16-22 Kasım 2015 Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda, “Antibiyotikleri Doğru Kullanalım, Eldekileri Koruyalım” konferansı verildi.
16-22 Kasım 2015 Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda, “Antibiyotikleri Doğru Kullanalım, Eldekileri Koruyalım” konferansı verildi.
Doktorlar ve öğrencilerin katıldıkları konferansta sunum yapan, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zülal Özkurt, Dünyada ve Ülkemizde Antibiyotik Kullanımını anlattı.
16-22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nin gereksiz antibiyotik kullanımını önlemesini hedefleyen aktiviteler ve konferanslar verdiğini belirten Zülal Özkurt, antibiyotik kullanım değerlerinden bahsetti. Özkurt: “Ülkemiz 42 birim antibiyotik kullanımı ile OECD ülkeleri ve Avrupa ülkeleri arasında ne yazık ki antibiyotik tüketiminde birinci sırada yer almıştır. Ülkemizde ilaç harcamaları içerisinde antibiyotikler ilk sırada yer almaktadır.
Sadece insanlarda değil tarım ve hayvancılık sektöründe de antibiyotiklerin yoğun ve yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkan ‘antibiyotik direnci’ bugün dünya çapında en önemli sağlık tehditlerinden birisidir.
Antibiyotik kullanımının yüzde 30’dan daha fazlasının gereksiz olduğu kanıtlanmıştır. Tüm dünyada antibiyotikler, en fazla üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonlar ve ishaller için kullanılmaktadır. Uygun olmayan antibiyotik kullanımının başlıca nedenleri: viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılması, gereğinden uzun süreli kullanım, dar etkili ve ucuz antibiyotikler yerine pahalı ve geniş spektrumlu kullanımı ve hasta ısrarıdır.
Gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanımının getirdiği önemli bir diğer sorun da antibiyotik yan etkisidir. Genellikle yan etkisi olmayan ilaçlarmış gibi düşünülen antibiyotik kullanımı sonucu, antibiyotiğin özelliğine bağlı olarak alerji, ishal, karın ağrısı, kan hücrelerinde azalma vb. yan etkiler farklı sıklıklarla görülebilmektedir” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Parlak ise konuşmasında Akılcı Antibiyotik Kullanımından söz etti. Parlak, yerinde ve zamanında kullanılan antibiyotiklerin, hastalığı tedavi etme noktasında etkili olduğunu belirterek, rastgele antibiyotik kullanılmaması konunda da uyarılarda bulundu.
20.11.2015 14:49:00