Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından düzenlenen, 1. Ulusal Müzik Bilimleri Sempozyumu, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde başladı.
28-29 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumun açılışından hemen önce, Osmanlı Minyatürlerinde Musiki Aletleri isimli serginin de açılışı yapıldı.
Birçok üniversiteden gelen akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı 1. Ulusal Müzik Bilimleri Sempozyumu’nun açılış konuşmaları kısmında ilk olarak Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkac söz aldı.
Zengin bir tarihi birikime sahip olan Türklerin, musiki alanında da değerlendirme yapılamayacak kadar farklı ve geniş bir çerçeveye sahip olduğunu belirterek, Orta Asya’dan Anadolu’ya getirilen ve yenilerini ekleyerek oluşturulan büyük bir müzik birikiminin olduğunu söyledi. Bir toplum kültürünün önemli parçalarından birinin müzik olduğunu ifade eden Takkac şöyle konuştu: “ Batılılaşma her alanda olduğu gibi bizim müziğimizin de eski ve değersiz olduğunun zihinlere yerleştirilmeye çalışıldığı dönemde, birçok şairimiz ve bestecimiz buna karşı gelerek, müziğimizi layık olduğu seviyeye çıkarmıştır. Biz esprimizi, acımızı, sevincimizi, hüznümüzü müzikle dile getirebilen büyük bir ulusuz. Bu toplantıda bilimsel tartışmalardan çok şey öğreneceğiz ve yine bu toplantı sayesinde müziğin aslında hayatımızın her alanında nasıl yer edindiğini fark etmiş olacağız. Ben bu sempozyumda emeği geçen ve katılan herkese Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak adına teşekkür ediyorum” dedi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu ise Güzel Sanatlar Fakültesi’nin gerçekleştirmeye devam ettiği uluslararası çapta diyalog platformu ve bilgi paylaşımlarının hız kesmeden süreceğini söyleyerek, 1. Ulusal Müzik Bilimleri Sempozyumu’nun da bunlardan biri olduğunu belirtti. Kavukçu: “Güzel Sanatlar Fakültesi Ulusal ve Uluslararası Sanat Platformu, yerel ulusal ve evrensel gelişimlerden haberdar, bilgi, algı ve duyu donanımını günümüz değerleriyle buluşturan anlayışla, hedefleri olan bireyler yetiştiriyor. Fakültemiz eğitim kalitesi, donanım yeterliliği ve araştırma kriterlerini önemseyen bir kurum olarak da dikkat çekmektedir. Ulusal ve uluslararası platformda özgüven kazanmış akademisyenlerin, eğitim ve sanata büyük önem veren üniversite yönetimimizin de verdiği destekle fakültemiz, her geçen gün etki alanını genişletmiştir. Sanatı yaşamın her alanına taşımak, sanat üzerine yoğunlaşmak, sanat sempozyumlarının önemini daha da artırmaktadır. Türkiye’nin uluslararası ortama açılmasında kültür ve sanata vereceği rol hayati önem taşımaktadır. Bunun için gerekli alt yapı ve birikimin oluşması açısından sanat sempozyumları önemsenmelidir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkac ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, davetli konuşmacılar olan Prof. Dr. Ali Turan, Prof. Dr. Türev Berki ve Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner’e plaketlerini taktim ettiler.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner, 1930 yılında yazılmış olan Erzurum Marşı’nı, Atatürk Üniversitesi’ne hediye edilmek üzere Prof. Dr. Mehmet Takkac’a verdi. Mehmet Takkac da bu anlamlı hediyeden dolayı Alaner’e teşekkür ederek, Erzurum Marşı’nın Atatürk Üniversitesi Rektörlük Müzesi’nde sergileneceğini belirtti.
Daha sonra Prof. Dr. Ali Turan, Prof. Dr. Türev Berki ve Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner, sempozyumun ilk oturumunu gerçekleştirdi.
29.04.2016 18:57:00