15 Temmuz'da Erzurum Hiç Böyle Görülmemişti

  • Şenyurt inşaat

Kıymetli okurlarım, geriye dönüp 15 Temmuz 2016 gecesini bir hatırlayalım. O hain darbe girişiminin ülkemize olduğu gibi Erzurum'daki ilk anlarını ve devamında yaşananları sizlerle paylaşmak istedim. 15 Temmuz akşamı, Erzurum'da eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı görevim gereği takip ediyordum. O akşam, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın amcasının taziyesi Lalapaşa Camii'nin bahçesindeydi. Bakanlar, milletvekilleri, vali, belediye başkanları, Erzurum'un ileri gelen hocalarından Veli Velioğlu Hoca ve taziyeye gelen vatandaşlar oradaydı. O anlarda ben de görüntü çekiyordum. Bakan Akdağ'a sürekli telefonlar geliyordu. Sonrasında bir hareketlilik oldu ve Bakan Akdağ taziyeyi bitirme duyurusu yaptı.

O akşam, Bakan Efkan Ala'nın Ankara'ya uçakla gideceği bilgisi vardı. Bakanlar kendi aralarında istişare yaptılar ve Efkan Ala havaalanına hareket etti. Ben Sağlık Bakanımızı takip etmeye devam ettim. Bakan Akdağ sürekli korumalarıyla konuşuyor, yönlendirme yapıyordu. O arada birilerinden bilgi aldım. Bakan Akdağ'ı güvenli bir yere götürme kararı aldılar ve eski otobüs terminalinin olduğu bölgede bir siteye birlikte gittik. O eve çıktı, biz de yakın korumalarıyla sitenin bahçesinde hem cep telefonlarından haberleri takip ediyor, hem de korumalara gelen anonsları ve konuşmaları dinliyorduk. Televizyondan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın halka sokaklara çıkın çağrısının yapıldığını duyduk.

Bakan Akdağ'ın baş koruması diğer korumalara seslenerek, "Birazdan özel harekât ve çelik kuvvetler silah getirecekler. Asker görünümlü kim önümüze çıkarsa çıksın, teslim olmayacağız, vurun indirin" dedi. Beş dakika sonra envai tür silahlar geldi; tüm korumalar Kalaşnikof ve seri otomatik silahları almaya başladılar. Ben de boş durmadım, baş korumaya "Bir silah da bana verin, ölürsem ben de vatan uğruna şehit olurum" dedim. Baş koruma, "Hayır, sen güvenli bir yere geç, oradan çekimini yaparsın" dedi.

Beş on dakika sonra Bakan Akdağ evden indi ve araçlara binilerek Cumhuriyet Caddesi'ndeki Polis Evi'ne geldi. O anlarda caddede Erzurumlu dadaşlar ve polis panzerleri caddeyi kapattılar. Erzurum tarihinde görülmemiş görüntülerle hain FETÖ darbe girişimine engel oldular. Erzurum o gece, karanlığı aydınlatan ay ve binlerce yıldız misali sabahlara kadar salavat getirerek, milli marşlar söyleyerek tüm Türkiye'de olduğu gibi destan yazdı. Allah bir daha böylesi günler yaşatmasın. Allah, 15 Temmuz şehitlerimize rahmet eylesin, gazilerimize sağlıklı ve huzurlu ömürler versin.
SALİH YALÇIN