Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'daki Türk askerleriyle ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, “Türk askeri Musul'da DAEŞ'le mücadele noktasında eğitim görevi için bulunmaya devam edecek.” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul’daki Türk askerinin son durumuyla ilgili, “Askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Askeri bir tehdit varsa onun için güç kaydırdık, askeri güvenlik tehdidinin durumuna göre de yeniden tanzim için gerekli adımları da attık” dedi.
Ahaber’de yayınlanan “Gündem Özel” programında gündeme yönelik soruları yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul’un Başika kampındaki Türk askerlerinin bir bölümünün, yeni düzenleme kapsamında kamptan ayrılmasını değerlendirdi.
“Türkiye’nin Irak’ta eğitim kampı bulunduğu hususu bir sır değil, bilinmeyen bir husus değil ve uluslararası hukuk bağlamında bir program” diyen Davutoğlu, “Çünkü bu konuda çıkmış Birleşmiş Milletler kararları var. DEAŞ’a karşı mücadele bağlamında bütün ülkelere dayanışma göstermesi beklentisi oluşturan kararlar da var. Dolayısıyla Başika’da, Diana’da olan üslerimizin herhangi bir şekilde meşruiyeti tartışma götürmez. Olan nedir? İstihbarat birimlerimizden gelen Musul’a yakın Başika kampına dönük olarak olabilecek terör saldırılarıyla ilgili ani, seri bir tedbir alma zarureti ortaya çıktı. Bu zaruret ortaya çıktığında tabi eğitimci subaylarımızı, askerlerimizi korumak üzere bu sefer daha onları koruyacak nitelikte bir askeri güç kaydırması oldu.
Eğitimci askerlerimiz, subaylarımız muharip olarak orada bulunmuyor. Musulluları, Arapları, Kürtleri, Türkmenleri eğiterek DEAŞ’a karşı mücadele etme potansiyelini artırmaya çalışıyor. Takviye giden güçler ise onları korumaya dönük güçler. Irak hükümetinden gelen bazı tepkiler, daha çok üçüncü aktörlerin Irak hükümeti nezdince ve uluslararası kamuoyu nezdinde yapmaya çalıştığı çalışmalar bizim Başika’ya yaptığımız güç kaydırmasını bir tehdit veya Irak’ın egemenliğine bir müdahale gibi yansıtma çabaları oldu. Buna karşı hem ben Sayın İbadi’ye mektup yazdım hem Dışişleri ve MİT Müsteşarlarımızı Bağdat’a gönderdik hem de uluslararası alanda atılacak adımları hep birlikte değerlendirdik” ifadelerini kullandı.
“ASKERİ GEREKLİLİK NEYSE ONU YAPTIK”
Bugün basına intikal eden haberlere ilişkin konuşan Davutoğlu, “Biz her zaman askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Askeri bir tehdit varsa onun için güç kaydırdık, askeri güvenlik tehdidinin durumuna göre de geçen gün Başbakanlık olarak yaptığımız açıklamada vurguladığımız, yeniden tanzim için gerekli adımları da attık. Yeniden tanzimden kasıt şudur: Bir tehdit söz konusu olduğun takviye yapılır, tehdidin dozu düştüğünde takviye başka yere kaydırılır ama nihai kertede oradaki faaliyet devam eder. Bu anlamda son, bugün basına intikal bilgiler çerçevesinde atılan adım da bir yeniden tanzim, bir oradaki askeri varlığımızın yeniden düzenlenmesi şekilde” dedi.
“VERDİĞİMİZ TALİMAT AÇIK”
“Tehdidin dozu düşmüş vaziyette mi?” sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, “O konuda tamamıyla Genelkurmay’a, askerlerimize verdiğimiz talimat açıktır. Ne yapılması gerekiyorsa o adımları atın ve askeri gereklilik ne ise onu yapın. Ne fazlası ne eksiği. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığımız ve ilgili güvenlik birimlerimizin yaptığı değerlendirmelerle şu anda var olan güvenlik mevcudiyetimizle bu ihtiyacın karşılanacağı kanaati hasıl olduğunda… Türk askeri Musul’da DAEŞ’le mücadele noktasında eğitim görevi için bulunmaya devam edecek” yanıtını verdi.
“BAZEN TAHKİM BAZEN YENİDEN TANZİM”
Başbakan Davutoğlu, “Çekilenler nereye çekildi?” sorusu üzerine, “Bunlar doğrudan askerimizin güvenliğini ilgilendiren hususlar. İsterseniz onları, nereye çekildi, ne oldu? Bunlar belli bir askeri mahremiyet içinde yürüyen faaliyetler yoksa askerimizin güvenliği gene tehdit altına girer. Gerektiğinde bu anlamda atılması gereken adımlar atılır. Yani askerimizin, Genelkurmay Başkanlığımızın dinamik güvenlik şartları itibarıyla alabileceği her karar için gerekli talimatlandırmalar yapılmıştır. Bazen tahkim, bazen yeniden tanzim ama her halükarda oradaki eğitim faaliyetimiz Irak halkında destektir, Irak hükümetine destektir. O destek, faaliyet sürer ama oradaki koruyucu güç anlamındaki güçlerimizin mevcudiyeti de alandaki dinamik duruma göre yeniden tanzim edilir” ifadelerini kullandı.
“ŞARTLAR SON DERECE DİNAMİK”
“Başika’da kalan askerimiz kendi güvenliğini sağlayacak durumda mı? Gerektiğinde takvitye yapılacak mı?” sorusuna ise Davutoğlu, “Şartlar son derece dinamik. Şartlar ne gerektirirse o yapılır” karşılığını verdi.
“Yabancı ajanslar bir anlaşma kapsamından bahsediyor. Bu anlaşmanın kapsamında asker çekmekten öte başka şeyler de var mı?” yanıtlayan Davutoğlu, “Irak hükümetine, Müsteşarlarımız çok net bir mesajla gittiler, Türkiye her türlü işbirliğine DEAŞ’a karşı mücadele bağlamında. Türkiye’nin bu anlamda herhangi bir gizli gündemi yoktur ve bu işbirliği bağlamında da Irak’la hem anlaşma yapmak hem birlikte faaliyet yapmak konusunda da kapımızı açık. Yani bu konuda Türkiye’nin ön yargısı olmadığı gibi herhangi bir kaygısı ve çekincesi de yoktur. Irak hükümetiyle yüzyüze görüşerek bunlar çözeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Musul’a ortak bir operasyon da bu çerçevede mi?” sorusuna ise Davutoğlu, şöyle yanıt verdi:
“Şu anda Musul’ dönük olarak koalisyon tarafından yürütülen, 1 yılı aşkın süredir bazı çalışmalar var. Ama bizim için esas olan Musul’da istikrarı sağlayacak daha sonra da Irak’ın bütününde istikrarı sağlayacak şekilde meşru Irak Güvenlik Güçleri’nin takviye edilmesi ve güçlendirilmesidir.”
14.12.2015 15:13:00