Felaketin ardından bölgede hasar tespit çalışması yapan AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, selin bilançosunu belirlemeye çalışıyor. AFAD İl Müdürlüğü, ilk etapta Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İspir, Köprüköy, Uzundere, Pasinler ve Olur ilçe belediyelerinin yaptıkları harcamalar ile selden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için rapor hazırlandı. AFAD Başkanlığı’na gönderilen raporda alt yapı hasarı ile afetzedelerin acil gereksinimlerinin giderilmesi için acil 100 milyon TL ödenek istendi.
Tarım arazileri raporu hazırlanıyor
Selden etkilenen tarım arazileri ve taşıt zararları için ise hazırlanan tutanak henüz tamamlanmadı. Bu alanlar için Cumhurbaşkanlığı’ndan ödenek isteneceği öğrenildi. Selin etkili olduğu süreçte tarım arazileri ağır hasar görmüş, çiftçinin on binlerce dekar arazisindeki ürünler sele kapılırken, kalanlar ise çürümüştü.
Öte yandan AFAD İl Müdürlüğü’nün hazırladığı değerlendirmede ilk aşamada bir köy için ‘genel hayata etkililik oluru’ istendi. Hali hazırda ‘afete maruz bölge’ olan Pasinler’in Pelitli Mahallesi’nde alanın genişletilmesi talep edildi. Tekman’ın Dalsöğüt Mahallesi için de ‘genel hayata etkililik oluru’ istendi. Genel Hayata Etkililik kararı alınan bölgede afet risklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar değil ağır hasar gören yapıların yeniden inşası ile afetzede ailelerin hayatlarının normale dönmesine yönelik iyileştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Manolya Bulut-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ