Yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak olan 3'üncü havalimanında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 3'üncü havalimanının iki pisti ile 90 milyon yolcu kapasiteli olan ilk bölümünün 2018 yılının Şubat ayına bitirilmesi planlanıyor.
Yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak olan 3’üncü havalimanında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 3’üncü havalimanının iki pisti ile 90 milyon yolcu kapasiteli olan ilk bölümünün 2018 yılının Şubat ayına bitirilmesi için çalışmalar gece gündüz devam ediyor. Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verecek olan 3’üncü havalimanında süren çalışmalarla ilgili inşaatın yapımını üstlenen ve bittikten sonra da işletmesini yapacak olan İstanbul Grand Airport (İGA) CEO’su Yusuf Akçayoğlu, havalimanındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akçayoğlu “Sahada halen bin 704 kamyon, 182 ekskavator, 50 greyder, 121 silindir, 84 dozer ile birlikte mimar, mühendis, idari ve işçi olarak toplam 12 bin kişi çalışıyor” dedi.
“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN NE OLACAĞI İHALEDE YAZIYOR”
Yusuf Akçayoğlu, Atatürk Havalimanı’nin 3’üncü havalimanının ardından ne olacağı sorusunu ise şöyle cevapladı:
“İhalenin yapıldığında bu açık ve net belirtilmiş bir mesele. Buranın açılmasıyla birlikte buradan kazanılacak ciro tamamen Atatürk Havalimanı’nda yapılan yapıya bakılarak yapılan bir şey. Oranın bütün operasyonları buraya gelecek şekilde planlanmış bir konu. Yani ben kapatılacaktır diye bir şey söylemek istemiyorum ama ihalede yazan o. Genel havacılık ilk fazlarda olmayacak. İkinci fazda taşıyacağız. İlk etapta planlamıyoruz. Ama genel havacılık için bir yer yapacağız burada. İnmek isteyen uçaklar için. Doğu-batı pistinin yanına büyük bir genel havacılık binası yapacağız. O da ikinci faza geliyor. Teknik hangarlar da yapılacak. Onların hepsi yetişecek bizim bu açılışımıza.”
Atatürk Havalimanı’nın 3’üncü havalimanına taşınma süreci hakkındaki soruları da yanıtlayan Akçayoğlu, ”Bu şekilde bir operasyon süreci olacak. Bu tabi birçok paydaşın birlikte yapacağı bir konu olduğu için biz şu anda DHMİ ile bu konu için çalışma grubu oluşturuyoruz. Yani oradaki kule görevlileri olsun, diğer bütün görevlilerin yetiştirilmesi olsun aynı anda iki yerde grup olması gerekiyor ki operasyon bir yerden diğer bir yere taşınsın. Yani bunların bütün planlamaları yapılacak. Yarın geçeyim, bugün birazı kalsın olmuyor. Bir anda operasyon yer değiştirecek. Tüm kredi anlaşmalarımızı imzaladık. Hala bu proje için yatırım yapmak amacıyla birçok kurum kapımızı çalıyor. Artık paramız cebimizde. Şimdi bize işi bitirmek kalıyor. Daha önce ilk fazı 2018 Ekim ayında bitireceğimizi bildirmiştik. Şimdi inşaatı hızlandırdık ve bu tarihi geriye çektik ve inşallah 90 milyon yolcu kapasiteli ana yolcu terminal binasını, bir adet hava trafik kontrol kulesini, 2 adet 60 metre genişliğinde birisi 3,75 kilometre, diğeri de 4,1 Kilometre olan pistleri, hangar, kargo, catering ve yer hizmetleri gibi tüm destek tesislerini, 18 bin araçlık otoparkı olan Faz-1 A’yı 2018 yılının Şubat ayında hizmete açacağız” dedi.
76,5 milyon metrekare dev bir alana sahip olan 3’üncü havalimanının detayları hakkında bilgi veren Akçayoğlu, bir gazetecinin çatı sistemine ilişkin sorusu üzerine, “Uzay çatı sadece iskelelerin üzerinde olacak. Ama ana terminalde sahada gösterdiğim yerde normal konvansiyonel çatı olacak” diye konuştu.
ULAŞIMDA ÖNCELİK METRO
Akçayoğlu, havalimanına ulaşımın çok önemli olduğunu belirterek metro hatlarının önemine değindi. Ulaşımın Gayrettepe- Yeni Havalimanı Metro Hattı, D-20 yeni karayolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi bağlantısı, hızlı tren bağlantısı, üç katlı büyük İstanbul tünel projesi ile Anadolu yakası bağlantısı ile gerçekleştirileceği öğrenildi.
İstanbul Yeni Havalimanı’nı hizmete girdikten sonra slot sorununun olmayacağını da söyleyen Akçayoğlu, “Sanmıyorum. Burada 3 tane bağımsız pist pik saatte 144 rakamına ulaşıyor. Ortalama 20 saat çalışsa 3 binin üzerine geliyor. Müthiş bir rakam bu. Biliyorsunuz THY bir yere uçacağı zaman ona gelen cevap, ‘Biz de size uçalım.’ Burada da slot veremedikleri için THY’nin de gelişmesini etkiliyor. Bu iş olmazsa olmazı oldu Türk havacılığının. Bizler de THY’nin büyümesine dur diyemeyiz. Denetim yapan şu anda yabancı iki firma var. Kazı, dolgu işlerimizi, denetleyen ful time işin başındalar. Biz o konuda biliyorsunuz biz buranın da işletmecisi olacağız, bu riske giremeyiz. Yani denetimi özellikle dolgu ve diğer toprak işleri olsun, çelik çatıda olsun ismini vereyim Veritas şirketi. Özel ehemmiyet gösteriyoruz. Dizaynda da bunları yapıyoruz. Tasarım yapılıyor, ondan sonra bir üçüncü göz denetliyor, ondan sonra imalata geçiyoruz. Bunu yapmak zorundayız. İşletme için şu anda yapılanmayı İGA olarak düşünüyoruz. Şu an için herhangi bir firma düşünülmüş değil” şeklinde konuştu.
Akçayoğlu, “Kaynak aktarımına bakarsak yüzde 20’lerdeyiz. Fiziksel olarak olarak yüzde 10’dayız ama baharla birlikte yüzde 5 en az artsın diye çalışacağız. Bütün hedefimiz o. Planlamamızda da onu gösteriyor. Bir sıkıntı yaşayacağımız görünmüyor inşallah” dedi.
Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatında 12 bin kişinin çalıştığını belirterek, “Sahada halen bin 704 kamyon, 182 ekskavator, 50 greyder, 121 silindir, 84 dozer ile birlikte mimar, mühendis, idari ve işçi olarak toplam 12 bin kişi çalışıyor. Bazı işçilerimiz özellikle kamyon şoförleri yabancı. Mesela 300 Vietnamlı, 300 Pakistanlı şoför var. Terminale 7 giriş olacak. THY’nin isteğine göre yüzde 75’i THY hizmetine sunulacak. Anca bu rakam kesin değil. İçeride oteller, kafeler, CİP salonları hizmet verecek. Genel havacılık ikinci bölümden sonra yapılacak. Teknik olarak Habom’dan daha büyük bir bölge yapılacak. Uçakların slot sıkıntısı olmayacak, denizden de lojistik ikmal yapılacak. Duty Free ihalesini ünlü Alman firması Heınemann kazandı. Onlar bir Almanya’daki merkezlerini buraya almayı düşünüyorlar” dedi.
“VIP VE DEVLET KONUKEVİ İLE İLGİLİ TASARIM YAPIYORUZ”
3. havalimanı için VIP salonu ve Devlet Konuk Evi tasarladıklarını söyleyen Akçayoğlu, “Çok güzel bir VIP salonu tasarlıyoruz şu anda. Devlet Konuk Evi’ni de tasarlıyoruz. Valilik ve mülki idare için de yerler planlıyoruz. Hepsini bir yerde toplamayı planlıyoruz. Hem kendi içerisindeki koordinasyonu daha sağlıklı hale getirelim hem de daha prestijli bir bina planlıyoruz. Tasarım aşamasında şu anda. En kısa zamanda bitirip imalata başlayacağız” ifadesini kullandı.