tip operasyonların kararı 1 günde verilmiyor. Son dönemde özellikle PYD’nin mahallenin şımarık çocuğu tavrıyla Türkiye’nin çıkarlarını tehdit ediyordu. Daha önceden hazırlıklar vardı. PYD’nin oraya yerleşmemesi için hazırlıklarımız vardı. Operasyon sırasında ben Kocaeli’deydim. İsmi TSK’nın bu konuda tecrübesi var. Fırat Kalkanı ismi güzel bir isim Türkiye’nin politik tercihini de yansıtıyor. Bu konuda askerlerimiz zannediyorum teklif ettiler cumhurbaşkanımız onayladı” dedi.
”Zannediyorum affını isteyecek”
‘Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Dinçer Ural Fethullahçı Terör Örgütü soruşturmasında gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakıldı. Dinçer Ural, 15 Temmuz sonrasında bu göreve atanmıştı. Ural nasıl atandı? Görevden alınacak mı? Ural, eski AK Parti Milletvekili Muhammed Çetin’in eniştesi çıktı’ sorusu üzerine Işık, “Şu anda izne ayrıldı. Şüphe oluştu hakkına. Bundan sonra görevin sürdürülmesi zannediyorsam zor. Değerlendirme sonucu adım atılır. Üzerinde durmamız gereken bir konu. Kısa sürede bir karar veriliyor. Zannediyorum kendisi de affını isteyecek.Birisinin bir başkasını eniştesi olması tek başına onu suçlu hale getirmez” dedi.

‘Yapılan diğer atamalar için hala böyle bir risk var mı? Gözden geçirilen atamalar var mı?’ sorusunu Işık, “Adli süreç var orada elde edilen bilgiler var. İfadeler var bunlardan yola çıkarak elde edilen yeni bilgiler var. Herkesi zan altında tutamayız. Yargımız bu konuda bu yapıyla iltisakı olanları belirleyip çıkaracaktır. Bu yapıyla iltisakı olmayanlar endişe etmesin” diye cevapladı.

Işık, ‘Askeri personeli tetkik etmek için istihbarat birimi kurulacak mı? Genelkurmay İstihbarat Dairesi vardı zaten?’ sorusuna, “Bütün dünyadaki devlet yapılarında askeri istihbarat vardır. Sorumluluk alanının dışına çıkması engelleniyor. Askeri istihbarat alanında bir yapının olmaması düşünülemez. Askeri personeli araştıracak istihbarat birimi olacak” cevabını verdi.

‘Milli Savunma Üniversitesi’ne kaç kişi alınacak?’ sorusuna Işık, “Bizim pilot ihtiyacımız var bu yıl Hava Harp Okulu’na öğrenci alacağız. Belki Ekim ayının başında üniversite faaliyetine başlayacak. Rektörü kısa zamanda atamayı hedefliyoruz. Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrenciler de var bunların eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Hava Harp Okulu’ndan ara sınıflardan da öğrenci alma yeni öğrenci almayı bu sene içerisinde başlayacağız. 726 yabancı öğrenci var Hava Harp Okulu ile 1000’in üzerinde” cevabını verdi.

Işık, ’30 Ağustos’ta nasıl bir tören olacak?’ sorusunu şöyle cevapladı: “Askeri geçit töreni olmayacak. Tankların topların yürütüldüğü bir tören yok. Sabah Anıtkabir ziyareti cumhurbaşkanını tebrik kabulu daha sonra büyük program olacak. Yemek veya resepsiyon var akşam”.

”10 general firarda”

Işık, ‘Firari asker sayısında değişiklik var mı?’ sorusuna, “Firari asker sayısı her geçen gün azalıyor. Sadece general sayısında bir artış oldu. Yunanistan’daki general de firari konumda şu anda Numan Yediyıldız zannediyorum. 10 tane general şu anda halen firarda. TSK’daki firari sayısı 130’un altına düştü diye biliyorum” cevabını verdi.

‘CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararnamaler (KHK) Meclis’te düzeltilmezse Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi. Yeni hukuki tartışma olabilir mi?’ sorusu üzerine Işık, “Bu konuyu başbakanımızla da değerlendirdik Meclis açılınca bu KHK’nın Meclis’te görüşülmesi kararı alındı. Hükümet olarak Meclis’e getirme kararı aldık getirmeyebilirdik de. CHP’nin bu konudaki düşünceleri neyse ortaya koyarlar değerlendirilir. Türkiye, maalesef 60 sene önce yapması gereken düzenlemeleri yeni yapıyor” dedi.
‘Bakanlığınızın ve Genelkurmay’ın taşınması planı hızla işliyor mu? Etimesgut’ta Pentagon modeli bir yapılanmadan söz ediliyor. Ne zaman görebiliriz bunu?’ sorusunu Işık şöyle cevapladı:

“Ayyıldız modeli diyelim niye Pentagon diyoruz? Ayyıldız desek daha iyi değil mi? Milli Savunma Bakanlığı’nın acil bir yere ihtiyacı var. Gelişmiş demokraside Milli Savunma Bakanlığı’nın mutlaka yapması gereken görevler var. Bunun içinde bizim acil binaya ihtiyacımız var. Şöyle bir düşüncemiz var Etimesgut’ta bir ayyıldız şeklinde Milli Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığı bişr harekat merkezi kara deniz ve hava kuvvetlerimizin olduğu bir ayyıldız şeklinde bir yapılanma mimaride başlayalım modüler olarak yapalım bunu. Birinci etapta Milli Savunma Bakanlığı binasını yapalım daha sonra diğerlerinin ihtiyacına göre ve belirli planlama içerisinde buraya taşınmalarını sağlayalım. Zaten daha önce Genelkurmay Başkanlığımızın da yaptığı bir çalışma vardı. Bunları birleştirice güzel bir şey çıkacak ortaya. Bizim de kendi kimliğimizi yansıtan gelecekteki savaş konseptini de dikkate alan bir nükleer savaşta dahi içerisinde harekatın yönetileceği bir harekat merkezi ile birlikte bir yeni yapılanmayı başlatıyoruz”. 


25.08.2016 14:58:00