• Şenyurt inşaat
Gündem Haber Girişi : 19 Temmuz 2024 22:53

Afet bölgesi ilan edilmesi için Erzurum Valisi düğmeye bastı!

Afet bölgesi ilan edilmesi için Erzurum Valisi düğmeye bastı!

Erzurum’da etkilemediği köyün neredeyse kalmadığı sel felaketinde, zarar gören alanların afet bölgesi ilan edilmesi teklifini Pusula Gazetesi gündeme getirmişti. Haberin ardından açıklamada bulunan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, “Hasar tespit çalışmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD’a, afet bölgesi ilan edilmesi için rapor göndereceğiz” dedi.

 

Erzurum’da Temmuz ayı boyunca etkili olan sağanak yağış hayatı felç etti. Yüz kilogramın üzerinde yağış alan kentte selden etkilenmeyen köy neredeyse kalmadı.

Şimdiye dek Aziziye, Horasan, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Pasinler, Uzundere, Tortum ve Tekman olmak üzere toplam 11 ilçe merkezi ve köylerde sel etkili oldu. Şehir merkezinde ise vatandaşlar yürümekte dahi güçlük çekti, evleri ve işyerlerini su bastı. Toplamda 6 kişi yaşamını yitirirken tarım arazileri ciddi zarar gördü, yüzlerce hayvan telef oldu. Çiftçinin biçtiği ot sele kapılırken, kalanlar ise çürümeye yüz tuttu. Milyonlarca lira zarara uğrayan çiftçilerin ektiği onbinlerce dekar alan ise tarumar oldu.

İlçe ziraat odası başkanları adına açıklama yapan Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Latif Maskan, önceki gün düzenlediği toplantıda, “Selden etkilenmeyen yer neredeyse kalmadı. Biçilen otlar selle gitti ya da çürüdü. Çiftçinin bir yıllık emeği heba oldu. Durum vahim. İki hafta sonra inanın ki bu tablo tümüyle ortaya çıktığında çiftçinin durumunun ne kadar vahim olduğunu daha iyi göreceğiz. Hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Selden etkilenen mahallelerin afet bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Bu sel ciddi bir ekonomik kayba neden oldu. Afet bölgesi ilan edilirse çiftçi birçok avantajından faydalanabilir. Bu durumun altından daha kolay kalkar” diye konuşmuştu.

Kentte selden etkilenen alanların afet bölgesi ilan edilmesi teklifine ilişkin Pusula Gazetesi’nde yer alan haberin ardından açıklama Vali Mustafa Çiftçi’den geldi.

‘Rapor hazırlığındayız’

Pusula’ya konuşan Vali Çiftçi, “Ben haftalardır selden etkilenen bölgelerde inceleme yapıyorum. Ekiplerimiz ilk günden beri sahada. Felaketin yaralarını sarmak için canla başla çalışıyorlar. Zararın büyüklüğünün farkındayım. Çiftçimize, vatandaşımıza Allah kolaylık versin. Gerçekten çok zor bir durum. Sel önüne kattığını götürüyor. Biz de selden etkilenen alanların afet bölgesi ilan edilmesi hakkında rapor hazırlığındayız. Yağışların durmasını ve hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Selin bilançosu tam olarak ortaya çıktığında hazırlanan raporu Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD Yönetimi Başkanlığı’na göndereceğiz. Raporla birlikte selden etkilenen alanların afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz” dedi.

Afet bölgesi ilan edilmesi ne demek?

Afet bölgesi ilanı, genellikle doğal afetler sonucunda ciddi hasar ve yıkımın meydana geldiği bölgelerde hükümet tarafından yapılan bir açıklama. Bu ilan, ilgili bölgenin resmi olarak afet bölgesi olarak tanımlandığını gösteriyor. Afet bölgesi ilan edilen alanlarda, hükümet ve ilgili kurumlar, bölgedeki zararı hafifletmek, yeniden yapılandırmak ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için özel önlemler alıyor. Bu önlemler arasında acil yardım hizmetleri, mali destek, yeniden yapılanma ve altyapı onarımı gibi çeşitli destek ve hizmetler bulunuyor. Bu ilan, afetin ciddiyetini ve yetkililerin olaya müdahale derecesini de gösteriyor.

Manolya BULUT-Pusula Gazetesi

 

HABER MERKEZİ